Emal diagnoosti paari aasta eest rinnavähk. Ta suutis selle alistada, aga tänu sellele, et arstid haigusele varakult jälile said ning et ravi edukalt kulges.

Seda emale öelda ei tasu, tema on veendunud, et aitasid ikkagi miskid kalli hinnakirja alusel töötavad posijad. Alguses oli esikohal üks tervendaja, aga ema leidis tee selgeltnägija juurde, kes andis talle suuniseid, kuidas oma elu sättida.

Nii lõpetas ema suhte mu kasuisaga ning tagatipuks müüs maha oma auto. Rita-nimeline selgeltnägija viitas, et sel masinal oli halb energia, ent pigem mõtles ta kindlasti, et tea, kas mu ema muidugi tema arveid maksta jõuaks. Vähesed säästud, mis emal olid, on ammu läinud.

Ma pole nn isehakanud prohvetite tegemisi kunagi tõsiselt võtnud ning telesaateid stiilis "Selgeltnägijate tuleproov" ei vaata. Üllatusin, kui paljud inimesed taolisi asju usuvad. Isegi mitmed minuvanused sõbrannad (20ndates) on imestanud, miks ema käitumine mind murelikuks teeb.

Sain isegi teada, et üks sõbrannadest kogub miskeid kivikesi, mis pidavat head energiat andma. Kui viskasin nalja, et kas välismaalt naastes probleemi ei teki, et kohver kivide all lookas ja lennujaamas liiga raske, sai ta hoopis pahaseks, et miks ma tema tegemisi naeruvääristan.

Üks sõbranna - alles 20aastane - rääkis, et käib ühe ennustaja juures, kes laob tarokaarte. Sõbranna ütles, et harjutab ise ka ja uuris, kas tahan, et ehk ta näitab ka mulle, mis kaardid minu kohta räägivad.

Ei, aitäh. Enne kolin kas või Robinsonina mõnele üksikule saarele, aga sellisesse kaardimaailma ei sukelduks ma eal. Mulle tundub, et see on heaoluühiskonna viga. Raha on inimestel rohkem, aega ka - ent ikka ei olda rahul ja pöördutakse pimesi taolisesse posija-usku.

Muidugi aitab kaasa ka popkultuur ja säärased telesaated, kus selgeltnägijaid haibitakse. Need on selgelt lavastuslikud, aga illusiooni on televaataja jaoks kerge tekitada. Rääkimata igasugu horoskoopidest ja isehakanud nõidade raamatutest, mis meedias palju tähelepanu saavad.

Mis järgmiseks, kivid ja kristallikesed on ka kuidagi vana teema. Enam ei üllataks vist miski...