Unenägudel on siiski mingi tähendus

Kui sa näed unes lotovõitu või hoopiski autoavariid, siis kas peaksid selleks valmistuma? Läbiviidud uuringutes selgub, et inimesed peavad tähendusrikkaks just neid unenägusid, mis nende uskumustega kokku käivad. Mis aga vastukarva on, see järelikult ei mõjuta. Psühholoogid väidavad, et meie kaaskodanikud mõtestavad oma elusündmusi sageli just läbi unenägude ja nendes toimunu. Ka on juhtunud seda, et päev enne reisile minemist lennuõnnetust unes nähes ei suuda reisisell enam asja rahulikult võtta. Nii näebki ta igas asjas ohtu ja seostab oma reisiga kõike, mis halb on.

Vägivaldsed unenäod võivad olla millegi märguandeks

Nagu õudusunenäod ei oleks piisavalt halvad, võivad mõned meist nende ajal end korralikult ka siputama hakata ning näiteks kõrval õndsat und magavale partnerile lausa jalaga selga lüüa. Sellised vägivaldsed unenäod on võivad olla märguandeks sellest, et dementsus ja Parkinsoni tõbi on vaikselt sinu poole teele hakanud sõitma, vahendab veebiväljaanne Neuroloogia ajakirjast aastal 2010. Igatahes tasub oma arstiga rääkida.

Öökullidel on halvemad unenäod

Kaua üleval olemisel on oma võlu, kui järgmisel hommikul kaua magada saab. Uneuuringutest aga selgub, et neil, kes magamaminekuga viimase hetkeni venitavad, on suurema tõenäosusega halvad unenäod. Teadlased näevad kahe asja vahel ainukese loogilise seletusena stressihormooni taset, mis vahetult enne ärkamist lakke tõuseb. Kui sa aga sel ajal magad, siis võib see sama stress sinu unenägudesse kollitama tulla.

Unenäod aitavad mõistatusi lahendada

Teadlased on palju spekuleerinud selle üle, et miks me üldse und näeme. Alustades Sigmund Freudist, kes võttis unenägusid kui unistuste täitumist, lõpetades arutlustega, et tegemist on lihtsalt REM-unefaasiga. Tuleb välja, et vähemalt osa võib ka kriitilise mõtlemisega seotud olla. Harvardi ülikooli psühholoog Deirdre Barrett usub, et unenäod võivad aidata lahendada keerulisi olukordi või mõistatusi, mis meid päeva jooksul piinanud on. Ta on veendunud, et visuaalne ja ebaloogiline osa, mis unenägudega seotud, on ideaalne kastist välja mõtlemise vorm, mis probleemide lahendamisel alati abiks tuleb.

Mehed näevad seksist und

Ei mingit üllatust, kas pole. Mehed näevad unes seksi palju suurema tõenäosusega kui naised. Vastukaaluks on aga naistel suurem võimalus öösel just õudusunenägudega kokku sattuda. Ebaaus!

Sa saad oma unenägusid kontrollida

Kui tahad saavutada oskust oma unenägusid kontrollida, siis peaksid arvutimänge mängima hakkama. Kanada ülikooli psühholoog Jayne Gackenbach selgitab, et nii saab inimene kontrollimist harjutada: “Kui sa veedad virtuaalmaailmas ühe päeva jooksul mitmeid tunde, siis võid seda võtta kui harjutust unenägude kontrollimiseks. Kui mängudes kontrollib asja arvuti, siis unes teed sa seda ise.”

Unenäod aitavad lõdvestuda

Lõõgastumiseks ei ole vaja pudelit veini. Reis unedemaale ajab asja väga ilusti ära! Magades väheneb stress ja ununevad probleemid. Või siis leiavad need hoopiski lahenduse — vaata paar punkti ülalpoolt! Seega, kui tunned, et oled pinges, siis leia aega ja tee üks korralik uinak.

Allikas: Live Science