Esmase jalatsite hoolduse (kreemitamine, veekindla vahendiga jalatsite üle käimine) peaksite tegema juba enne jalatsite esmakordset kandmist.

*Kui võtate kapist välja eemisel talvel kantud jalatsid, siis kõigepealt oleks soovituslik vaadata üle jalatsite seisukord — kas tald on terve, kas kusagilt on miskit liimist või õmblustest lahti tulnud. Seejärel hinnake jalatsi olukorda - kas on ehk vaja jalatsid viia kingsepale parandusse või saate ka ise kergemate parandustöödega hakkama.

*Koju jõudes eemalda alati jalatsitelt mustus ja lumi, selle jaoks on sobilik ka puhas vesi ja näiteks vana villane sokk või kinnas.

*Seejärel pane jalatsid kuivama sooja kohta, kuid proovi vältida jalatsite otse küttekehal kuivatamist. Võimalusel kuivata sisetallad eraldi.

*Kui jalatsil pole juba eemaldatavat sisetalda, võid selle ise sisse panna. Talveks on sobilikud lambanahaga sisetallad, mis muudavad jalatsid soojemaks, samuti aitavad sisetallad jalatsi sisemust korras hoida ning jalatseid on kergem kuivatada ja neist niiskust eemaldada.

*Kuivamise ajaks võid panna jalatsi sisse ajalehe, mis imab jalatsist niiskust välja.

*Kuivanud jalatsid kreemita üle kingakreemiga, mis annab jalatsitele ilusa, puhta ja läikiva välimuse ning samal ajal aitab kaitsta neid välismõjude eest. Eesti külm talv võib panna nii mitmedki talvejalatsitena müüdavatel saabastel naha pragunema. Seda pole ehk võimalik täielikult vältida, kuid niisutavate jalatsihooldusvahendite kasutamine muudab ikkagi nahka elastsemaks ja tõstab natukenegi jalatsi temperatuuritaluvust.

*Kord nädalas puhasta saapaid spetsiaalse puhastusvahendiga ning käi jalatsid üle vett hülgava vahendiga. Selline hooldus muudab jalatsite eluea pikemaks ning muudab igapäevase mustuse (nt soolarantide) eemaldamise lihtsamaks.

*Seemisnahk ja muud nõudlikumad materjalid vajavad spetsiaalseid puhastusvahendeid ja nende jalatsite ilusana püsimiseks on soovitav kanda neid vaid kuivemate ilmadega. Sellistele jalatsitele sobivad kõige paremini eemalt pihustatavad vahendid.

*Soolarantide eemaldamiseks on müügil ka spetsiaalsed talveks mõeldud puhastusvahendid, saadaval spordi- ja jalatsipoodides ning suuremates toidupoodides.

*Jalatsi välimuse ilusaimana püsimiseks kasuta jalatsiga samas toonis hooldusvahendeid. On küll olemas värvitu vahend mis peaks olema universaalne, kuid pikal kasutamisel võib muuta jalatsi värvi tuhmimaks.

Väga suure libedaga on soovitav ikkagi oma jalatsitele (oma tervise huvides) alla lisada jäätallad, mis on enamasti saadaval matkapoodides.

*Soolarantide eemaldamiseks kodunt eemal olles kasuta niiskeid salvrätikuid.

*Ära unusta ka jalatsite sisemust puhastada, kasutades selleks pihustatavat puhastusvahendit, švammi ja sooja vett. Aeg-ajalt võib jalatsite desinfitseerimiseks kasutada ka pihustatavaid antiseptikuid.

*Kuna jalad kipuvad talvesaabaste sees higistama, võiks kodus olla higistamisvastased tooted, mis aitab ära hoida ebameeldiva lõhna teket.