Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Moskva saiake
 
Tiina 27. november 2010, kl 16.26
Nõukaajal müüdi Tartu kohvikutes imeliselt maitsvaid Moskva saiakesi. Need olid imepehmed aromaatsed ja täidiseks oli mingisugune kohupiimasegu. Täidist oli ikka ohtralt. Nüüd on sama nime all keedukreemisaiad. Need pole pooltki nii head ja seda keedukreemi on ka liiga vähe pandud, lisaks pole ka sai ise enam samasugusest taignast tehtud. Kas keegi mäletab neid vanu moskva saiakesi? Ja ehk on kellelgi säilinud nende saiakeste retsept? Eriti tahaks just seda kohupiimatäidise retsepti. Ise olen otsinud ja katsetanud, aga pole ikka see. Aga äkki tänapäevastest toorainetest ei saagi enam samasugust asja teha?
 
kärbsenäpp 27. november 2010, kl 17.29
"Moskva" saiakesi täideti nõukaajal ikka "mannapudruga", mitte kohupiimaga. Mannapuder keedeti ikka pooleldi piimaga ja lisati sinna jahtunult ohtralt munakollaseid, pisut võid, suhkrut, aroomiks vaniljesuhkrut ka.

Taigen lengiti kolmeks, mis tegi saiakese kohevamaks ning hoidis pisut kauem pehmemana. Kihistati võiga.

Tänapäeval, kui enamikes pagariärides käib töö masinatega ja tähtsamad on suuremad kogused, müüginumbrid ning võimalikult madal omahind, ongi mindud igasugu säästutäidiste ja lihtsama tootmisprotsessiga taignate peale.
Eks mõned pisikesed ärid ikka üritavad veel vanu häid saiakesi toota, aga selleks, et naturaalsete ainetega tooteid turustada ja veel kasumlikult, peaksid hinnad ikka oluliselt kõrgemad olema.
Tartus on tegelikult isegi Turuhoones ja Sadamaturul paar müügikohta, kust võid neid vana malli tooteid veel osta.
 
Tiina 27. november 2010, kl 19.18
Ei olnud mannapuder, ma poleks neid siis söönudki. Manna võis sees olla, aga kohupiima oli ka. Kas ma mäletan tõesti nii valesti? Või oli see täidis nii osavalt tehtud, et pettis ära? Olen eluaeg igasugu kohupiimaga küpsetiste fänn olnud, no oli kohupiimamaitse neil saiakestel. Kas tõesti keegi ei mäleta?
 
n38 27. november 2010, kl 19.29
Moskva saikestes pole kunagi KOHUPIIMA olnud.
Keedukreem oli.
Otsi ükstaskôik milline vana nôukaegne kokaraamat üles ja veendu selles.
Ära aja segi kohupiima korpidega.
 
Miret 27. november 2010, kl 19.46
Oli küll mannapuder, kuid hästi tehtud!
 
Tiina 27. november 2010, kl 19.55
Okei, isegi kui ei olnud kohupiim, siis keedukreem ei olnud see kohe kindlasti. Tegemist oli valge täidisega, keedukreem on kollakas. Keedukreem tuli Moskva saiakestesse umbes sel ajal, kui talongid. Ja nimetati ümber viini saiadeks, mis on väga õige. Viini saiakesed ongi keedukreemiga. Ja praegu on nende saiade nimeks keedukreemisai, või kuidas kusagil on.
Tegemist on ikkagi kahe erineva tootega, mis küll sarnased välja näevad.
 
kärbsenäpp 27. november 2010, kl 20.44
1981, 1986 ja 1992 aastast pärinevate kalkulatsioonikaartide järgi tehti seda kreemi igatahes ilma kohupiimata. Koostisaineteks piim, jahu(!), manna, muna, või, vanilliin.

Tundub, et soovid leida midagi, mida pole olemas. "Moskva" saiakestel oli väga kindel retsept, mida tollased toidu- ja terviseametnikud nõukogudelikult karmilt kontrollisid. Kui midagi retseptuuris muudeti, siis "Moskva" saiakese nime all seda toodet müüa ei oleks lubatud. Patendiametis registreeritud toodete retsepte mugandades ja muutes muutub ka toote nimetus, näiteks praegused tuletatud "Moskva" saiakesed on ümber nimetatud "Kreemisaiad", kuna kreemi retsept on muudetud (koosneb kreemipulbrist "Vanilla" ja veest).
 
kärbsenäpp 27. november 2010, kl 21.01
Kas ma saan õieti Su jutust aru, et pead sarnasteks tooteid "keedukreemisai" ja "Viini" saiakesed?
Kui jah, siis parandaksin Sind, kuna tegemist ikka totaalselt erinevate toodetega - "Viini" saiakesed valmistatakse pärmi-lehttaignast, "keedukreemisaiad" aga tavalisest pärmitaignast.
Tee kodus väike katsetus selle kreemi valmistamiseks. Võta 1/2 klaasi piima, 3 tl jahu, 3 tl mannat, 1 muna ja 1 tl võid. Keeda sellest kreem (puder), millesse lisa jahtunult vanilliini. Vaata, mis värvi tuleb...Ütleks, et just õiget (valget) värvi.
 
