Kui tõsine probleem on vägistamine Eestis?

Vägistamine on raske isikuvastane kuritegu ning loomulikult on sellised kuriteod alati ühiskonnale probleemiks, olenemata sellest, kui palju neid toime pannakse. Selline kuritegu jääb suure tõenäosusega ohvrit kogu eluks mõjutama. Eestis registreeriti möödunud aastal 135 vägistamist ning 2012. aastal 143 vägistamist. Võib aga eeldada, et kõigist vägistamistest ohvrid politseile teada ei anna, sest lisaks vägistamisega kaasnenud füüsilisele vägivallale jätab selline kuritegu inimestele ka sügava vaimse jälje, mida ei soovita taaskord juhtunust rääkides läbi elada. Või siis näiteks tekib kartus, et ohvri isik saab avalikkusele teadlikuks. Sellisel juhul jääb aga kurjategija tabamata ning karistuseta. Politsei käsitleb kuriteo ohvriks langenuid inimesi delikaatselt ning kindlasti tuleb kuritegudest politseile teada anda.

Paraku on esinenud ka selliseid juhtumeid, kus naisterahvas on politseile näiteks omakasu või kättemaksu motiivil valeütlusi andnud, kuigi vägistamist pole reaalselt aset leidnud. Valeütluste andmine on aga samuti kuritegu.

Kuidas suhtuda sellesse, kui mees viib voodisse purupurjus naise ja hiljem tekib üks sõna teise vastu olukord — mees ütleb, et naine ise tahtis ja naine ütleb, et mees kasutas teda ära?

Sõna-sõna vastu olukord on kahtlemata keeruline, kuid uurija ülesanne ongi tõde välja selgitada. Kriminaalmenetluses on lisaks kannatanu ja kahtlustatava ütlustele võimalik ka teistel viisidel tõendeid koguda.

Kuid loomulikult on joobes olek riskifaktor, mida kurjategijad võivad ära kasutada. Seda mitte ainult vägistamiste, aga ka mitmete teiste kuritegude puhul, näiteks röövimiste või peksmiste. Seega tasub alati arvestada, et võib leiduda kurjade kavatsustega isikuid, kes inimeste joobesolekut kuriteo toimepanekuks ära kasutavad.

Paarisuhtevägistamine — kuidas seal piiri tõmmata ja kuidas neid juhtumeid käsitletakse, kus mees võtab vägisi oma elukaaslast või abikaasat?

Üldiselt selgitades võib öelda, et kuritegu algab hetkest, kus kannatanu on öelnud vahekorrale ei, kuid kurjategija vägivalda või kannatanu abitut seisundit kasutades siiski astub temaga vahekorda. Vägistamine on seksuaalse enesemääramise vastane kuritegu ning paarisuhe ei ole kuidagi õigustavaks asjaoluks.