Istuv eluviis on nooruslikkuse vaenlane

Eriti läänemaailmas üha laiemalt levinud istuv eluviis on suurendanud paljude haiguste laialdast kasvu, eriti raskelt mõjutavad pikaealisust rasvumine ja kõrgvererõhutõbi. Vähene füüsiline tegevus, süstemaatilisest sportimisest rääkimata, vaid üleüldiselt vähe liigutamist igapäevaelus on omane üldlevinud läänelikule elustiilile. Istutakse nii tööl kui ka kodus, mis mõjub halvasti lihastoonusele ja normaalsele hingamisele, aga ka suurendab söögiisu ja vähendab järjepanu soovi motiveerivate tegevuste järele. Seega võib istuv eluviis ning vähene liikumine põhjustada kõrgvererõhutõve, toitumishäirete, südame-veresoonkonnahaiguste, osteoporoosi ja isegi mõnda tüüpi halvaloomuliste kasvajate teket. Hiljutised uuringud on leidnud seose kehalise aktiivsuse ja immuunsüsteemi rakkude progressiivse väärarengu vahel, mis põhjustavad rakkude ja seega kogu organismi enneaegset vananemist. See ei ole ainult täiskasvanute probleem, vaid on omane igale eluetapile. Ka istuva eluviisiga lapsed kannatavad rasvumise all ja neid ohustavad mitu erinevat haigust. Seepärast ongi oluline alustada aktiivse ja tervisliku eluviisiga juba maast madalast. Tegelikult on istuva eluviisi vastu võitlemine lihtne: tarvis on pisut tahtejõudu ja soovi rutiinist välja murda. Parem enesetunne nii vaimule kui kehale on kättesaadav kõigile, sellest arusaamine ja selle tunnetamine saabub vaid mõne uue komponendi lisamisel igapäevaellu.

o Minge tööle jalgsi, mitte auto või ühistranspordiga, või tehke iga päev vähemalt 20-minutiline jalutuskäik.
o Lifti kasutamise asemel käige trepist, see parandab rühti, lihaseid ja hingamist.
o Vältige liigset teleri ees istumist ja eelistage aktiivset vaba aja veetmist või sotsiaalset tegevust.
o Vahetage kartulikrõpsud ja maiustused puu- ja köögiviljade vastu, siis väheneb näksimissoov põhitoidukordade vahel ja organism saab kasulikke toitaineid.
o Magage piisavalt. Seitsmest üheksa tunnini on paras, selle ületamine muudab vaimselt loiuks.
o Laste ja loomadega mängimine või tegutsemine mõnes spordiklubis pole kasulik ainult kehale, vaid hoiab meeled aktiivsena ja tõstab enesehinnangut.
o Jälgige oma igapäevast elu ja kui avastate mingi kahjuliku rutiini, siis asendage see millegi uue ja paremaga.

Need väikesed muudatused aitavad noorendada keha ja vaimu ning pikendavad oodatavat eluiga.

Nahk reedab vananemist

Kuigi vananemine toimub nii väliselt kui ka sisemiselt, füüsiliselt ja vaimselt, reedab inimese vanuse ennekõike nahk. Miimilised liigutused ja emotsioonid venitavad ja liigutavad nahka ja selle struktuur muutub nende protsesside käigus. Inimese vananemine on loomulik protsess ning seda ei saa vältida, küll aga saab leevendada selle protsessi sümptomeid, neid peatada kuni naha noorendamiseni. Vananemisprotsessi mõjutamiseks tuleb teada, kuidas ja miks see toimub. Esteetilise meditsiini kliinik Tomasetty Gran Canarial on spetsialiseerunud vananemise põhjuste uurimisele ja selle spetsialistid selgitavad, mis põhjustab naha vananemist.

Nahk uueneb pidevalt, naha vanad rakud asenduvad uute rakkudega. Umbes 25-ndast eluaastast alates hakkab uuenemisprotsess aeglustuma ja naharakud muutuvad keskkonnategureist haavatavamaks. Küpses eas paistavad vananemise tunnused nahal välja. Kortsud nahal muutuvad märgatavamateks ja nahale ilmuvad plekid. Mitte kõik ei vanane ühesuguses tempos, rolli mängivad nii geneetika kui ka keskkonnategurid.