Tiina 27. november 2010, kl 21.09
No ma proovin teha seda nn "mannaputru".
Aga neid Moskva saiakesi sõin ma 1978-1980 aastatel.
 
Le 28. november 2010, kl 14.53
Ma ka, kuigi pole proff nagu Kärbsenäpp, ütleks üldistavalt, et Moskva saiu tehti keedukreemiga. Kusjuures tänapäevalgi teab enamus müüjaid seda nimetust. Ise olen ka juhtunud niimoodi küsima, mitte et eputada, vaid mingist automatismist. Nõukaajal oli koguni mingi eestiaegsete inimeste nali sel teemal, et "minu eluajal muutusid Viini saiad Moskva saiadeks"...(taigna liiki jm arvestamata). Nüüd võiks ju koguni laias laastus öelda, et muutusid veelkord - läksid tagasi Viini saiadeks. Saiad-saiakesed olid vanasti loomulikumad, aga nende osas erilist nostalgiat ei tunne: tuletagem meelde, et neid võis ka kivikõvadena müüa või siis puudusid nad jälle mingil seletamatul põhjusel hoopis müügilt. Kui midagi meenutan, siis Tallinna kohviku meistrite küpsiseid ja kooke. See oli alati kindla peale minek.
 
Naks 28. november 2010, kl 18.48
"või siis puudusid nad jälle mingil seletamatul põhjusel hoopis müügilt." - mind pani ikka vastupidine imestama, mingil seletamatul põhjusel jõudis aeg-ajalt midagi ka müügile:)
Mäletan, et kreemi õngitsesin lusikaga välja ja sõin mõnuga ära, alati oli seda liiga vähe! Ja siis läks kreemitustatud saiale tavaline maasikamoos ja Moskva saiast sai moosisai.
 
h 28. november 2010, kl 20.16
Kärbsenäpp, kas kreemis suhkrut ei olegi?
 
kärbsenäpp 28. november 2010, kl 20.22
On ikka, sorry, et jätsin lisamata. Seda võiks antud retseptis olla vastavalt eelistustele 3-4-5 tl.
 
Kris 30. november 2010, kl 14.12
Mäletan ka neid Moskva saiu ja ka seda, et seal oli tõesti mannapuder. Lapsena polnud ma eriline kreemi ega pudrufänn aga õnneks on mul õde, kes saia seest ilusti selle kreemi ära sõi, siis oli see sai minulegi maitsev:)
 
kata 30. november 2010, kl 14.40
minu laps on 25 ja äkitsi küsis msnis ka moskva saiade retsepti. elab austraalias ja tuli teisel niiiii suur isu nn. "nõuka" -aegsete saiakeste järele. sestap sai järgi uuritud ja ikka buberti moodi kreemiga käisid need moskva saiad,aga jah, see mannapuder ohtra võiga ja munakollasega, sestap ka selline siidine ja petab ära, kui on hästi tehtud. nii et mõni võib tõesti seda keedukreemiks pidada. aga ma arvan, et pole mõtet vaielda ja igaüks saab kodus ära katsetada.
 
maiasmokk 30. november 2010, kl 20.28
Olen kunagi ammu ise neid saiakesi kypsetanud. Kahjuks ei mäleta enam öiget retsepti, aga seal sees oli kindlasti kondenspiim, mis magusust andis. Sain selle teadmise oma tuttavalt kondiitrilt.
 
Le 02. detsember 2010, kl 19.36
Ega keedukreemil ja mannapudrul suurt vahet pole. Valge sõre jahu on aint veidi peenem nisutoode kui manna. Kodus võib kondenspiimaga mässata, aga tööstuses seda kindlasti ei tehtud?
 
Kärp 04. detsember 2010, kl 17.30
Ärge nüüd ajage.
Moskva saiake oli keedukreemiga. Ei mingit kohupiima ega mannaputru!

Retsept täiesti olemas Ida Savi 80-ndate raamatus 'Saiad, pirukad, koogid'.
Moskva saiad olid minugi lemmikud 70-ndatest aastatest. Meil müüdi neid kooli puhvetis kogu aeg. Maksid 7 kopikat tükk. Kui raha vähem oli, tuli osta odavaim, 4-kopikaline kohvisai:)
 
rr 08. detsember 2010, kl 08.16
Neid nõukaaja Moskva saiakesi müüakse ka praegu. Turuhoones näiteks.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!