“2015. aastal ülikooli lõpetades kirjutasin enda koolilõpu uurimustöö neljanda laine feminismist (mida me hetkel minu silmis paljuski sõuame) ja seda kirjutades ning teemat uurides sai ka minust tugav, aus (kuid mitte hirmus ega agresiivne) feminist,” kirjutab Einer oma Facebooki lehel. “Eriti läks mulle hinge soolise palgalõhe teema. Tundus eriti kreisi, et kui naine töötab näiteks poes klienditeenindajana kaheksa tundi, siis ta teenib 30% vähem kui täpselt sama tööd tegev mees. What? Kui naised autosid ostavad või kortereid rendivad, siis keegi ei tee meile ju allahindlust -30% sest me oleme naised?”

Roberta on imestunud selle üle, et täna, kolm aastat hiljem, on Eesti Euroopa suurima palgalõhe nimekirjas esimesel kohal, mis on peaaegu kaks korda Euroopa keskmisest kõrgem. “Ometigi, tundub, et inimesed vaatavad sellest teemast täiesti mööda ja isegi meie valitsus, arvab et see on okei,” pahandab moelooja. “Mind on tõesti hirmutanud inimeste ignorants sel teemal — eriti naiste, kes ei soovi/ julge/ taha enda õiguste eest seista. UK-s on asjad pigem vastupidi — kui sa ei toeta võrdseid õigusi kõikidele rassidele, sugudele, armastustele jne, oled sa odd-one, mitte ühiskondlik norm.”

Niisiis kutsubki Roberta end jälgivaid ja toetavaid inimesi üles võtmaks aega, et kirjutada alla Mary Jordani algatatud petitsioonile, mille eesmärk on koguda piisavalt allkirju, et võrdsuse teema jõuaks arutlemisele ka riigikogus. “Ideaalmaailmas riigikogu muudaks Võrdse kohtlemise seadust nii, et see kohustaks enam kui 25 töötajaga tööandjaid iga kolme aasta tagant läbi viima palgaauditi, mis tuvastaks, parandaks ja väldiks õigustamatuid erinevusi meeste ja naiste palkade, töölevõtu- ja töötingimuste vahel ning koostama võrdse palga tegevuskava,” loodab naine. “Võtke aega, et lugeda ja mõelda sel teemal. Arutage enda lähedastega — meeste, naiste, lastega. Ja sheerige kõvasti! Viime Eesti sellest Euroopa top listi tipust välja!”

Lõpetuseks lisab Roberta: “See, et naisi peaks kohtleme täpselt sama moodi nagu mehi ( ja maksma neile sama palju palka), ei võta meestelt õigusi ära mitte üheski küljest! Ja mehed, kes seda mõistavad ja toetavad on maailma kõige ägedamad, tugevamad ja mehelikumad mehed!”