Avaldame katkendi Epp Petrone raamatust “Inspireerivad armastuslood läbi aegade”.

1997. aasta suve hapukurgihooajal pakkus see uskumatu armastuslugu ainest kogu maailma ajakirjanikele. Sinisilmne blond printsess, briti tõupuhtuse etalon, kellest oli harjutud mõtlema kui tulevasest kuningannast, ja tema moslemist kallim, araabia miljonäri playboy-tuntusega poeg seilamas luksuslaeval mööda Vahemerd. See tundus liialt filmilik, et olla tõsi. Aga kuulujutud levisid. Ning paparatso foto Dodi Al-Fayedi ja printsess Diana suudlusest lükkas kõik teised teemad Briti lehtede esikülgedelt kõrvale. Sellest fotost sai paariks päevaks planeedi kuumim uudis. Anonüümseks jäänud fotograafile olevat see toonud esimesel nädalavahetusel sisse kolm miljonit Suurbritannia naela.

Naistemehest miljonär
Dodi sõprade hulka kuulus James Bondi filme produtseeriv pere, mehele meeldis nende filmivõtteid külastada ning ka tema enda elustiil meenutas paljuski James Bondi oma, vähemalt naiste poolest. Tal oli mitmel pool maailmas maju, ta ümber keerles palju õrnema soo esindajaid. Aga, nagu arvab printsess Diana biograaf Anthony Holder: „Jah, Dodil oli kombeks jahtida trofeetüdrukuid, ent ilmselt oleks ta Dianat ka pikaajalises suhtes väga hästi kohelnud. Seekord oli ta saanud suurima võimaliku võidu ja ma ei usu, et ta oleks sellest kergekäeliselt loobunud.“
Dodi ei kiidelnud Dianaga, aga nii mõnelegi lähemale sõbrale oli ta tunnistanud: „Olen väga õnnelik“ ja „Diana on parim, mis minuga kunagi on juhtunud“. Dodi vanem õde, kes oli talle paljuski olnud ema eest, õhkas: lõpuks ometi on vend leidnud oma elu tõelise armastuse!

… ja üksik printsess
Walesi printsessi Diana elu oli olnud aastaid meeleheitlik kõikumine sügava üksinduse ja ülemaailmseks imetlusobjektiks olemise vahel.

1995. aasta sügisel esines ta teleintervjuuga, kus rääkis avameelselt, kuidas ta sai teada, et ta abikaasal oli armuke kogu nende abielu vältel, ning pihtis ka sellest, kuidas talle valmistas tõsiseid raskusi olla ilus, peenike ja õnnelik ning mismoodi ta haigestus avalikkuse surve tõttu buliimiasse. Augustis 1996 lahutati Charlesi ja Diana abielu ametlikult. Tegelikult olid nad lahus elanud juba neli aastat.

Hoolimata isikliku elu probleemidest — või ehk hoopis tänu nendele — oli Diana aastate jooksul pööranud palju tähelepanu heategevusele, korraldades üritusi aidsihaigetele raha kogumiseks ja esinedes maamiinide keelustamise kampaaniates. Pärast abielulahutust ei jäänudki ta ellu justkui muud kui hoolitseda oma kahe poja eest ning suunata veel rohkem energiat heategevusse.

Diana kasuema töötas toona Londoni Harrodsi luksuskaubamajas mänedžerina. Egiptuse miljonär Mohamed Al-Fayed oli selle kaubamaja omanik. Kuuldes Diana kasuema kurtmist, kui stressis ja avalikust tähelepanust kurnatud on Walesi printsess, pakkus Mohamed välja, et Diana võiks võtta aja maha ja minna lõõgastuma Lõuna-Prantsusmaale nende suguvõsa villasse. Diana nõustus ettepanekuga ning võttis kaasa ka oma väikesed pojad Williami ja Harry. Al-Fayedide poolt sai võõrustajaks perepoeg Dodi.

Nii kohtusidki 1997. aasta kevadel toona 35aastane Diana ja 42aastane Dodi. Õigupoolest olid nad ka varem teretuttavad, puutunud kokku heategevusüritustel.

