ma tean kõike seda ja marutaudi vaktsiini vastu ma ei sõdigi, kuigi tõepoolest enamus eestist kuulutati marutaudivabaks ja vaktsineerimist jätkati ainult piiridel.
põllumajandusloomi ei vaktsineerita valimatult, sest vaktsiin tähendaks haiguse peitmist ja ka automaatselt liha müügikeeldu paljudesse riikidesse.
kasse, koeri aga tahetakse vaktsineerida kõige vastu, olenamata haiguse riskiastmest.
veel, need liigisisesed nakkused on tavaliselt üleasustatud piirkondades, mitte üksikutel kassidel ja koertel taludes. pealegi sureb see kass või koer suurema tõenäosusega hundi või rebase lõugade vahel, kui mingisse viirusesse, eriti just kass.
ma ütlen ausalt, et ei mäleta endal 50 aasta jooksul ainsatki viiruste tõttu hukkunud koera ega ka kassi. kassid kipuvad lihtsalt ära kaduma, tõenäoliselt keegi murrab maha või hukkub muul moel, näiteks lehm astub või heidab peale.
jah, siin ühes talus oli palju kasse ja nad said kuskilt mingi pisiku, kõik surid peale ühe, kes küll haigestus, kuid paranes. Nüüd see üks annab tugevamaid järglasi, kes on vähem tundlikud just selle sama tapva haiguse suhtes. Vaktsineerides aga annavad järglasi nii tugevad kui nõrgad ja nõrku on rohkem. populatsioon muutub aina nõrgemaks ja nõrgemaks.
mis võib ühele indiviidile olla hea, pole seda mitte liigile tervikuna.