Nõustaja arvab, et karisma on üks inimese omadus — mõnel on seda rohkem, teisel veidi vähem ning mõnel puudub see sootuks.

“Karismaatiline inimene on see, kes paistab välja ning tuleb teiste seast esile. Teda saadavad fluidum ja sära, mis mõjuvad inspireerivalt ning lummavalt ja kui ta siseneb ruumi, siis kõik pööravad pead. Loomulikult me ei näe kohe, milline inimene karisma taga on, aga ta mõjub just esmapilgul niimoodi, et teda on hea vaadata ja kuulata. On inimesi, avaliku elu tegelased või esinejad, keda on nii tore kuulata, et mõnikord polegi vahet, mida nad räägivad. Teisel sellist mõju ja sära pole, kuid see ei tähenda, et ta oleks halvem tegija,” kinnitab Anneli Salk.
Kodutohtri detsembrikuu teemad
* Mõnutoitude nõiaringis

* Meelemasendusest välja!

* Mälu tööks ja kaitseks

* Karisma: inspireeriv või manipuleeriv?

* Pidulik meik tundlikule palgele

* Trennile vunki juurde

* Kulunud liiges kulumatu vastu

* Külmetus: hobustega tuleb, härgadega läheb

* Kui kilpnääre võtab aega maha

* Alkoholi 12 üllatavat toimet

Õige valdkond inspireerib

Karismaatilisus on tegelikult nagu kompott isiksuse erinevatest joontest. Sinna kuuluvad enesekindlus, kohanemisvõime, oskus kuulata ja veenev olla, usk iseendasse ning ka väline mõjukus.

Anneli Salk arvab, et ühelt poolt koosneb karisma kuni 10% ulatuses kaasasündinud särast, mida ei saa tekitada hea tumeda šokolaadi söömisega või piisava iluunega. Teiselt poolt aga on karismaatilisemad need inimesed, kes on iseendaga heas läbisaamises ja leidnud elus oma tee. “Kui inimesed teevad seda, mille jaoks nad tunnevad kutsumust, mis neile väga meeldib, siis see positiivsus ja talent paistab välja ning lisab sära. Kui inimesel on looduse poolt vähe karismat antud, siis õige kutsumuse leidmine tõmbab ta nagu järgi,” tõdeb nõustaja.

“Kunstnikul, kes teeb maale, mis talle endale väga meeldivad, hakkavad silmad särama ja seda on näha. Siis ta innustab, inspireerib ja lummabki teisi sellega, millest ta on ise inspireeritud ja lummatud. Kui kunstnik joonistab imeilusa maali ja vabandab, et ma soperdasin midagi, aga ei tulnudki välja, siis selline negatiivne suhtumine oma tegevusse ei lumma. Enamik vaatabki, et on jah mingisugune igav pilt seinal.”

Kas karismaatilisust saab endas arendada ja kuidas seda teha ning kas karismaatilised inimesed inspireerivad või manipuleerivad teisi, loe edasi Kodutohtri detsembrikuu numbrist.