Allpool on toodud 10 ütlust. Kinnita (+) või lükka ümber (-).

1. Üpris sageli tunned oma tuttavaid kuulates hämmeldust: miks küll inimesed käituvad nii rumalasti?

2. Ma pole peaaegu kunagi pidanud kahetsema seda, mida teinud olen.

3. Minu deviisiks on: hommik on õhtust targem. Lükkan alati igasugused tähtsad sõnad ja otsused edasi.

4. Olen kindel, et teistel on minust hea mulje jäänud.

5. Tean alati, kuidas käituda. Lahendamata olukordi pole olemas.

6. Lähedased ja sõbrad pöörduvad sageli minu poole nõu saamiseks.

7. Olen leidnud töö, mida alati olen teha tahtnud.

8. Inimestel, kes muudavad oma arvamust polegi seda üldse.

9. Mul on igapäevaelus omad harjumused, milledest ei loobu mitte mingi hinna eest.

10. Oma ebaõnnestumistes on inimesed ise süüdi. Enne kui tegutsema hakata, tuleb ikkagi mõelda.

Kokkuvõte

8-10 plussi

Sinu nõuandeid tuleks kuulda võtta, kui sa neid jagaksid. Paraku teed sa seda harva. Tõeliselt võib midagi õppida ikkagi vaid oma kogemuste põhjal. Seda teades sa lihtsalt kuulad ja vaatad heatahtlikult ning eemalviibivalt kõrvalt, kui inimesed oma probleeme arutavad. Selline positsioon on hea seetõttu, et ei võimalda rikkuda suhteid. Halb on siinjuures aga see, et ka sõlmida suhteid ei ole võimalik. Vaja on ilmutada huvi teiste elu vastu, väljendada oma kaastunnet, koos rõõmustada ja muretseda.

4-7 plussi

Sinu mõistus ja ellusuhtumine on täielikus harmoonias. Sa suhtled piisavalt, oskad leida ühist keelt kõige erinevamate inimestega, suhtud kergelt probleemidesse, oled irooniline enda ja teiste suhtes. Ometi just see raskendab suhtlemist. Mitte kõik ei mõista, et sõnadega: “Tühiasi, mul on ka nii sada korda juhtunud“, tahad sa toetada ja lohutada, mitte aga väljendada ükskõiksust. Vabanda, kui inimene tunneb end puudutatuna sinu sõnadest. Arenda ka oma tundlikkust emotsioonide suhtes. Siis tead täpselt, millal võib nalja heita, millal aga tuleb öelda: „See on kohutav, sa ei tea kui hästi ma sind mõistan!“

0-3 plussi

Sa oled suurepärane kingitus igale seltskonnale. Leiad pidevalt arutlusteemasid. Samas mõistad isegi, et on vaja käituda kui täiskasvanu, nagu vastutustundlik inimene. Ometi oled hingepõhjas rõõmus, kui teised suhtuvad sinusse kui väikesesse lapsesse, kes on jälle eksinud. Teistel on sinust kahju, sulle antakse nõu. Rumalukesena näides võib palju nõuda. Ometi hakkab see aja jooksul inimestele närvidele käima. Ürita muutuda. Alusta riietusest — vaheta see väheke tõsisema vastu. Seejärel püüa ka käituda tõsisemalt. Mõtted ja huvid muutuvad ise.