Järgnevalt on toodud kõige iseloomulikumad riietumise tavad, mis räägivad antud garderoobi kandjast nii mõndagi.


Moodne tüüp

Mood, see on pidevate muutuste ruum, siin on uudsust ning janunemist uute muljete ja seisundite järele. Moe järgimine ei ole tugevuse, originaalsuse ega ka mitte loomingulisuse tunnus. Ometi püüab just moe järele püüdlev inimene saada originaalseks ja ekstravagantseks, minnes vastuollu traditsioonide ja konservatiivsusega. Kas aga tõesti võib näha tõelist loomingulist lähenemist moetendentside pimesi jäljendamises? Kihk iga hinna eest erineda enamusest, järgides moodi, pole sugugi haruldane. See on tõend sellise inimese auahnusest ja ambitsioonidest, kes kardab, et teda ei tunnustata. Iga taoline üritamine käib käsikäes hirmuga: „Tahan olla originaalne. Ma kardan olla keskpärane”.


Konservatiivne tüüp.

See on moodsa tüübi vastand. Traditsioonilisest stiilist erineb selle poolest, et siin on püüd järgida traditsioonide igavesi väärtusi. Sellise riietusstiili esindajad on end otsekui „konserveerinud” ühte konkreetsesse etappi. Siin on tunda hirmu ning soovi vältida igasuguseid muutusi. Tekib tunne, et inimene kannab neid riideid juba väga, väga kaua. Ta vahetab haruharva stiili ja aksessuaare. Kui ta üldse kannab mingit aksessuaari, siis võib tal märgata peenikest ristiga kuldketti või kulunud rihmaga käekella. Konservatiivsete inimeste värvigamma valik sisaldab vaid mõnda üksikut värvi, enamasti on selleks tolmukarva hall. Värviühendid on monokromaatilised, näiteks — tumesinine, sinine ja jäine helesinine.


Traditsiooniline tüüp.

Traditsioon, see on teatava kõrgema idee kehastus. Selle stiili juurde kuulub vorm, aga ka riietus, mille elemendid viitavad kuulumisele mingisse ühingusse või liikumisse. Sageli on selline stiil sotsiaalset konteksti rõhutav -  need on sellised toimingud, kus kõik on rangelt reglementeeritud.

Samas võib näiteks pulmakleit olla traditsiooniline: valge, kohev, pika looriga. Aga võib olla ka eksperimenteeriv. Isiksus väljendub kõige selgemini siis, kui on olemas valik, mida ja kuidas kanda.

Traditsiooniline on sageli seotud sotsiaalsete rollide stereotüüpidega. Arst oma kitlis, pankur ranges kostüümis, striptiisitar — bikiinides.  Ka hipid ja skinheadid on oma traditsioonide esindajad.


Loov tüüp

Loominguline ja originaalne kujund räägib ise enese eest. See on kujund, mis aitab inimesel riietuse abil oma ideid ellu viia. Tunded ja mõtted täidavad inimese seestpoolt niivõrd tugevasti, et ta peab kindlasti seda kõike väljendama ka väljastpoolt, rahustamaks oma „indu”.

Nii, nagu kunstnikud loovad oma kunsti, üritades leida ideaalselt sobivat vormi oma sisemisele tunnetusele, täpselt nii püüavad loovad tüübid oma riietuse abil väljendada oma seesmisi emotsioone ning samas neist vabaneda.

Loovat tüüpi inimesed on väga tundlikud isiksused, sest nüansside tabamiseks peab sensitiivsuse tase kõrge olema.

Sageli võib sellise tüübi ära tunda ebaharilike värvilahenduste, faktuuri keerulisuse ja huvitavate aksessuaaride järgi. Värvigamma ei pea olema ere, pigem on leida siin ootamatusi ja kontraste. Kogu riietuse ansambel on keerulise rütmiga. Kõik koos loob aga tasakaalu ja väljendusrikkuse tunnetuse. Kuigi ilu ja esteetikat ääristab kohati närvilisus ja ärevus.


Pedantne tüüp

Selle stiil esindaja tahab olla „õige”.  Need on inimesed, kes peavad kramplikult kinni reeglitest ja normidest, otsekui päästvatest õlekõrtest, kuna kardavad väga eksida. Pedandi juures ei õnnestu ilmselt leida ei kaasaegset ega ka ultramoodsat. Pigem on see klassika, mis on aegade poolt kontrollitud ning prestiiži märkidega garanteeritud. Pedantsete inimeste jaoks on ülioluline teiste arvamus. Valides endale kaubanduskeskuste suure valiku seast rõivaid, tunnevad nad end väga halvasti. Pedandi jaoks on see kaos — struktuuri ja plaani puudumine, ning see hirmutab teda.

Väliselt võib pedandi ära tunda äärmiselt korralike ja kõrgekvaliteediliste rõivaste järgi. Märkad kindlasti ideaalselt istuvat kostüümi, ilma igasuguste ilustusteta. Jooned on sümmeetrilised, detailid selged, värv on rahulik ja faktuur sile. Kõik on äärmiselt funktsionaalne ja kallis. Ning see paistab silma. Kuid mitte oma originaalsuse, seksuaalsuse ega toredusega, vaid kalli tagasihoidlikkusega.


Allikas: Psihhologija, veebruar, 2012