Armumise tagamaad
Dodi oli Mohamed Al-Fayedi vanim poeg. Ta ema ja isa läksid lahku, kui poeg oli kaheaastane. Poissi kasvatas isapoolne suguvõsa Egiptuses. Kogu lapsepõlve igatses Dodi ema järele: too abiellus uuesti, ent suri peagi südameataki tagajärjel.

Diana veetis alates kuuendast eluaastast suurema osa aega samuti emast eemal ja tema järele igatsedes. Nimelt otsustati ka nende peres, et pärast abielulahutust jäävad lapsed isa juurde.
Peale selle oli Diana ja Dodi elus muudki ühist. Kohtumise hetkeks oli neil mõlemal seljataga luhtunud abielu. Diana oma lõppes avalikkuse silme all, valuliselt ja skandaalidega, Dodi oma leidis lõpu rahuliku kokkuleppega.

Kindlasti ühendasid neid ka perekesksed väärtused. Dodi oli kasvanud traditsioonilises suures peres. „Ta jumaldas igas vanuses lapsi,“ on kirjeldanud Dodi õde. Nii meeldis mehele väga Diana poegade seltskond. Villas viibis kuningliku noorsooga samal ajal ka Al-Fayedi suguvõsa lapsi. Üheskoos sai noor põlvkond seikluslikult puhata, sõbrunedes ka Al-Fayedide ihukaitsjatega, endiste sõduritega.

Diana nägi, kui rahul olid ta pojad selle keskkonnaga. Ning ka ta ise tundis end kaitstuna, kuhugi kuuluvana, peaaegu pereliikmena. „Päev-päevalt muutus ta soojemaks ja hakkas aina rohkem naerma,“ meenutab üks pereliige.

Mõne aja pärast otsustasid Diana ja Dodi minna juba Vahemerele luksusjahiga sõitma.

Tuli nädalaks, jäi suveks
Nagu meenutab laevateenija, olid armunud paari laeval veedetud nädalad täis naeru ja õnne. Kui teenija ütles Dianale hüvasti jättes tavapärase lause „Loodetavasti jäite reisiga rahule, loodame teid jälle näha“, oli Diana naerma puhkenud ja vastanud „Jah, te näete mind siin veel!“

Nii veetiski armastajapaar terve kevade ja suve koos, elades Dodi laeval ja tema Vahemere-äärsetes villades. „Diana tundis end seal nagu kodus, kandis suvalisi riideid, istus põrandal,“ jutustab Dodi majapidajanna. „Ja nende omavaheline suhe oli samuti väga lihtne ja soe; näis, nagu tunneksid nad teineteist kakskümmend aastat.“

Samas vajutas ajakirjanduse huvi armastusloole oma pitseri. Kui varem võinuks Dodit pidada edevaks meheks, kel pole midagi meedias esinemise vastu, siis nüüd sai ta tunda, mida tähendab, kui sul pole enam sammugi vabadust. „Ta oli närvis ja kurtis, et ei saa oma kallimaga vabalt väljas käia,“ meenutab peretuttav.

Diana oli juba varem sõpradele öelnud: „Kellega iganes ma tulevikus end ei seo, tema prügikast pööratakse ümber ja ta elu tehakse põrguks.“ Ta teadis, mida rääkis. Tema elu oli viimased 16 aastat olnud flirt ja koostöö pressiga. Ajapikku oli see kasvanud üle pea …

On palju spekuleeritud kurikuulsa pildi teemadel. See on foto, kus Diana ja Dodi Vahemere-kruiisil suudlevad. Arvatakse, et selle lasi Diana ise teha, sest ta ei talunud, kuidas tema ammune rivaal, prints Charlesi elukaaslane Camilla esines pidevalt meedias. Diana tahtis maailmale näidata, et ka tema on õnnelik. Kui see vastab tõele, siis võib öelda, et Diana ise laskis džinni pudelist välja. Alates sellest fotost sai kuulujuttudest skandaal ja iga ajaleht pidas pühaks kohuseks avaldada lugusid ja pilte printsessi uuest kallimast.

