Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
hoidised rabarberist
 
kavencka 19. juuni 2006, kl 16.06
kas keegi teab soovitada põnevaid hoidiseid rabarberist?

nädalavahetusel anti maalt kaasa suur hunnik rabarbereid ja ei teagi, mida neist teha - magusat eriti ei söö, tavalised moosid seisavad aastate kaupa keldris.

eriti teretulnud oleksid ideed erinevatest maitsekooslustest...

endale turgatas pähe näiteks chutney..kas seda kannataks ka rabarberist teha?

tänud ette vastajatele!
 
nipsi 19. juuni 2006, kl 16.18
Rabarberi-apelsini moos...imehea :D
 
kokk 19. juuni 2006, kl 16.24
Kuskil netiavarustes on minuteada veel selline tšilliga variant, oli väga hea, eelmsiel aastal tegime. Aga siin siis veel valik teisi:

Chutney 1

Vaja läheb | 600 g rabarberit, (1 mugulsibul), 100 g rosinaid, 200 g suhkrut, 1 tl värsket ingverit, ½ tl purustatud kardemoni, ½ tl nelki, ½ kaneelikangi, ¼ tl sinepiseemneid, 50 ml veiniäädikat.

Valmistamine | Rabarber koorida ja tükeldada ½ cm suurusteks tükkideks ning tõsta keedupotti. Lisada veidi vett ja ülejäänud toiduained ning keeta tasasel tulel 1–1,5 tundi ühtlaseks «moosiks». Jahutada maha. Sobib lisandiks liharoogadele ja pasteetidele.

Keetes chutney`t 15 minutit, saab tükilisema «moosi». Chutney`le võib keetes lisada ka tükeldatud mugulsibula.

Chutney II

0.5 punast sibulat 5 mm viiludena
4 sl kuldseid rosinaid
1 tl värskelt riivitud ingverijuurt
1 apelsini riivitud koor
1.2 dl valget veini
4 sl valget veiniäädikat
2.4 dl heledamat pruuni suhkrut
450 g puhastatud rabarbrit u 15 cm juppidena
2 varssellerit u 15 cm juppidena

Valmistamine
Sega sibul, rosinad, ingver, apelsinikoor, vein, veiniäädikas ja pruun suhkur potis. Kuumuta keskmisel kuumusel keemiseni.
Lisa rabarber ja seller. Kata pott kaanega, alanda kuumust ning hauta tasasel tulel umbes 5 minutit. Rabarber peaks olema pehme, aga mitte pudrune.
Eemalda rabarber vedelikust ning tõsta kõrvale.
Jäta kuumutamist veel umbes 10 minutit, kuni vedelik on redutseerunud ja paksenenud ning varsseller samuti pehme.
Kalla segu kaussi, lisa rabarber. Jahuta ning hoia serveerimiseni külmas.
Chutney säilib kinnises nõus külmkapis mitu päeva.
Sobib lisandina erinevate pasteetide ja küpsetatud (sea)liha juurde.

Chutney III

1.8 kg tükeldatud rabarbrit
450 g seemneteta rosinaid
8.5 dl destilleeritud valget või õunaäädikat
900 g suhkrut
5 cm jupp riivitud ingverijuurt
2 apelsini koor ning pressitud mahl
noaotsatäis jahvatatud muskaatõit ehk maasist

Valmistamine
Pane rabarber ja rosinad paksupõhjalisse potti. Lisa 6 dl äädikat ning kuumuta keemiseni. Kata pott kaanega ning kuumuta tasasel tulel 10 minutit, kuni rabarber on pehme.
Pane suhkur väikesesse potti, lisa ülejäänud äädikas. Kuumuta hästi nõrgal tulel, kuni suhkur on lahustunud.
Lisa suhkru-äädikalahus, hakitud apelsinikoor, apelsinimahl ning maasis rabarbri-rosinasegule. Kuumuta ilma kaaneta potis nõrgal tulel 30-50 minutit, kuni segu on paksenenud.
Kalla steriliseeritud kuumadesse purkidesse, kaanega.

