1. “Mehi ja naisi ei saa ühele pulgale paigutada. See on loomuvastane.“ — Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan

Kurb on see, et see tsitaat ei pärine 18. sajandist. Tegemist on Türgi peaministri sõnavõtuga, mis hoopiski sel nädalal aset leidis. Tema jutt ei lõppenud seal. Lisaks rääkis ta sellest, kuidas töökohas ei saaks kunagi võrdselt kohelda näiteks meest ja rasedat naist. Tema laused olid niivõrd absurdsed, et võisid mõnele kõlada isegi naljana. Kahjuks aga jäi peaminister kogu oma jutu juures siiski tõsiseks.

2. “Naised ei tohiks avalikult naerda.“ — Türgi peaministri asetäitja Bulent Arinc

Türgi lausa hiilgab siin nimekirjas. Peaministri asetäitja Bulent Arinc tuli välja arvamusega, et naised ei tohiks avalikult naerda ega telefonis olmeprobleemidest ja igapäevastest asjadest rääkida. Nad peaksid tegema kõik endast oleneva, et oma moraalset puhtust kaitsta. Täpsemalt peaks olema keelatud telefonitsi näiteks õhtusöögiretseptide jagamine ja lähisuhete arutamine.

3. “Õigustatud vägistamine“ — Ameerika poliitik, Vabariiklaste Kongressi üks nominentidest 2012. aastal, Todd Akin

Kui rangelt abortide vastaselt Akinilt küsiti rasedusjuhtude kohta, mis on vägistamisest tekkinud, vastas ta järgnevalt: “Mulle tundub selle põhjal, mida ma olen arstidelt kuulnud, et tegemist on siiski üsna harva juhtumiga. Kui tegemist on õigustatud vägistamisega, siis naise keha katkestab selle asja ise. Kui aga see ei tööta, siis peaks loomulikult asjale järgnema karistus — karistus, mis on suunatud vägistajale mitte sündimata lapsele.”

4. “Vägistamine leiab aset naise riietuse tõttu.“ — India naispoliitik Asha Mirje

Asha Mirje on tõestus sellest, et ka naispoliitikud võivad vägistamise teemadel rumalaid märkuseid teha. Võttes sõna Delhis toimunud kambavägistamise kohta, milles ka ohver Nirbhaya suri, ütles ta järgnevat: “Kas Nirbhaya tõesti pidi kell 11 õhtul koos oma sõbraga kinno minema? Vägistamine leiab aset siiski naise riietuse, tema käitumise ja sobimatus kohas viibimise tõttu.”

5. “Võta naine peahaardesse.“ — Austriaalia liberaalne senaator Cory Bernardi

Olgugi, et senaator väitis, et ta ei pea koduvägivalda kuidagi aktsepteeritavaks, soovitas ta ühel mehel oma agressiivne naine tugevasse peahaardesse võtta, et teda kontrollida.

6. “Vägistamine? Poisid teevad vigu!“ — India poliitik Mulayam Singh Yadav

Samajwadi erakonna esindaja tuli aprillikuus välja lausega, et vägistamine pole midagi väga hullu, sest poisid on ka inimesed ja teevad vigu. Ja tüdrukud kipuvad sageli neid süüdistusi välja mõtlema “Kui poistel ja tüdrukutel on mingid lahkhelid, siis tüdrukud väidavad kohe, et noormes neid vägistas. Ja nii mõistetaksegi vaene noormees surma,” selgitas ta.

7. “Konsensluslik seks võib vägistamiseks muutuda.“ — Ameerika poliitik Roger Rivard

2012. aastal otsustas Wisconsini osariigi esindaja kõigia oma isa õpetussõnu “mõne tüdruku vägistamine on lihtne” jagada. Tähendab see seda, et naised võivad poole vahekorra pealt oma meel tmuuta ja öelda, et seks siiski ei olnud mõlemapoolne soov. “Konsensuslik seks võib väga kiiresti vägistamiseks muutuda. Ühel hetkel on tüdruk rase ja selle tõttu on tema vanemad ülimalt marus. Ega naine siis ütle, et see oli osa plaanist,” seletas mees.

8. “Miks sa ei abiellu?”

Tokyo naispoliitik Ayaka Shiomura vestles linnaametnikega emade aitamise teemal, kui järsku tema jutule karjudes vahele segama hakati: “Miks sa ei abiellu? Kas sa ei saa lapsi?” Poliitik sõnas hiljem, et tema arvates ei olnud tegemist normaalse nähtusega: “Nad ei tohiks niimoodi karjuda asju, mis poliitikasse ei puutu. See on ahistamine.” Tõsi!

9. “Rahune maha, kullake!“ — Suurbritannia peaminister David Cameron

David Cameron palus liberaalist parlamendiliikmel Angela Eaglel keset vestlust vaiki jääda sõnadega: “Rahune maha, kullake, rahune. Kuula arsti sõnu.” Hiljem seletas ta loomulikult, et tegemist oli naljaga.