Mis on balneoteraapia?

Balneoteraapia on kümblusravi, milles kasutatakse mineraalvett.

Värska Sanatooriumis kasutatakse kümblusravis otse maapõuest enam kui poole kilomeetri sügavuselt 600 miljoni aasta vanuste kivimite vahelt voolavat mineraalvett, mis suunatakse otse vannidesse ja mida on võimalik kohapeal mekkida.

Unikaalse koosluse annab mineraalvesi ühes kohaliku ravimudaga, mis on maailmas ainulaadne kooslus.

Miks Värska raviprotseduuride mõju on tunnistatud uuringutega kõige tõhusamaks, selgitab Värska sanatooriumi taastusravi arst dr. Külli Margus.

Mille poolest erineb Värska sanatoorium ühest tavalisest mullivanni ja saunaga hotellist?

Me pakume taastusravi. Meil on selleks nii va­hendid kui personal: taastusraviarst, füsioterapeu­did ja erinevaid ravivahendid. Alustame sellest, et selgitame välja inimese tuleku põhjuse – kaebused või vaevused. Tulemusena leevendab ta oma tervi­seprobleeme ja saab konkreetsed soovitused oma elukvaliteedi parandamiseks.

Milliste probleemidega tavaliselt Värskasse pöördutakse?

Põhiliselt ikkagi kroonilised liigeshaigused. Paljud kurdavad näiteks valu põlvedes, seljas, puusas ja kaelas. Need on maainimeste ja füüsilise töö tegijate hulgas väga levinud kaebused. Järjest rohkem levib ka muresid seoses pikaajalise istu­misega kontoritööl arvuti taga. Sama kurdavad ka elukutselised auto- või bussijuhid.

Kas tõesti on nii, et kohe pärast esimest protse­duuri valu kaob?

Tahan rõhutada seda, et ei piisa ühest prot­seduurist. Selleks tuleb varuda pisut aega ja proovida läbi mitmeid asju – vesiravi, soojaravi ja liikumisravi. Sobiva protseduuride kava soovi­tab arst igale inimesele individuaalselt, lähtuvalt tema kaebustest. Kindlasti peaks proovima meie mineraalvee vanne, sest see on Värska sanatoo­riumi kõige väärtuslikum raviprotseduur, mida mujalt ei saa.

Millist tulemust võib ravipuhkusest oodata?

Mõne aasta eest läbiviidud uuring näitas, et pärast 6-päevast ravipaketti Värskas oli inimese enesetunne parem ka poole aasta möödudes. Nii soovitangi valida meie mitmepäevaste paketti­de vahel. Mulle meeldib see võrdlus, et tegu on justkui tervisliku eluviisi kordusõppustega, kus kuurortravi aitab pikendada kvaliteetselt elatud aastaid.

Jaga
Kommentaarid