1. Vaheta keskkonda. Püüa iga päev tund-paar veeta täiesti erinevas keskkonnas. Kui elad linnas, mine metsa, kui metsas, mine linna. Istu kohvikus, mine kinno, vaata taevast, kuula merekohinat vms. Teises keskkonnas on sul lihtsam oma mõtteid korrastada, halbu mõtteid peast ära saada ja olukorrale teise pilguga vaadata.

2. Tee sporti. Ja mitte niisama, vaid sea endale eesmärgid. Näiteks kõnni/jookse läbi terve kilomeeter. Kui see tundub lihtne, siis 10 kilomeetrit. Seejärel 20 ja lõpuks maraton. Väikseimategi eesmärkide täitmine annab sulle enesekindlust ja eneseusku juurde. Loomulikult paraneb ka üldine enesetunne.

3. Korista kodu ära. Puhtas ja korras elamises on palju lihtsam rahulikult hingata ja tõsiselt mõelda.

4. Püüa suhelda uute inimestega. Inimesed, kellega me koos oleme, mõjutavad seda, kuidas me mõtleme. Uued inimesed toovad uusi ideid ja annavad uusi vaatenurki.

5. Anna endale aega. Mõnikord jookseb juhe kokku siis, kui me kõigest hingest rabeleme ja püüame olukorda muuta. Ühe-kahe päevaga ei juhtu tegelikult mitte midagi dramaatilist. Võta need paar päeva vabaks, maga, puhka, lõõgastu ja tegele endale meeldivate asjadega. Pärast, rahunenuna, on sul palju lihtsam olukord uuesti läbi mõelda ja rahulikult uusi plaane teha.

6. Muuda oma välimust. Uus juuksevärv või lõikus, meik või rõivad annavad sulle võimaluse sind ennast uue pilguga vaadata.

7. Küsi nõu. Abi palumises ja nõu küsimises ei ole midagi imelikku ega halba. Räägi kellegagi, kes on olnud samas situatsioonis. Kui vaja, pöördu abi saamiseks professionaali poole. Või küsi emalt, ema teab ja mõistab alati!

8. Muuda oma menüüd. Sa oled see, mida sa sööd. Burger võib ju hästi maitsta, kuid pärast tunned end halvasti ja kahetsed. Menüü olgu tervislik ja alkohol ei tohiks sinu meelelahutuse juurde kuuluda!

9. Õpi midagi uut. Uued oskused avavad sulle uued uksed. Tasuta kursusi leiad internetist ja kui vaja, saad ka Youtube`ist videoid vaadates uusi oskusi omandada.

10. Õpi võõrkeeli. Mida rohkem keeli sul suus on, seda suuremad on su võimalused tööturul nii kodus kui välismaal.

11. Loobu ühest halvast harjumusest kasvõi ainult üheks kuuks. Näiteks luba endale, et ei tarbi kuu aega alkoholi. Mine õigel ajal magama. Ära võta telefoni/arvutit voodisse kaasa. Kui teed seda kuu aega järjest, harjud sellega nii ära, et pärast enam ei tahagi. Ja siis on sul eduelamus, mille pinnalt järgmine halb komme maha jätta.

12. Tee midagi sellist, mis sind tõsiselt hirmutab. Hoia ämblikku käes, paita madu, esine suurele rahvahulgale, istu pimedas vannitoas. Kui sellise suure asjaga hakkama saad, ei hirmuta sind hiljem enam miski.

13. Andesta! Andesta endale, andesta neile, kes on sulle haiget teinud ja andesta kogu maailmale. Andestades jätad sa mineviku selja taha, sest see ei ole enam sulle oluline. Ainult sel moel saad sa edasi rõõmsamasse tulevikku liikuda.

Allikas: Brightside