Lumivalge ilu

"Valge nahk katab kõik vead," on jaapani vanasõna otsene tõlge, mida võib laiendatult selgitada, et ka kõige inetum naine võib olla kaunis, kui ta katab oma iluvead valgega. Sajandeid on jaapanlased eriti just naistel pidanud valget nahka ilusaks. Mida valgem, seda kaunim. Jaapani iluideaaliks peetud geišad ja geikod värvisid oma näo nii valgeks, et läänemaailma inimene oleks seda nähes arvanud, et tegemist on kummitusega. Jaapani kosmeetikatööstus toodab tohutul hulgal nahka valgendavaid vahendeid, mida nimetatakse bihaku kosmeetikaks (bi tähendab ilu ja haku valge). Nahka valgendavad tooted on lisaks Jaapanile populaarsed ka Lõuna-Koreas, Hiinas, Taiwanil ja Shanghais.

Jaapanis on tavapärane näha inimesi suvel tänaval kõndimas päikesevarjudega ja kinnastes, et ükski päikesekiir ei satuks näole või kätele. Jaapanlannad on teadlikud UV-kiirte nahka vanandavast mõjust. Võib-olla just sel põhjusel esineb maailma riikidest kõige harvemini melanoomi Jaapanis, nagu kinnitas maailma vähiuuringute fond. Ka paljud meigivahendid sisaldavad UV-kaitset.

Päike on naha enneaegse vananemise peamine põhjus, sest tema mõjul hakkavad melaniini tootvad rakud tootma rohkem pigmenti, mis takistab pärisnaha taastootmist ning soodustab kurdude ja kortsude teket. Lisaks sellele kahjustab ultraviolettkiirgus rakke ja võib põhjustada nahavähki.

Mõni soovitus naha nooruslikkuse pikendamiseks

1. Kindlasti kasutage suvel ning päikeselistel päevadel päikesekaitsekreemi, kui olete väljas rohkem kui tund aega.

2. Jooge kaks liitrit vett päevas, et organism ja selle kaudu nahk saaks piisavalt vedelikku.

3. Vältige liiga soolaseid ja vürtsikaid toite, mis kipuvad nahka kuivatama.

4. Ärge tigetsege! Pidev kulmude kortsutamine ja nina kirtsutamine jätab nahale jälje, nii et pahurad kurjustajad vananevad enneaegselt ka väliselt.

5. Peske nahka puhta veega, eriti enne magamaminekut.

6. Magage piisavalt kaua.

Modellide hästihoitud saladus

Suurem osa elukutselisi mannekeene tavatseb enne moedemonstratsiooni 9-10 tundi magada. See tagab sileda ja kortsudeta näo, terve ja särava jume. Meditsiiniliselt on tõestatud kvaliteetune vananemisvastane toime, sest magades toimub organismis hormoon melatoniini sünteesimine serotoniinist. Käbinääre reguleerib organismi une- ja ärkveloleku tsüklit. Melatoniin kui tugev antioksüdant aitab elu pikendada, lisaks on tal veel mitu head omadust:

o parandab immuunsüsteemi,
o kaitseb vähi vastu,
o soodustab loomulikku insuliinitootmist,
o lükkab edasi Alzheimeri tõve tekkimist,
o aitab ära hoida või ennetada osteoporoosi teket,
o võitleb südame- ja veresoonkonnahaiguste vastu.

Seega on melatoniin püsiva nooruslikkuse võimas liitlane. Paraku hakkab organism 30 eluaastast alates vähem melatoniini tootma. Seda saab kompenseerida järgmiste meetmetega.

o Järgige tasakaalustatud toitumist ja suurendage kaltsiumi tarbimist.
o Viibige iga päev teatud aeg päikese käes.
o Magage vajalikud tunnid täis.
o Vältige stressi, alkoholi, tubakat ja kohvi, mis halvendavad une kvaliteeti ja vähendavad vajalikku serotoniini.

Spetsialistid uurivad, kas serotoniini kunstlik tootmine võiks aidata vananemise vastu, ja kui see on nii, siis peitub pikaealisuse saladus meie enda kehas.

