Inimese silmad ei ole loodud terve päeva ekraane vaatama. Sajandite jooksul on silm arenenud püüdma suurt hulka erinevaid objekte erinevatel kaugustel, aga sellest “uuest” elust ning nõudmistest välja lülitumine ei ole tänapäeval enam võimalik. Selline eluviis viib kaela- ja seljavaludeni, kuivade ja ärritunud silmade ning uduse nägemiseni. Tihti arvatakse, et digitaalseid seadmeid kasutades on kaebused vältimatud, aga see ei pea nii olema.

Palju on räägitud sinisest valgusest, mis on küll nähtava valguse loomulik osa, kuid mida kiirgavad ka moodsad ekraanid ja valgustid, muuhulgas ka LED-lambid. Inimsilm on võimeline nägema valguslained lainepikkusega 380 – 780 nanomeetrit. Sinise valguse lainepikkused on madalad ja suurema energiaga. Mida madalam lainepikkus, seda kahjulikuma mõjuga on sinine valgus. Lainepikkused 420 – 430 nm on silma jaoks kõige kahjulikuma mõjuga.

Sinise valguse ohud:

  • digitaalne sündroom: hägune nägemine, ärritunud silmad, peavalud, kaela- ja seljavalud;
  • võib põhjustada depressiooni;
  • põhjustab ärkveloleku rütmi häireid (peamiselt unehäireid);
  • võib põhjustada lühinägevust, vananemisega seotud silmapõhja kärbumist ja pöördumatut nägemisekaotust;
  • surub maha melatoniini tootmist, mis on uinumiseks vajalik hormoon.

Terve päeva jooksul ekraanidelt tulev sinine valgus ei ole silmadele harjumuspärane olukord ning see väsitab neid. Seepärast on kõik maailma juhtivad prilliklaaside tootjad viimastel aastatel tegelenud eelkõige sinist valgust blokeerivate prilliklaaside ja pinnakatete arendamisega. Tundub, et see trend on tulnud, et jääda.

Need, kes on juba kokku puutunud sinist valgust blokeerivate pinnakatetega, teavad, et need on tugeva sinise jääkpeegeldusega. Sellesügisene klaasitootjate uudis on klaasimaterjal, mille sisse on integreeritud sinist valgust neelav kiht. Tegu on sinist valgust neelava klaasimaterjaliga, mitte pelgalt klaasi pinnakattega. Tänu sellele uuendusele, on uuel klaasitüübil sinist valgust neelav funktsioon ilma häiriva sinise jääkpeegelduseta. Norman-Optikas on selline klaasimaterjal müügil BLUEMAXi nime alla. Bluemax-klaasidele saab tellida juurde tavapärased peegeldusvastased pinnakatted.

Sinist valgust neelavad prilliklaasid ja pinnakatted aitavad parandada kontrasti, kaitsevad silmi digitaalsetelt seadmetelt tuleva kahjuliku sinise valguse eest ning vähendavad seeläbi oluliselt silmade väsimist.

Sinist valgust blokeerivat materjali on võimalik kombineerida ka arvutiga töötamiseks mõeldud nn laiendatud nägemisväljaga Nova Office prilliklaasidega. Klaaside eripära seisneb selles, et nendega on võimalik hästi näha arvutisse ja lugeda ka neil, kes vajavad lugemiseks ja arvutisse vaatamiseks erineva tugevusega prille.

Prilliklaaside tugevust saab optometrist määrata ka selliselt, et nendega näeks vajadusel ka 2 – 4 m kaugusele. Selliste prillidega saab mugavalt kõik lähitöö ülesanded täita ning silmad ei väsi.

Noortele alates 20ndast eluaastast, kellel on väga palju lähedale vaatamist, on välja töötatud Nova Easy prilliklaasid. Nende klaaside üla- ja alaosa tugevused on erinevad, tänu sellele väheneb silmade pinge töötamisel lähedale vaadates. Selliste prilliklaaside vajaduse ja õiged tugevused määrab optometrist nägemise kontrollis.

Tulles nägemise kontrolli Norman-Optikasse, saame kontrollida teie silmade tervislikku seisundit ja nägemisteravust ning leida sobiva lahenduse vastavalt teie vajadustele ja elustiilile.
Hoia oma silmi! Broneeri aeg optometristi vastuvõtule Norman-Optikas kodulehel, e-maili teel info@normanoptika.ee või helistades meie kauplustesse.

Teksti autorid on Norman-Optika optometristid Kersti Tuulik ja Kai Kass.

Jaga
Kommentaarid