TÖÖL

1. Noored kolleegid ei tea, kes on East 17 või Backstreet Boys ega tunne ära ühtegi nende lugu, kui neid raadiost peaks kõlama.

2. Kolleegid, kes tulevad pohmelliga või veel hullem — purjus peaga tööle ja püüavad meeleheitlikult korralikku nägu teha, ise haisedes nagu Balti jaama parmud.

3. 20aastased arutlevad oma “väga tõsiste” probleemide üle, näiteks selle üle, mida homme loengusse selga panna või kuidas õppejõule muljet avaldada.

4. Vestlused uute teleseriaalide üle jätavad sind täiesti külmaks. Mis Breaking Bad ja Troonide mäng? Sina mäletad Seks ja Linna ning Sõpru ja tavaliselt jääd teleri ette magama. Tunnistada seda muidugi ei saa, sest muidu liigitatakse sind kohe dinosauruste sekka.

5. Dieedid, dieedid, dieedid… muigad ja meenutad, kuidas 10aastat tagasi oli ka sinu kõige suurem probleem su reied, kuni said aru, mida täiskasvanuks saamine ja sellega kaasnevad kohustused nagu pangalaen, üür, vastutus jne tegelikult tähendavad.

6. Poliitikast, poliitikutest ja välisilmas toimuvast ei tea nad mitte midagi ja neid isegi ei huvita. Samuti pole nad kursis Eesti avaliku elu tegelastega, kes on vanemad kui 25 ja näiteks Tiit Made või Tiina Mõisa nimi ei ütle neile mitte midagi.

7. Kui mõni uuem tulija juhtub oma sünniaastat mainima, meenutad sina, kuidas sina tol aastal klassiõhtut korraldasid…

KODUS

8. Lähed töölt koju, vajud diivanile, võtad teleripuldi kätte… ja magad. Tunnike-kaks kindlasti. Ja alles siis oled valmis edasi tegutsema.

9. Kudumine, heegeldamine, ehete valmistamine, joonistamine, raamatute lugemine — kõik need on paremad viisid ajaveetmiseks kui sõprade-sõbrannadega baari või kinno minek.

10. Sul on laps(ed) või elukaaslane/abikaasa ja su pereelu on nii mugavas rutiinis, et iga uus mõte, mis selle sassi võib lüüa (näiteks õhtusöök sõbranna juures, mitte kodus) tundub hirmutav.

11. Sa oled valmis kulutama ulmesummasid uue vaiba, kardina või lambi ostmiseks ja heitma selle nimel kõrvale unistuse uutest kingadest.

12. Mida aasta edasi, seda tervislikumaks muutub su külmkapi sisu. Sa ei osta enam poolfabrikaate ja oled unustanud Hesburgeri friikate maitse, küll aga oskad sa käsitsi pelmeene valmistada ja tead peast vähemalt 35 toitva ja tervisliku roa retsepti.

PUHKEHETKEL

13. Baaris/klubis on kõik külastajad sinust nooremad.

14. Sa jääd juba ühest rummikoolast purju ja vaatad imestusega, kuidas noored su ümber järjest uusi šotte ja imelike nimedega kokteile kulistavad.

15. Muusika on täiesti arusaamatu — kuuled kõiki lugusid esimest korda elus.

16. Oled üle pika aja kontsakingad jalga pannud ning jalad löövad nüüd tuld välja — igatsed juba esimese poole tunni järel oma mugavate madalate baleriinade järele.

17. Mehed? Mis mehed? Ümberringi on ainult purupurjus poisikesed, kes teineteisele oma muskleid ja tüdrukutele oma rinnalihaseid näitavad.

18. Kõige huvitavam isik, kellega juttu vesta, juhtub olema kellegi ema või täiskasvanud saatja.

19. Elementaarne viisakus ja käitumisreeglid tunduvad noortel jäävat pubi/klubi ukse taha ja sa tunned end kui vanaema Milvi, kes tahaks lapsi pidevalt korrale kutsuda, et nad liiga kõvasti ei lärmaks, trügiks, jookseks või kellelegi kotti ei oksendaks.

20. Parimal juhul palub mingi alaealine sind põlvili, et sa talle jooki ostaks. Sinu käest ei küsi keegi enam kunagi dokumenti.

21. Üle-eelmise punkti juurde tagasi tulles — sa tegelikult oledki nende meelest vanaema Milvi, sest sul pole seljas liibuvat ja sädelevat minikleiti, vaid on teksad ja topp, mis päriselt varjab ka midagi. Ja näos ei ole sul kilo kosmeetikat nagu kõigil teistel neidudel su ümber, vaid tõmbasid enne väljaminekut vaid ripsmed kiirelt üle.

22. Üksi peolt koju mööda pimedat tänavat? Ei iial enam! Viimase kokteili jätad ostmata, sest taksoraha peab sulle kindlalt rahakotti jääma! Varem ei tulnud selline asi kõne allagi.

PUHKUSEL

23. 20sed tunnevad huvi ainult selle vastu, kus on ägedaimad klubid ja kuumimad kutid. Sina vaataksid hea meelega üle mõned muuseumid ja antiigipoed.

24. Sinu päevaplaan: hommikujooks-muuseum-kohvik-rand-muuseum-õhtusöök-kontsert või hotell või jalutuskäik. Su kaaslaste päevaplaan: rand-hotell-ööklubi-rand.

25. Nemad ostavad suveniirideks külmikumagneteid ja alkoholipudeleid, sina õlikanne, sõbranna beebile riideid ja emale salle.

26. Nende puhkusepildid koosnevad poolalasti kehadest rannas, alkoholist ja peomöllust, sinul on peamiselt loodusvaated.

27. Nemad võtsid arvuti kaasa selleks, et lennukis filmi vaadata ja fotoka mälukaarti tühjendada, sina selleks, et töömeilidel silm peal hoida ning mehe-laste-ema-ülemusega Skype`s suhelda.

28. 20sed joovad muretult kokteile, söövad hommikusöögiks saiakesi ja õhtuks burksi friikatega ning päeval koguvad energiat jäätisekokteilidest ja šokolaaditahvlitest. Sina ohkad raskelt ja tead — iga tükk magusat on homme su kõhul või reitel näha ning sina sellist luksust endale enam lubada ei saa.

29. Ka sul oli varem jumala ükskõik, kus sa pissid. Nüüd aga ajab isegi mõte ühiskasutatavatest tualettidest sind öökima.

30. Kui 10 aastat tagasi olid su käekotis kondoomid, huulepulk ja hambahari, siis nüüd on seal rahakott, hügieeniline huulepulk, päikesekaitsekreem ning KINDLASTI desinfitseerija käte jaoks või niisked salvrätikud.

Mis sind ennast vanana tundma paneb?