Jaapani närvikliiniku hea une nõuanded

o Ärge tehke enne magamaminekut midagi häirivat või erutavat. Ärge vaadake telerit, ärge kasutage arvutit ega vaadake ühtegi ekraani või monitori kolme tunni jooksul enne magamaminekut.
o 10 tundi enne uneaega vältige kofeiinisisaldusega tooteid.
o Sööge õhtust vähemalt kolm tundi enne magamaminekut ja pärast sööki ärge enam näksige.
o Arendage välja loomulik unele viiv rutiin, näiteks soe vann enne voodisse pugemist. Sooja vee vann on üks vanu Jaapani traditsioone (ofuro), mis pole kaasajalgi oma tähtsust minetanud. Ofuro vesi on 40–44 kraadi, jaapanlased kasutavad ka palju vannisoolasid.
o Pärast ofuro't tehke mõni minut venitus- ja sirutusharjutusi.
o Paar tundi enne magamistuppa minekut vähendage valgustust ka selles ruumis, kus te enne viibite.
o Enne voodisse heitmist mõelge tänutundega järjekordsele möödunud päevale.
o Kui teil ikka on raskusi uinumisega, hingake sügavalt sisse ja välja ning loendage hingamisi kuni sajani.

Vananemisvastane hoiak

Mõistusel on tähtis osa vananemisprotsessi kiiruses ja kogu keha füüsilises seisukorras. Meedikud on veendunud, et keha nooruslikkuse saladus peitub mõtteviisis ja aktiivses ajutegevuses, nii nagu Jaapani 100-aastased on kogu elutee jooksul varmad vastu astuma erinevatele raskustele ja väljakutsetele ning nende ületamiseks vaimselt pingutama.

Iisraelis asuva Yeshiva ülikooli uuring näitas, et pikaealistele inimestele on omased kaks hoiakut: positiivsus ja ekspressiivsus ehk kõrge emotsionaalsus. Seega nendel, kes suhtuvad väljakutsetesse positiivselt ja väljendavad avatult oma tundeid, on eeldused pikaajaliseks eluteekonnaks.

Ka külmavereliselt ja kindlameelselt ees seisvatele raskustele vastu astuvatel inimestel on lootus kaua elada, sest stabiilne käitumine vähendab stressi ja ärevust. Nii on ka mitmes korrastatud ja stabiilse, rahulikult kulgeva elustiiliga kultuuris täheldatud keskmisest kõrgemat eluiga.

Võitluses vananemisega on oluline vältida naudingutele andumist ning loobuda oma tujudele ja kapriisidele järeleandmisest. Kiusatustele andumine kipub tähendama patustamist toiduga: tasakaalustamata ja isegi kahjulik toit nõrgestab organismi. Pikaealiste inimeste ühine joon on tervislik toitumine ja organismile kahjulike ainete vältimine, mida võib täheldada Okinawa elanike näitel.

Vaimselt ja füüsiliselt aktiivsete inimeste küpsesse ikka jõudmine läheb sujuvamalt, nende keha on paremini valmistunud nõrkuste ja haigustega võitlemiseks ning vanadus ei ole neile mitte hädaorg, vaid meeldiv ja nauditav seisund.

100-aastastest või vanematest inimestest rääkides iseloomustab nii mehi kui ka naisi ühine omadus: mõlemad on viljelenud aktiivset, kohati keerulist ja mõnel juhul ka karmi elustiili, kuid nad on ettetulnud raskustest positiivse suhtumisega üle saanud.

Maailma vanima mehena 2014. a Guinnessi rekordite raamatusse kantud Poola päritolu endine keemik ja parapsühholoog Alexander Imich suri 111-aastasena 8. juunil 2014. Kui temalt küsiti pika eluea saladust, nimetas ta esimesena häid geene, aga tõi põhjusena välja ka selle, et neil abikaasaga polnud lapsi. Mees võimles regulaarselt, sõi mõõdukalt ega tarvitanud alkoholi.

Luuletus pika eluea saavutamiseks

Roberto Abadie Soriano töötas terve elu õpetajana ja toimetas Uruguays õppekirjandust. 92-aastasena Montevideo hooldekodus elades kirjutas ta pika eluea saladusi kajastava luuletuse. Tema raviarst Jorge de Paula laskis selle mõni aeg hiljem avaldada.

Elu tervislik ja mõnus,
toit mõõdukas ja tõhus.
Apteek alati ei aita,
otsi teed ja õiget paika.
Ära naudi tühist sära,
liigu, lusti, kas või kära.
Ära pelga ega kõnni taga,
leia sõpru, ole vaba,
haara elul sarvist-sabast.

Kui selle luuletuse sõnumi selgeks saame ja oma elu selle järgi seame, on meil võimalik ka oma ikigai leida.