Suheldes Eesti majutus- ja peoruumide rendileandjatega märkasin üllatusega, et sõna PIDU on muutunud läbu sünonüümiks. „Ei-ei, meie pole pidude korraldajatest huvitatud, meil on korralik koht seltskondlikeks koosviibimisteks,“ tõrjub Lõuna-Eesti turismitalu peremees. Miks on sõna PIDU nii alla käinud? Ehk on siin üheks põhjuseks küsitluses ilmnenu, et sageli on peo korraldajatel puudus heast ideest, mis välistaks peo stiilis „viis kasti õlut ja palju viina“.

Ideede põud

Ideede puudust nimetasid vastanud raha kõrval olulisema takistusena, miks kulgevad tähtpäevade auks korraldatud peod traditsiooniliselt söök-jook liinil. Kindlasti on tore vahel ka niisama istuda, süüa-juua ja juttu ajada. Kuid küsitlusele vastanud tõdesid, et mõnikord tahaks midagi põnevamat-üllatavamat.

Samas ei tähenda meeldejääv tähtpäev alati tuhandetesse eurodesse küündivaid kulutusi. Pigem vastupidi: ka koduste vahenditega ja omade jõududega annab korraldada meeldejääva ürituse.

Stiilipeod võetakse inimeste poolt tavaliselt väga hästi vastu ning neid võib ka kodus läbi viia. Näiteks ei nõua kodune kitlipidu peale pealehakkamise suurt midagi – nõukaaegseid kitleid leiab vast iga vanaema või ema kapinurgast. Sellisel peol võib spontaanselt läbi viia ka nõukaaja mälestuste rääkimise võistluse. Üsna tagasihoidliku eelarvega saab läbi viia ka ühiseid päikesetõusu tervitamisi näiteks sünnipäevahommikul.

Kui kõhurõõmust loobuda ei tihka, siis on meeleolukaks võimaluseks proovida ühist kokkamist. Ja ka sünnipäevalaps pääseb kergema vaevaga. Kel kodu kipub kitsaks jääma, saab siirduda ka nn rendipindadele, kus kõik tarvilikud ideed, köögiriistad ja nõud olemas. Ühiselt valmistatud toit paneb suhtlema ka kõige erinevamad inimesed ja maitseb kindlasti väga hästi.

Eelarve nappuse korral soovitan murda müüti, et peo korraldaja peab kõik kulud katma ja kutsutud omakorda pead vaevama, mida kinkida. Heaks, töötavaks lahenduseks on see, kui külalistele anda teada, et kingituse asemel on oodatud oma kulude katmine. Ja mälestuseks jääb ühine ettevõtmine.

Pidulised ei pelga isegi mängida

Väike vihje sellegi kohta, mida pidulistega peale hakata. Küsitlusele vastanutest kaalukam osa ehk 24% leidis, et nemad tahaksid peol mängida, ja teist sama palju, et matkata. Seega julgustame kõiki pidude planeerijaid veidi vaeva nägema, et mõni seltskondlik mäng läbi viia või ühismatk korraldada. Ka tantsulust pole inimesi maha jätnud. Kui sellised inimesed on ka sinu tutvusringkonnas – korralda näiteks samba-rumba-pidu kuumade Kuuba rütmide saatel.

Kus on hea peo koht?

Enamik pidupaev.ee küsitlusele vastanutest peab oma tähtpäevi kodus. Kuid ka siin annab külalisi üllatada, kutsudes nad hoopis loodusmatkale, mis päädib pikniku või lõkkeõhtuga. Või ühisele teatrikülastusele. Või giidi läbiviidud ekskursioonile vanalinnas või mujal kodukohas. Ideid erinevate tähtpäevade lõikes alates laste sünnipäevast kuni suvepäevadeni leiab pidupäev.ee portaalist.

Kuidas tabada märki?

Meeldejääva peo korraldamisel lähtu sellest, kellele ja milleks pidu teed. Idee peab olema piduliste teenistuses, mitte vastupidi. Sestap tasub pidu planeerides mõelda külalistele: kui palju neid on, kui vanad nad on, kas poisid-tüdrukud, mehed-naised? Millised on nende huvid ja mida neile meeldiks koos teha ning mis üllataks.

Sellest lähtudes pane paika peo eelarve ning mõtle, mis sulle ja su külalistele võiks sobida. Seejärel leia sobiv koht või sündmus. Peotegevuse planeerimisel võib ideid ammutada külaliste harrastustest (laulmine, pillimäng, tants, kokandus, sport). Loomulikult peaks igasugune tegevus olema sundimatu, st pole mõtet korraldada näiteks spordivõistlust inimestele, kes tõenäoliselt sellest mingit mõnu ei tunne. Ja mis samuti oluline - tegevusega ei tohi üle pakkuda. Plusspunkte osavõtjatelt saad aga selle eest, kui oled suutnud üritust planeerides leida kõikides tegevustes mingi ühendava joone. Näiteks ühtset stiili järgivad kutsed, tegevused, toitlustus.

Kui parasjagu ühtegi mõtet ei ole, mida tähtpäeval teha, siis ammuta ideid pidupaev.ee lehelt.