Loe ja vaata Cosmo oktoobrinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Nicole Scherzinger

• Eksklusiivintervjuu Rita Oraga

• Mehed ja mood — miks me ei klapi?

• Pea Rootsi lauas piiri

• Mul ei ole und

• Kuidas õigesti tülitseda?

• Cosmo SOS stiiliabi
Kuulsused väldivad üha tihemini enda sildistamist feministiks. Shailene Woodley, Taylor Swift, Pharrell… see nimekiri on pidevas arengus. Ja tead, mis? Ma saan sellest täiesti aru. Kui mind nooremas eas kutsuti feministiks, tundus see mu kõrvadele solvanguna. Selle sõna kõlades kuulsin hoopis: “Sa oled vihane, seksi ja mehi vihkav ohvrist naisolevus.” Seepeale muidugi väitsin, et ma ei ole feminist. Olin veendunud, et selle tegelasena ei saa ma nautida kõiki mulle meeldivad asju. Nüüd tean paremini.

Mina ja mu valikud

Inimesena ei ole minu tahtmised ideaalsed, mistõttu olen ebatäiuslik või halb feminist. Esiteks, ma tantsin end pööraseks laulude saatel, mis halvustavad naisi. Ma muidugi vihastan solvavate sõnade peale, aga lihtsalt pean tantsima, kui rütm on kaasakiskuv.

Olen hetkel vallaline, aga ma ei ole nunn ning minu jaoks ei ole probleem väärtustada hetke. Roosa on mu lemmikvärv ja kuigi ma ei kanna kõrgeid kontsi, naudin nende piilumist vaateakendelt. Samuti meeldib mulle, kui mees hoiab minu jaoks ust lahti. Ma usun, et prügi väljaviimine ja sõiduki hooldamine on meestetöö. Ja ämbliku tapmine ei tule mul päevakorda. Samas ma väärtustan enesestmõistetavaid tõdesid. Naised on meestega võrdsed. Me väärime meestega ühesuguse töö eest samaväärset tasu. Meil on õigus riietuda ja olla sellised, nagu meile meeldib, irooniliste kommentaaride ja vägivallahirmuta. Meil on õigus beebipillidele. Meil peame saama langetada otsuseid enda keha kohta, ilma riigi või kellegi teise sekkumiseta. Ja meil on õigus välja teenida austust. Kuigi ma ei ole hästi kursis feminismi ajalooga ning mu arvamused ei pruugi kokku langeda selle suuna pooldajatega, olen ma siiski feminist.

Leia endale sobiv

Teismeeas ja kahekümnendates muretsesin, et feminism ei lase mul olla selline naine, kes ma tunnen end olevat. Tihti käitume nii, nagu oleks olemas vaid kaks võimalust feminist olla — õige ja vale. Tegelikult peaksime kohandama enda jaoks just sellise variandi, mis meile sobib ning näitab, kes me oleme ja mida tahame. Maailmas puudub n-ö tõeline feminism, mis dikteerib, kuidas käituma peab — vaid sa ise saad luua sulle sobiva vormi. Järeldus: feminism toetab naiste valikuid. Olenemata sellest, millise variandi sa valid, pole see asi, mida karta. See ei tähenda, et sa põlgaksid mehi, vaid näitab, et usud võrdsusesse ja ühistesse õigustesse ning selles pole midagi häbiväärset.