Nähes und teadlikumalt, saab aga hakata muutma enda sees teatud arusaamu ja energiaid, unenägusid läbi mängides võib parandada saatust. “Alati pole vaja unenäo seoseid otse tõlgendada,” teab vaimne tervendaja ja Rahvusvahelise Esoteerilise Kooli õpetaja Juta Tani. Inimese enda tunnetuse kaudu leitud une tähendus on sageli lähedasem kui see, mida kirjutavad unenägude kohta raamatud. Tuleb julgeda unede üle rohkem mõelda, sest vahel on selles peidus nii mõnigi vajalik spikker.

Unenägu annab vastuse

Juta Tani teab oma kogemustest, et uni on seisund, mis tahab aidata. “Iseasi, kas võtame tema abi vastu.” Kunagi luges ta ühest ajakirjast, et une käest saab ka nõu küsida ning katsetas loetut. “Oli vaja minna ühele peole, mul oli kutse. Samas kõhklesin, et võib-olla siiski pole vaja minna. Palusin õhtul une käest, küsisin, kas mul on mõtet sinna minna. Ja nägingi samal öösel und, et olin suurel merel kalalaeva peal ja seal pakiti heeringaid karpidesse. Sellised head rasvased heeringad. Aga karbi peal oli silt — igast merest ikka kala ei püüa. Hommikul ärgates teadsin raudselt, et mul pole vaja sinna peole minna. Kui hiljem kolleegilt küsisin, kuidas pidu oli, krimpsutas too nina ja ütles: “Ega sa midagi kaotanud, et sinna ei tulnud.” Järelikult andis uni õiget nõu.”

Juta soovitabki ärgates alati jälgida — missugune on tunne, mis jäi maha lõppenud unest.

“Kui inimene räägib, et nägin kohutavat unenägu, siis ütlen — stopp, kõigepealt ära ütle kohe, et see on kohutav uni. Oluline on see, mis tundega ärgata. Kui unenäo pilt oli kohutav, aga inimese tunne ärgates ei olnud üldse nii õudne, vaid pigem neutraalne või isegi rõõmus, pole ju hullu. Võib-olla see tähendab hoopis, et selle inimese jaoks lõpeb see kohutav ära. Tunne on väga oluline.”

Tulekahju aitab puhastuda

“Mitte kunagi ei tasu ühtegi arvamusse või reeglisse nii kinni jääda, et ära unustada, mis mina selle asja kohta arvan ja tunnen,” annab tervendaja nõu. “Sest igaüks läheneb oma künka otsast, kuid kindlasti on asjadel erinevad tähendused. Olen kuulnud, et teatud suguvõsadel on tüüpuned, mida nad näevad, ka eri usunditel on erinevad unenägude tähendused.”

Kui inimene näeb kaua aega ühte ja sama und, võib see tähendada, et probleem on sügavam. Näiteks räägib ühe päevalehe toimetaja Asta, et nägi vahepeal sageli und tulekahjust: “Ma ei mäleta paanikat, aga mäletan praginat ja leekide ilu. Enne seda unenägu ega selle järel mingit kahjutuld ei olnud.”

Seda tulekahju-und tõlgendab Juta Tani nii, et nähes unes tuld, tuleks inimesel teadlikult midagi ära põletada ja puhastada. “Kui nähakse, et maja põleb, on vaja maja ehk siis “mina” puhastada. Kui pööning põleb, on vaja oma mõtteid ja tõekspidamisi puhastada. Kui kelder põleb, on vaja alateadvust korrastada — vaadata, mis on vana, mida saab ümber mõelda ja teistmoodi tõlgendada.”

Kui unes nähakse maja, paati, autot või mõnda sõidukit, võib see tähendada une seotust inimese “minaga”. Siis on vaja konkreetset nähtud olukorda analüüsida — milline oli olukord unenäos täpsemalt ning seda eeskätt enda seisukohalt vaadelda.

