1.
Psühholoog näeb inimesi läbi. Talle õpetati seda ülikoolis. Kui ta vaikib, siis analüüsib ta sind parasjagu. Temaga peab alati valvel olema.

2. Psühholoog on vilunud manipulaator. Ka seda on ta ülikoolis õppinud. Niipea kui sa hetkekski kaotad tähelepanu, hüpnotiseerib ta sind ning teeb sinuga, mida iganes tahab. Parem on selliseid inimesi lihtsalt vältida.

3. Psühholoog ei taipa inimestest suurt midagi. Ta on keskendunud üksnes oma „tarkadele” ideedele, millistel pole reaalse eluga mingit pistmist.

4. Psühholoog on lihtsalt see, kes saab inimestest hästi aru ning oskab nendega suhelda. Haridus ei loe siin midagi. Igaüks võib öelda: „Olen ise endale psühholoog!”

5. Psühholoog sarnaneb mingil moel kriminaalse autoriteediga. Ta mõistab alati sinu üle kohut „õiglusest” lähtudes. Tema poole pole mõtet pöörduda, kui saad aru, et su ülemusel pole õigus.

6. Psühholoogid armastavad urgitseda inimese varases lapsepõlves. Kui sulle näib, et oled milleski eksinud, aitab psühholoog sul alati süüd vanemate kaela veeretada.

7. Psühholoog on moes. Seetõttu tuleb tema juures käia pikka aega. Kuni ta asub sind „analüüsima” ning „läbi töötama”, on sinul täielik õigus jääda selliseks, nagu oled senini olnud.

8. Psühholoog on otsekui võlur. Sa maksad talle suuri summasid, tema aga parandab vaid ühe seansiga üht-teist sinu „alateadvuses”. Kui see on hea psühholoog, siis toimub kõik ilma sinu osavõtuta.

9. Psühholoogi läheb vaja siis, kui teised sind enam ei mõista. Kui tunned end üksikuna, asendab tema sulle sõpru ja lähedasi. Kui ka tema sind ei mõista, on ta halb psühholoog.

10. Psühholoogid kannatavad vuajerismi all. Nende jaoks on lausa hädavajalik, et sa korraldaksid neile hingelise striptiisi. Kui sa pole ekshibitsionist, pole sul nende juures midagi teha.

11. Psühholoog on inimene, kes lahendab oma probleemid teiste arvelt. Ta lihtsalt riputab need teiste inimeste kaela. Seetõttu peaks teda pelgama.

12. Psühholoog annab alati nõu. Kui ta seda ei tee, siis ei tea ta ise ka, kuidas talitada. Fraasiga: „Psühholoogid ei anna nõu”, varjab ta oma ebakompetentsust.

13. Psühholoog ei anna kunagi nõu. Ta õpetab inimestele, kuidas nad saaksid vastutust enda peale võtta. Seetõttu ei ütle ta kunagi, kuidas olukorrast välja tulla, isegi siis mitte, kui ta seda ise teab. Sa pead ise taipama, et mitte vastutust tema õlgadele veeretada.

14. Psühholoog on vaid ühe inimese roll televisiooni jutusaatest. Tema ülesanne seisneb selles, et pärast tarkade ja kogenud inimeste debatti teha kokkuvõte, alustades sõnaga: „Tegelikult…”

15. Psühholoog on inimene, kes mängib mängu: „Tahan saada psühholoogiks”, kes pidevalt õpib mingites kõrgkoolides ning läbib individuaalset teraapiat. Tal on selleks alati aega ja raha.

Fotol psühholoog Toivo Niibergi pilk