Füsioterapeut ja sotsiaaltöötaja Amy Morin koostas blogis Lifehack nimekirja 13. asjast, mida vaimselt tugevad inimesed väldivad.

1. Aja raiskamist enesehaletsemisele. Sa ei näe vaimselt tugevaid inimesi end haletsemas oma olukorra ja tingimuste või selle pärast, kuidas neid on elus koheldud. Nad on õppinud võtma vastutust oma tegevuse ja tulemuste eest. Neil on sisemine arusaam tõsiasjast, et elu on sagedasti ebaõiglane. Nad on võimelised olukordadega hakkama saama, suhtudes neisse eneseteadlikkuse ja tänulikkusega, mida need õppetunnid annavad. Kui midagi kukub välja halvasti, suhtuvad nad sellesse, öeldes: “No hea küll!”. Või siis: “Järgmine, palun!”.

2. Oma energia äraandmist. Vaimselt tugevad inimesed ei anna sellist võimu inimestele, kes saaksid neid panna tundma alaväärselt või halvana. Nad mõistavad, et nad ise kontrollivad ja vastutavad oma tegevuse ning emotsioonide eest. Nad teavad, et nende tugevus on võimes saada hakkama viisil, kuidas nad reageerivad asjadele ja inimestele.

3. Muutuste eest põgenemist. Mentaalselt tugevad inimesed tervitavad muutusi ja väljakutseid. Nende suurim “hirm”, kui neil üldse on mõni, on peatuda arengus ning muutuda endaga rahulolevaks. Keskkonna muutus ja isegi ebamäärasus võib vaimselt tugevat inimest ergutada ning tuua temas välja parima.

4. Oma energia raiskamist asjadele, mida nad ei suuda kontrollida. Vaimselt tugevad inimesed ei kaeble (palju) halva liikluse, kadunud reisipagasi või eriti teiste inimeste pärast, kuna nad on omaks võtnud teadmise, et üldiselt see pole nende kontrollitav. Halvas situatsioonis teavad nad, et üks asi, mida nad saavad alati kontrollida — see on enda reageerimine ja suhtumine sündmustele. Ja nad kasutavad hästi neid vahendeid.

5. Muretsemist teistele meeldimise pärast. Tead mõnda sellist, kes püüab alati kõigile meele järgi olla? Või vastupidi, tead sa inimesi, kes ronivad kasvõi nahast välja, tekitades teistele pahameelt endatugevuse kuvandi tugevdamise läbi. Mõlemad on näited sellistest “meeldivatest” inimestest. Mentaalselt tugev inimene püüab olla lahke ja õiglane ning olla teistele meele järgi, kus see on sobilik, kuid ta on kartmatu oma arvamuse avaldamisel. Nad on võimelised vastu pidama olukorrale, kus keegi ärritub ning samas võtavad nad olukorra juhtimise sujuvalt üle, kus iganes, graatsiaga.

6. Hirmu kalkuleeritud riskide ees. Vaimselt tugev inimene on valmis võtma kalkuleeritud riske. See on täiesti erinev asi kui võtta uisapäisa hullumeelseid riske. Kuid vaimse tugevusega, suudab inimene kaaluda riske ja neist võimalikke saadavaid kasusid ning täielikult hinnata ebameeldivaid külgi ja kõige halvimaid stsenaariume enne tegevuse ettevõtmist.

7. Minevikus elamist. On tugevus teadvustada oma minevikku ja eriti teadvustada asju, mida sa oled õppinud mineviku kogemustest — kuid samas on vaimselt tugev inimene võimeline vältima oma vaimse energia kinnijäämist mineviku pettumustesse või oma möödunud “õnnepäevade” fantaasiatesse. Nad investeerivad põhilise osa oma energiast optimaalse oleviku ja tuleviku loomisele.

8. Samade vigade kordamist uuesti ja uuesti. Me kõik teame definitsiooni hullumeelsusest, eksole? See on, kui teeme samu asju, uuesti ja uuesti, samal ajal lootes erinevat ning paremat tulemust, kui saime varem. Vaimselt tugev isik tunnistab täie vastutustundega oma mineviku käitumise eest ja on valmis õppima oma vigadest. Uurimused näitavad, et enese analüüsivõime produktiivsel ning täpsel moel, on eriti edukate juhtide ja ettevõtjate üks suurepärastest tugevustest.

9. Solvumist teiste edu peale. On vaja tugevat iseloomu tundmaks siirast rõõmu ja elevust teiste inimeste edu üle. Mentaalselt tugevatel inimestel on see võime. Nad ei muutu armukadedaks ega saa pahaseks, kui teised õnnestuvad milleski (kuigi nad võivad lähemalt uurida, mida edukas isik selleks hästi tegi). Nad on valmis kõvasti töötama nende endi eduvõimaluste eest, lootmata mingitele otseteedele.

10. Allaandmist ebaõnnestumise peale. Iga ebaõnnestumine on võimalus paremaks muutumiseks. Isegi kõige edukamad ettevõtjad on valmis tunnistama oma eelnevaid pingutusi, mis on eranditult toonud palju läbikukkumisi. Vaimselt tugev inimene on valmis läbi kukkuma uuesti ja uuesti ning kui vaja, siis nii kaua, kuni iga “läbikukkumine” toob neid lähemale nende lõplikele eesmärkidele.

11. Hirmu üksi olemise ees. Mentaalselt tugevad inimesed naudivad ja isegi peavad kalliks üksi olemist. Nad kasutavad oma jõudeaega eneseanalüüsiks, planeerimiseks ja produktiivne olemiseks . Kõige tähtsam aga, nad ei sõltu teistest, et luua oma õnne ega meeleolu. Nad võivad olla õnnelikud koos teistega ja samuti võivad nad seda olla ka üksi.

12. Tunnet, et maailm võlgneb neile midagi. Eriti tänases majanduses, juhid ja nende alluvad jõuavad arusaamisele, et maailm ei võlgne neile palka, boonuspaketti ja mugavat elu, hoolimata nende ettevalmistusest ja haridusest. Vaimselt tugevad inimesed sisenevad ellu, olles valmis töötama ja saama edukaks oma enda teenete põhjal.

13. Koheste tulemuste ootamist. Olgu selleks siis treeningkava, dieedi pidamine või oma äri alustamine, vaimselt tugevad inimesed on selle kõige ette võtnud pikaks ajaks. Nad teavad, et pole mõtet oodata kiireid tulemusi. Nad rakendavad oma energiat ja raha mõõdetud kogustes ning tähistavad igat kordaminekut ja etapi läbimist oma rännakul. Neil on “kestev jõud”. Ja nad mõistavad, et tõelised muutused võtavad aega.