Uudishimulik laps

Raamatukoguhoidja Leida täheldab, et on unes ette näinud surma. “See oli peaaegu kümme aastat tagasi, aga siiani selgelt meeles just seetõttu, et see täitus. Ainult üks hallides toonides pilt — suur veok ja selle kõrval väike lapse kirst… Järgmisel päeval juhtus ühe koolibussiga õnnetus ja mitu last sai surma. Minul ei olnud sellega mingit seost ja jääbki arusaamatuks, miks ma midagi sellist nägin.”

Juta Tani selgitab, et kuna auto või sõiduk on inimese “mina”, siis lapse kirst seal kõrval tähendab, et inimene on justkui hävitanud endas selle uudishimuliku lapse ehk oma individuaalsuse ja erilisuse, mis on olemas igas inimeses.

Osa inimesi nägi ka Estonia hukuga seotud unenägusid, mäletab Juta. “Me ei oska alati mõistusega seletada, miks sellele inimesele märk antakse, aga kui antakse, siis on ka temal midagi vaja õppida.”

Kui aga nähakse unes elusat ja tervet last, ei pruugi see sugugi tähendada haigust, nagu vahel seletab rahvatarkus. Terve ja ilus laps võib tähendada hoopis millegi uue sündimist. “Lapse energia on imetlus, uudistamine, küsimus — miks, miks, miks, ja ka looming, et teha midagi teistmoodi. Joosta ümber teise puu ka, mitte olla kogu aeg ümber selle ühe puu.”

Mängi uni läbi

Nähes unes midagi halba, mis jääb painama, võib selle unenäo meditatsioonis läbi mängida. Ning seda läbimängimist on võimalik õppida. Näiteks kui keegi näeb unes, et auto sõidab kraavi, ja see uni jääb sisse kripeldama, võib olukorda teadlikult muuta. Võtta näiteks lapse mänguauto ja sellega mängult kraavi sõita, samal ajal püüdes aru saada, mis see tähendab, mis teadmine mulle tuleb.

Kui keegi näeb, et kukub kuskilt alla ja murrab jalaluu, on samuti võimalik näitlik läbimängimine, et aru saada — mispärast ma nüüd selle jalaluu pean murdma. Aga kui kellelegi unes kohe konkreetselt midagi soovitatakse või antakse nõu, tasub seda alati kuulda võtta, usub Juta. Ta on ise sageli näinud-kuulnud vahetult enne ärkamist, nagu keegi professor ütleks talle loengusaalis mingi väga tähtsa õpetussõna. “Mõnikord on hästi konkreetne meeshääl, kes ütleb — see on nii. Siis ma tean, et täpselt nii on vaja teha või et mulle on antud juhtnöör. Ja kui ma seda järgin, ei lähe mul kehvasti. See aitab mind.”

Tartlanna lihtsalt usub intuitiivsetesse energiatesse. “Usun, et on olemas erinevad vibratsioonid kogu kosmilises täiuses. Usun, et on väga kõrgeid vibratsioone ja ma proovin nendega järjest rohkem koostööd tegema hakata. Sest ma saan iga päevaga üha rohkem aru, et ainult vaimne energia on võimeline inimesi ja ka mind muutma.”

* * *

Uneluuletus. Esoteerilise kooli raamatust pärit salmikest võib enne unenägude teele asumist proovida lugeda, minna unega ühisesse reaalsusesse ning võib-olla tuleb unigi siis hoopis kirkam ja teistsugusem…

“Kõik uus on see, mis oli.
Kõik see, mis unustatud ammu.
Ta kordudes saab igavikust rammu
ja sul on seda muuta voli.

Unenägude tähendusi:

(tõlgendused Juta Tanilt)

Unes kõrgelt kukkumine — on vaja suurendada enesekindlust.
Unes raamatu lugemine — janu uute teadmiste järele.
Kui näed unes kuulsat inimest, kes ütleb sulle midagi — vajalik arvestada autoriteetide arvamusega.
Kui näed unes kodu, peegeldab see su sisemaailma.
Kui näed unes kulda ja ehteid — kaunista ennast julgemini.