Kas jõudsid kihluda?
On terve rida küsimusi, millele ei saa ilmselt iial vastust. Kas nad viibisid tol saatuslikul õhtul Pariisi restoranis, et tähistada kihlumist? Vahetult enne söömaaega oli Dodi rääkinud telefonitsi ühe sugulasega ja öelnud, et suhe Dianaga on väga õnnelik ning nad kavatsevad abielluda. Kihluse oletuse kasuks räägib ka tõik, et Dodi Pariisis asuva korteri teenija oli saanud peremehelt käsu panna jääga šampanjad nende tulekut ootama. „Suve jooksul oli Dianast saanud selle korteri igapäevane külaline, tavaliselt istusid nad, teksad jalas, põrandal teleri ees ja sõid koju tellitud kiirtoitu,“ on selgitanud teenija. Seekord otsustas paar aga minna Ritzi hotelli luksusrestorani erakambrisse ja tulla sealt ootel šampanjade juurde.

Oli ka teisi märke, mis näitasid paari kavatsust abielluda. Just sama päeva lõunal ostis Dodi Pariisi juveeliärist kalli teemantsõrmuse, millel nimeks „Ütle jah!“ — tegu oli klassikalise kihlasõrmusega. Paar päeva tagasi oli aga Diana tellinud oma astroloogilt enda ja Dodi ühise tähekaardi („Esimesel hetkel ei tundu nad väga hea paarina,“ kommenteerib astroloog. „Tormakas Jäär Dodi ja pehme tundlik Vähk Diana. Aga kui uurisin nende individuaalhoroskoope, siis selgus, et neil oli väga suur vajadus ja tõmme teineteise poole“).

Üks Diana usaldusaluseid väidab, et kuus tundi enne õnnetust olevat ta printsessiga telefoni teel kõnelenud. Diana rääkis, kuidas tal on plaanis juba algaval sügisel radikaalselt oma elustiili muuta ja tõmbuda avalikkuse eest täielikult varju.

Segasüü või lavastus?
Õhtu lõppedes oli restorani ette kogunenud terve rida fotograafe ning Dodi ja Diana otsustasid põgeneda tagaukse kaudu. „Dodi oli endast väljas avaliku tähelepanu pärast ja tahtis Dianat kaitsta,“ on tagantjärele analüüsinud mehe õde. „Ta oli harjunud olukordi lahendama. Aga ta ei teadnud, kuidas seda olukorda õigesti lahendada.“

Ilmselt oli tegu segasüüga. Dodi ja Diana poleks pidanud põgenema, fotograafid poleks tohtinud hakata limusiini jälitama, autojuht poleks pidanud kiirust ületama, ihukaitsja oleks pidanud autojuhi kihutamist takistama …

Või oli tegu lavastusega? Järgnenud autoavarii kohta on õhus mitu küsimust. Kust ilmusid järsku välja auto ja mootorratas, mis blokeerisid limusiini tee ja põhjustasid kaudselt õnnetuse? Miks nende omanike kohta hiljem enam andmeid ei leitud? Miks läks veel elus oleva Diana haiglasse toimetamisega aega tervelt 90 minutit? Ja lõpuks: miks on suur osa õnnetust käsitlevaist dokumentidest salajased, nii et isegi hukkunud Dodi isa polevat neid hoolimata paljudest järelepärimistest näinud?

Nii pole imestada, et siiamaani liiguvad rahva seas vandenõuteooriad, eelkõige süüdistatakse Briti kuninglikku suguvõsa paari tapmise korraldamises. Ka Dodi isa Mohamed Al-Fayed kahtlustab, et armastajate hukk oli plaanitud. Nende teooriate kohaselt olnuks õukonnale vastuvõetamatu võimalus, et Walesi printsess abiellub moslemiga ja Briti tulevane kuningas, Diana vanim poeg William kasvatatakse üles islami kultuurikeskkonnas.

Diana astroloog ja sõbranna on rääkinud, kuidas Diana võttis temaga unenäos ühendust, sõites valgel laeval koos Dodiga. Küsimusele, kas tema hukkumises tuleks kedagi süüdistada, olla unenäo-Diana vaid naeratanud.

Spekulatsioone on palju ja neist saame veel pikalt ainest ammutada. Üks on aga selge: alates 31. augustist 1997 sai Dianast ja Dodist inimkonna mälu jaoks igaveseks lahutamatu paar.