Sobib hästi röstitud lambaliha, sealihapirukate, juustu ja küpsistega.
 
no 19. juuni 2006, kl 16.46
tükelda ja pane sügavkülma - suhkruga või ilma, kuidas soovid.
 
lapsehoidja, 19. juuni 2006, kl 20.27
rabarberi toorsalat,rabarberi-porgandisalat,roheline supp,rabarberi salat,
 
taimi 19. juuni 2006, kl 22.36
Mingit rabarberi-apelsini moosi tegin kunagi, tuli panna ca 800 g rabarberitükkide kohta 1 apelsin koos koortega läbi hakkmasina puruks, siis suhkruga vaheldumisi rabarbritükid ja apelsin seisma ööks, siis keeta. Täpseid koguseid ja menetlust ei mäleta, aga tulemus oli hea. Äkki mõni targem oskab täpsemalt kirjeldada.
 
myndike 20. juuni 2006, kl 09.29
Pole midagi paremat kui maasika-rabarbrimoos:)

2 l maasikaid
1 l rabarbrit
1 dl vett
8 dl suhkurt

Tükeldatud rabarber panna potti koos maasikate ja veega ning hakata soojendama. Kui hakkab potist auru tõusma, siis lisada vähehaaval suhkur ning õrnalt segades. Kui segu on keema tõusnud, siis hautada 10 min, aeg-ajalt raputades. Siis tuleb 20 min jahutada ja aeg-ajalt segada. Panna purkidesse ja kohe kaaned peale.
 
Oh 20. juuni 2006, kl 21.36
Rabarberi apelsini želee.
1apelsin,850ml rabarberimahla, 1kg suhkrut,soovi korral 150ml punast veini.
Lõika apelsinikoor spiraalselt ära ja pane see koos mahla,suhkru ja veiniga potti tulele.Lase keema tõusta, koori vaht ja ja võta apelsinikoor välja.Keeda 1-2 min. Kuumalt purki.
 
urr 20. juuni 2006, kl 23.06
Rabarberi-maasikakompott

Vaja läheb | 400 g rabarberit, 300 g maasikaid, 5 dl vett, 2 dl suhkrut, 2 kaneelikoort.

Kaunistamiseks 200 g vahukoort, melissi- või mündilehti.

Valmistamine

1. Rabarber koorida. Lõigata 5 cm pikkusteks tükkideks. Maasikad puhastada ja lõigata pikuti pooleks.

2. Veest ja suhkrust keeta koos kaneelikoortega siirup. Eemaldada kaneelikoor.

3. Tõsta siirupisse keema rabarber ja maasikad. Keeta 2-3 minutit ja jätta siirupisse jahtuma (rabarber ei tohi katki keeda).

RABARBERISALAT
2 kg rabarberit
5 spl õunaäädikat
2 kl suhkrut
maitseks sidrunikoort kaneeli, nelki

Laske puhastatud ja tükeldatud rabarberil seista marinaadis 1 ööpäev, süüa värskena või hoidistamiseks kuumutada 10 min ja sulgeda õhukindlalt purkidesse.

RABARBERI-PORGANDISALAT

300 g noori puhastatud rabarbereid
300 g porgandeid
suhkrut, melissilehti

Tükeldage rabarber 5mm paksusteks tükkideks. Peale pange suhkrut maitse järgi, melissilehed ja jätke seisma paariks tunniks. Vahetult enne söömist segage juurde riivitud porgand. Salati võite segada paari lusika hapukoorega.

RABARBERI-PORGANDIVÕIE

0,5 kg porgandeid
0,5 kg rabarberit
600 g suhkrut

Tükeldatud porgandid keetke väheses vees tihedalt kaanega suletud nõus pehmeks, purustage saumikseriga. Lisage tükeldatud rabarberivarred ja suhkur ning keetke puulusikaga pidevalt segades aeglasel tulel u 25 min kuni segu muutub paksemaks ja läikivaks. Täitke purgid ja sulgege õhukindlalt. Porgandi asemel võite kasutada suvekõrvitsat.

Rabarbrivein

Veini valmistamiseks soovitatakse kasutada punasema varrega sorte. 10 kg rabarbrit pesta ja lõikuda koos koorega väikesteks tükkideks (koores sisalduvad värvained annavad veinile ilusama värvi). Peale valada 5 liitrit vett, lisada 15 g kriiti ja keeta tasasel tulel 20...30 minutit.

Lisada juurde 2...3 liitrit keedetud jahutatud vett ja asetada kaanega kaetult kolmeks päevaks jahedasse seisma. Nüüd pressida välja mahl ja kurnata virre läbi. Ühe liitri virde kohta võtta 200 g suhkrut. Kääritada veinipärmiga.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Lisa postitusele link, pilt või video!  

VIIMASED TEEMAD

Kas SEB või SWED?
Pangakaart, 21.10.14 15:04
Ära anda judo matid 3 tk
Mari, 21.10.14 14:49
Skolioos (3)
Aire, 21.10.14 14:42
mandlid (1)
j, 21.10.14 14:50
Toakoer vs õuekoer? (7)
??, 21.10.14 16:03