Kui TV-s on jalgpalliülekanne, siis jääb Inglismaal terve elu seisma ja muud plaanid peavad ootama homset päeva. Jalgpall on elu. Ja kui me kaotame, siis leiname ja joome, kui võidame, siis tähistame ja joome.

20 aastat tagasi oli siin jalgapallimatš, mis lõppes ligi 100 inimese surmaga. Staadion oli ülerahvastatud ja need inimesed litsuti surnuks. Kohutav! Ja seda kõike jalgpalli nimel.

Olen minagi pidanud oma plaane jalgpalli pärast edasi lükkama. Jah, see on nende elu, aga kusagile võiks ikka piiri tõmmata. Vaesed koduperenaised. Neil ei jäägi muud üle, kui oodata hooaja lõppu. Et siis jälle oma mehele olemas olla.

Alkohol ja sigaret

Alkoholi tarbitakse üsna palju: õlut, veini, siidrit või viina. Inglismaa on selles suhtes paradiis. Väikese Eestiga võrreldes pole siin mingeid piiranguid kellaaegades. Alkoholi võid sa osta öö läbi. Ja siis valitsus tahab kruvida alkoholi hinda üles, kuna inimesed joovad nii palju.Selle asemel aga võiks ka poodide müügiaega piirata.

Mida aga märkimata jätta ei saa, on viina kangus. Smirnoffi pudelile on märgitud 37,5. Ja mis kõige naljakam — siin viin jäätub sügavkülmas. Nii et Inglismaale tulles võta parem oma pudel kaasa, siin on lood kvaliteetviinaga kahtlased. Puudust tunnen korralikust siidrist. Iiri Magners pole ikka see mis eestlaste Kiss.

Sigarettidega on lood sellised, et suitsetamine on lihtsalt kallis lõbu, pakk suitsu maksab siin £5.80, mis praeguse kursi juures on ca 99 krooni. Olemas on suitsetamisest loobumise nõustamise kliinikud — smoking clinic, kust saab tasuta konsultatsiooni ning soodusretsepti plaastritele ja muule suitsetamisest võõrutavatele vahenditele. Nõustamine on tasuta.

Cheek to cheek ehk põsk põsele

Küllap oled filmides näinud, kuidas sõbrad-tuttavad üksteist põsele suudeldes tervitavad. Tõsi, tegelikult teevad seda isegi need, kes pole varem kohtunud.

Mul pole kehalise kontakti vastu midagi, aga eelistan siiski kaisutada enda sõpru. Aga musitada inimesi, keda ma ei tunnegi, selle leian ikka veidra olevat. Milleks pean ma musitama igas vanuses kodanikke põsele, kui mul pole nendega mingit suhet? Pealegi, sellisel juhul on minu puhul probleemiks hügieen. Pole just kõige meeldivam musitada kellegi võõra meigist põske või ebameeldiva hingeõhuga persooni. Olgugi et eestlaste külmus on veidike liiast, on ka põsele suudlemine minu jaoks võõras. Aga mis parata, kui sa selle traditsiooniga jälle kaasa ei lähe, siis oled teiste silmis ebaviisakas.

Maja kõrval ka on maja, me elame Inglismaal

Eestis on eramaja ikka 4 seinaga hoone, muudest naabritest eraldatud. Inglismaal on maja meie mõistes ridaelamuboks. Siin on terve tänav üks pikk maja või eestlaste mõistes terve tänav on üks pikk ridaelamu, naabrid seina taga.

Kui aga soovid elada hoones, mis on naabritest eraldatud, siis seda kutsutakse detached house — otsetõlkes eraldi maja, ja see maksab palju rohkem.

Majadel on valdavalt sama planeering, seega stiilse planeeringu ja välimusega maja pole just lihtne leida. Sellega seoses tuleb mulle meelde üks vana vene mängufilm, kus mees läheb pärast mõnepäevast tipsutamist koju. Paraku on aga tegu võõra linnaga, mis sest, et aadress on sama ja isegi võti avab ukse.

Allkorrusel asub tavaliselt köök ja suur elutuba, üleval korrusel vannituba ja magamistoad. Isegi aknad suures toas on sama nurgaplaneeringuga. Maja taga on tavaliselt väike lapp tagahooviks.

Sisekujunduses on kindlasti palju koledat vaibapinda. See ei ole mitte 3x4 meetrit vaipa elutoas, vaid sama vaibaga on kaetud iga tuba, k.a tualett ja vannituba. Just nimelt — vannituba on ka vaibaga kaetud.

Elust-olust-inimestest Inglismaal loe taas järgmisel neljapäeval!