Külaliste võõrustamise, laua katmise, grillimise ja suhtlemise kõrval kiputakse tihti lapsed omapäi jätma. Eesti vetelpääste seltsi juht Gert Teder ütleb, et lapsevanem arvab, et jõuab mitut asja korraga teha. „Elu aga näitab, et sel ajal, kui sa pilgu mujale keerad, on laps juba järve või basseini juures — veekogu on tema jaoks põnev ja õnnetused tulevad kiiresti,“ lisab Teder. Alati on vanemate kommentaar selline, et “ma ainult korraks keerasin pea ära, ainult korraks käisin ära”.

Päästeameti ekspert Mikko Virkala märgib, et peale koduste toimetuste röövib vanemate tähelepanu ka nutitelefon. Päästja märkab iga päev inimesi, kes on nutitelefonis ja kõnnivad tänaval lausa postile otsa. “Samamoodi on kodus. Noored vanemad räägivad internetis omavahel juttu ja unustavad hetkeks ümbritseva,” nentis ta. Mõeldakse, et küll ma vahepeal tõstan pilku sealt telefonist, uppumine võtab aga vaid sekundeid.

Suviste aiapidude osaks on tihtilugu ka alkohol. Ükski laps ei peaks istuma lõkke ääres või viibima perepeol koos oma purjus vanemaga või teiste täiskasvanutega. Lapsed õpivad jälgimise ja jäljendamise kaudu ning tahes-tahtmata võtavad üle mitmed vanemate käitumismallid. Seetõttu tasuks mitu korda mõelda, kas lastega perepeol on alkoholile kohta. Seda enam, et alkohol nõrgestab meeli ja tähelepanuvõimet.

Soovitusi koduümbruse turvalisemaks muutmiseks:

  • Kodutiik on väikelapsele äärmiselt ohtlik! Piira koduaia tiik taraga või aja veesilm kinni. Ohtlikud on ka veega täidetud avatud kastmistünnid ja muud veeanumad.
  • Veendu, et batuut oleks korralikult kinnitatud ning sellel hüpates ei seataks ohtu end ega teisi. Kui rendid batuudi, siis kontrolli ikkagi selle turvalisust.
  • Kontrolli üle jalgratta, rula, rulluiskude korrasolek. Veendu, et laps kannaks kiivrit ja vajadusel muud kaitsevarustust ning tunneks liiklust. Ole ise kiivri kandmisega eeskujuks.
  • Grillides pea silmas, et süütevedelik ja tikud ei satuks väikelaste kätte, ja jälgi grillimisel ohutusnõudeid.
  • Tee koostööd naabritega. Väga sageli helistab hädaabinumbril 112 naaber, kes avastab ohtliku olukorra ning on arvatavasti esimene abi osutaja.
  • Räägi oma lapsega ohtudest!