"endrokrünoloog" - oh, help!
Ma puhtalt oma kogemusest ütleksin, et kuna endokrinoloogilised ja günekoloogilised probleemid on väga sageli omavahel ülitihedalt seotud, siis oleks ikkagi mugavam, kui nendega saaks tegelda üks ja seesama arst, kes jagab võrdselt nii günekoloogia kui ka endokrinoloogia valdkonda. Mul oli mingi aeg tagasi olukord, kui ma käisin korraga nii endokrinoloogil kui ka günekoloogil. Mõlemad olid vajalikud, sest osa probleeme olid ühised ja os olid erinevad. Aga minu jaoks patsiendina oli see üsna ebamugav. Esiteks olid arstid eri haiglates ja nii küsis kumbki arst kogu aeg minu käest, et mis analüüse teine arst on teinud, mis tulemused on olnud ja kuidas teine arst olukorda kommenteerib. Ilma meditsiinihariduseta inimesel on ikka päris raske sellisest infost aru saada, seda meelde jätta ja adekvaatselt teisele arstile edasi anda! Teine asi on see, et kuigi mõlemad arstid olid väga head, ei läinud nende arvamused ravist sugugi alati kokku. No mida ma teen, kui günekoloog kirjutab mulle viljakuse parandamiseks mingi üht tüüpi ravi, aga kui ma nädal hiljem endokrinoloogile lähen, siis tema ütleb, et selline ravi võib mu hormonaalsüsteemi ja ainevahetuse veel rohkem tuksi keerata, ja käsib tabletivõtmise kohe lõpetada?! Arvatavasti on tal õigus, sest endokrinoloogina näeb ta mu organismi hormonaalset talitlust terviklikumalt ja üldisemalt, kui günekoloog, kes läheneb küsimusele ainult suguorganite toimimise vaatevinklist. Samas ei taha endokrinoloog üksi võtta endale vastutust günekoloogiliste probleemide ravimise eest. Räägin ühega, räägin teisega - aga nad jäävadki erinevatele seisukohtadele. Mida ma siis peaksin tegema - võtma günekoloogi määratud hormoontablette või jätta võtmata, kui üks ütleb nii ja teine naa?! Lõpuks on asju, mida peadki lihtsalt ise otsustama oma olematute meditsiiniteadmistega, sest pole alust üht arsti teisest rohkem või vähem usaldada.
Tallinnas vist tõesti saadetakse endokrinoloogia ja günekoloogia piirimail olevate probleemidega patsiendid Ülle Jakovlevi juurde. Ta on vist põhierialalt ikka endokrinoloog (st ilmselt, et arstile pääsemiseks on vaja saatekirja, erinevalt günekoloogist), aga spetsialiseerunud just günekoloogilisele endokrinoloogiale. Tartus töötab günekoloogi-endokrinoloogina Maie Väli ja tema vastuvõtule saab ilma saatekirjata.