Mõni aeg tagasi küsis minult üks tuttav mees, kas naisteajakirjades ilmunud horoskoobid räägivad tõesti tõtt ja kas need kehtivad vaid naiste kohta. Hiljem selle küsimuse üle juureldes taipasin, et ma pole kunagi märganud ühtegi naist, kes meesteajakirjast horoskoopi loeb. Isegi kui keegi seda teeb, on see puhas lõbu, mitte päris tõsiselt võetav teadmine.

Mees on loodud olema praktiline. Tema loomuses on jätta mulje, et ta ei sisusta oma aega ebaratsionaalse virvarriga. Tegelikult on mehed tihti naistest tunduvalt ebausklikumad. Häda on vaid selles, et mees ei tunnista oma hirme ja uskumusi, sest see teeks temast tunduvalt pehmema olevuse, kui üks nn tõeline mees paista soovib. Mehed jälgivad horoskoope, käivad ennustajate juures ja usuvad halbu endeid, kuid sellest rääkimine tundub ebamehelik.

Mõelge ise, miks on olemas selline teleseriaal nagu “Monk”? Palju on teie tuttavate seas mehi, kes kardavad parema jalaga komistamist või kaevukaanele astumist? Miks on meie meeste eeskujuks olnud pikka aega koolitaja ja ärimees Peep Vain, kes alustab oma koolitusi kätekõverduste ja enese võimekuse sisendamisega ning lõpetab meditatsiooni ja sütel käimisega, mis tagab usu helgesse tulevikku.

Iga päev, nagu horoskoop ütleb

Automaatselt meenus mulle hulk haritud inimesi — mehi –, kes avavad kontoris hommikukohvi kõrvale ajalehe tagakülje, et sealt esimese asjana päevahoroskoop läbi lugeda.

Loe värskest Cosmopolitanist:
• Kuidas Katy Perry Hollywoodis ilma tegi.

• Trend: rinnad suurenevad.

• Cosmo seksi-gallup.

• Kui palju teab mees seksuaaltervisest?
Tallinna Ülikooli üks esinduslikumaid professoreid muide häälestas end 100% selle järgi, kuidas ajalehe horoskoobinupuke tema päeva kirjeldas. Küsisin temalt, miks ta seda teeb? Vastuseks sain: “Mul on alati kõik täpselt nii läinud, nagu seal kirjutatakse.” Kui mõnes horoskoobis jagati infot, et päev tuleb negatiivse alatooniga, siis professori jaoks see ka selline tuli — ta tegi kõik selleks, et olla kuri ja tusane. Vastupidisel juhul oli ta igati hea ja helde ülemus.

Mina naisena pole kunagi nii mõelnud, pigem ajab päevahoroskoopide jälgimine mind naerma. Lihtsalt tean, kuidas horoskoobid kiire töötempoga ajalehetoimetustes valmivad. Võõras pole olukord, kus “tähetargal” jääb hajameelsuse tõttu tekst saatmata. Siis läheb hädaabina käiku aasta tagasi ilmunud sama nädala horoskoop või kirjutab keegi osava sulega tegelane toimetusest ise selle päeva ennustuse valmis. “Skorpion: oodata on pöördeid tööalases sfääris. Hoiduge raha laristamisest. Teie elu mõjutab täna mõni inimene, kellele olete kaua mõelnud.” Lihtne, kas pole!?

Kuulsad mehed ja nõiakunst

Ärimees Urmas Sõõrumaa pole sugugi erand, kes tunnistab, et tema elus on olulisel kohal feng shui. Eestis on hulk kuulsaid mehi, kes tegelevad erinevate vaimse meditatsiooniga seonduvate treeningute ja hinge puhastustega.

Pärast kuulsa filmirežissööri David Lynch’i Eestis viibimist hakkasid mitmed mehed tegelema transendentaalse meditatsiooniga. Küsimusele miks, oli vastus kiire ja selge: see puhastab hinge ning annab elule eesmärgid ja suuna, kuidas edasi liikuda. Paljud Eesti näitlejad, näiteks Janek Joost ja Margus Prangel, tegelevad vabastava hingamisega, sest see loob sisemise heaolu ja tasakaalu, mis on töös vajalik.

Hiljuti rääkis üks tuntud Eesti noorema põlvkonna režissöör, et käis nõia juures, sest vajas hingelist puhastust ja infot oma eelnevatest eludest. Nüüd on ta kogu mustast energiast vaba ja saab taas tööd teha. Meeldejäävaim on aga ühe ajakirjaniku lause: “Sel nädalal on täiskuu, hakkan juba ootama, milliseid võnkeid see minu elus nüüd jälle kaasa toob.”

Usk on mõjutanud ka maailma kuulsaid mehi ja nende tegemisi. Hiljuti kirjutati meedias, et John Travolta on saientoloogiale selja keeranud, kuna kirik ei suutnud teda aidata ega lohutada poja surmast ülesaamisel. Näitleja Brad Pitt aga kasvas üles rangelt baptistlikus perekonnas, mis on tema elu ja tegemisi erinevalt mõjutanud. Tema lapsepõlves oli palju asju, mida usk talle keelas, tema aga soovis neid igati kogeda.

Eelnevale mõeldes on selge, et pole vahet, kui palju naised käivad joogas, mediteerimas või kaardimoori juures — see on nende jaoks puhas meelelahutus ja üks suhtlusvorme. Mehed aga võtavad endeid, horoskoope, pendlimehi ja meditatsiooni kui elu praktilist osa. Las nad siis teevad jätkuvalt nägu, et tegelikult ei oma maagia mingit tähtsust.

Naiselik tarkus on aga hoopis see, kuidas feng shui praktikat enda kasuks pöörata. Seega, hangi endale klaaskuul ja teata oma pikki-pikki tööpäevi tegevale boyfriend’ile, et keegi talle väga kallis vajab rohkem tähelepanu — kuul ei valeta. Küll näe, nagu nõiaväel on kallim taas sinu päralt, sest naisena sa ju tead, kuidas nõidumisega tegelikult lood on.

Mida arvab mees?

Tristan Priimägi (filmiajakirjanik)
“Miks mees ei tunnista, et loeb horoskoope? Mees ei küsi ju kunagi õiget suunda, ka tähtedelt mitte.”

Janek Joost (näitleja)
“Minule ei tekita horoskoobist ja vabastavast hingamisest rääkimine mingisuguseid probleeme, oma sõpradega arutlen ikka sellistel teemadel. Üldiselt olen aga veendunud, et mehed eriti ei räägi neist asjust, oma osa selles peitub ühiskonna kummalistes raamides, kus inimesed on. Need raamid “näevad ette”, et horoskoobi ja nõiakunsti teemadel ei sobi rääkida, kuna siis sa pole tõeline mees.”

Martin Saar (kunstnik)
“Ma ei peagi horoskoopi lugema, seda teeb minu eest üks mu sõber, Bob. Bob on samuti Sõnni tähtkujust ja tsiteerib vastavaid kohti alati valjul häälel. Horoskoop jõuab minuni filtreeritult, sest halbu asju ta ette ei loe.”