“Sa lähed kõrbesse puhkusele ja saad teiste omavanustega mõnusasti aega veeta; kui tagasi tuled, oled ilus naine.” Selliste sõnadega saadavad paljud Mauritaania emad-isad oma 8-12 aastased tütred nuumalaagrisse.

Laagris sunnitakse tüdrukuid vahetpidamata sööma — kuni 15000 kilokalorit päevas — ja lisaks söödetakse neile loomadele mõeldud hormoone, mis inimese tervisele on ohtlikud, aga aitavad suurendada isu ja kasvatada kaalu.

Kahtlaste ravimite ja nuumtoidu tõttu on naiste tervis halb, nad ei pruugi saada lapsi, luud-liigesed valmistavad piina, probleeme esineb ka südamega. “Võetakse tablette, mis peaksid suurendama nii söögiisu kui ka kaalu, aga need on tihtipeale kahtlase päritoluga ja rikuvad tervist, põhjustavad viljatust, väärarenguid ja hullumeelsust,” sõnas üks Mauritaania naine ajakirjanikele.

Naiste nuumamise traditsioon on vana ja visa kaduma ning ikka leidub veel palju neid mehi, kes kosivad ainult pakse naisi, kuna traditsiooniliselt on nuumatud naine sarnaselt kariloomadega mehe jõukuse ja prestiiži märk, aga õnneks on üha rohkem ka neid lapsi ja vanemaid, kes tervist ja head enesetunnet mehele saamisest olulisemaks peavad.

Loe refereeritud artikli täisteksti ajakirja Naisteleht värskest numbrist.