Ürdid ja maitseained: (22.12-31.12) aniis, nelk, muskaatpähkel, salvei, seesam, sinep.
(1.01-10.01) vürts, basiilik, tšillipipar, koriander, köömned, karri, küüslauk, ingver, mädarõigas, sinep, pipar, piparmünt, kardemon, lagrits, salvei, münt, vanill.
(11.01-20.01) köömned, nelk, till, apteegitill, münt, petersell, piparmünt, loorber, sigur, kannel, ženženn, rosmariin, safran, seesam.
Joogid: kohv, kakao.
Alkohol: viin, punane ja valge vein.
Kaljukits vajab organismi, eriti veresoonkonna ja seedimisorganite rahuldavaks funktisoneerimiseks palju kaltsiumfosfaati.

Peedisupp

1 purk peeti,
½ kl vett,
1 kl kanapuljongit,
2 kl piima,
¼ tl soola,
vahukoort,
peeneks hakitud peterselli

Hakkida peet ja jätta mahl alles. Lisada peedimahlale vett. Keeta 10 min, siis kurnata. Lisada peedile kanapuljong, piim ja sool. Kaunistada iga portsjon vahukoorega ja puistata peale hakitud peterselli.

Keedetud kapsas

1 kapsapea,
2 kl kuuma vett,
1 tl soola,
võid või margariini,
kõvaks keedetud mune,
soola ja pipart

Eemaldada kapsal pealmised lehed, pesta kapsas soojas vees ja kuivatada. Keeta kaane all soolaga maitsestatud keema aetud vees 35-40 minutit. Valada vesi ära, lõigata kapsas tükkideks, maitsestada soola ja pipraga, lisada või. Kaunistada munalõikudega.

Täidetud baklažaan

1 baklažaan,
¼ peeneks hakitud lambaliha,
1 purk konserveeritud seeni,
¼ tl soola,
1/8 tl pipart,
4 spl võid,
riivsaia

Lõigata ära baklažaanil üks ots, uuristada viljaliha välja, jättes järele 1 cm paksuse seina. Pesta seened, hakkida need peeneks ja segada baklažaaniga. Lisada sool. Hautada köögivilju võis umbes 1 minut. Seejärel panna juurde hakitud liha ja maitseained.
Täita baklažaanid selle seguga ja puistata peale võis immutatud riivsaia. Küpsetada praeahjus 205 kraadi juures ilma kaaneta pannil 10 minutit. Seejärel alandada temperatuuri 190 kraadini ja jätta praeahju veel 25 minutiks.

Peet apelsinikastmes

3 ½ kl hakitud keedupeeti,
3 spl riivitud apelsinikoort,
2 spl sidrunimahla,
1/3 kl võid või margariini,
1/3 tl soola,
musta pipart,
muskaatpähklit,
1 spl jahu,
1 spl šerrit,
peeneks hakitud peterselli,
astroloogiliselt sobivaid ürte ja maitseaineid

Segada kokku apelsinikoored, sidrunimahl ja sool, riputada peale musta pipart ja muskaatpähklit. Lisada 1 spl. jahu ja segada ühtlase massi tekkimiseni, lisada šerrit. Keeta aurus pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Hoida aeglasel tulel 10 minutit, aeg-ajalt segades, siis segada sisse või. Lisada keedetud peet, kuumutada ja anda lauale soojendatud taldrikul. Puistata peale peterselli ja teisi sobivaid ürte ning maitsetaimi.

Lambaliha kapsaga

1 keskmine kapsapea,
400 g lambaliha,
1 keskmine sibul,
3 keskmist tomatit või 1 väike purk tomatipastat,
2 spl riisi,
1 muna,
3-4 loorberilehte,
2 spl salveid,
1 kl rõõska koort,
2-4 spl sõelutud jahu,
3-4 spl võid või margariini,
searasva,
kuuma vett

Lõigata ära kapsajuurikas ja keeta kapsapead tervena. Võtta valmiskapsalt ära lehed ja kasutada neid tervetena. Kapsast keeta 15 minutit keevas vees ilma kaaneta kastrulis. Pesta riis, panna teise keeva veega kastrulisse ja keeta 15 minutit. Lõigata sibul peeneks ja praadida kergelt võis. Võtta kapsas ja riis tulelt ning kurnata. Segada kokku lambalihatükid, riis, sibul, muna, sool ja pipar.
Supilusika abil vormida segust pallikesed. Mässida pallikesed kapsalehtedesse ja kinnitada hambaorgiga. Mida väiksemad on kapsalehed, seda vähem läheb neisse lihasegu. Panna suurde potti 3 spl. võid või searasva ja praadida selles kapsalehtedesse mässitud lihapalle mõlemalt poolt, kuni need on pruunistunud. Siis valada potti nii palju keeva vett, et kapsarullid oleksid kaetud.
Lisada sool ja pipar, loorerilehed, salvei ja peeneks hakitud tomatid. Katta kaanega ja küpsetada aeglasel tulele kuni 1 tund. Segada 2 spl. jahu koorega ja vahustada sisse muna, nii et segu tuleks ühtlane. Asetada kapsarullid eelsoojendatud taldrikult. Lisada kastmele vahustatud koor jahuga ja segada. Jätta 5 minutiks keema. Valada kapsarullidele. Serveerida keedetud kartuli ja kuuma leivaga.

Šašlõkk kaljukitsedele

600 g lambaliha,
1 kl äädikat,
1 1/3 kl vett,
3 loorberilehte,
1 ½ tl soola,
1 ½ tl suhkrut,
2 keskmist sibulat,
1 väike küüslauguküüs,
6 tomatit,
1 kimp rohelist sibulat,
1 sidrun

Valada äädikas ja vesi pannile, lisada 3 loorberilehte , soola ja suhkrut. Ajada segu keema ja jätta 5 minutiks aeglasele tulele keema, seejärel jahutada. Lõigata liha väikesteks kuubikuteks, sibul ratasteks, küüslauguküüs pooleks. Panna liha, sibul ja küüslauk jahutatud äädikavee segusse, nii et vesi kataks liha täielikult. Panna 24 tunniks külmkappi.
Enne valmistamist võtta liha vedelikust välja ja nõrutada. Lõigata tomatid õhukesteks tükkideks, maitsestada soola ja pipraga. Lihale soola pole vaja lisada. Ajada lihatükid vaheldumisi tomatilõikudega varda otsa. Liha tuleb varda otsa ajada nii, et rasvane pool oleks kõikidel tükkidel ühel pool. Praadida lahtisel tulel 15-20 minutit.
Kui üks pool on küpsenud, keerata varrast. Seejärel võtta liha ja tomatid vardalt ära, panna need taldrikule, lisada igale portsjonile sidrunineljandik. Enne söömahakkamist pigistada sidrunimahla liha peale. Rooga võib kaunistada hakitud rohelise sibulaga.

Hautatud lambaliha

1 ½ kg lambaliha,
2 spl võid või margariini,
2 ratasteks lõigatud tomatit,
1 kl sellerit,
4 peeneks hakitud porgandit,
2 ratasteks lõigatud sibulat,
1 peeneks hakitud küüslauk,
2-3 kl vett,
2 spl jahu

Eemaldada lambalihaküljest kõik rasv ja kondid. Vormida lihast päts ja praadida võis, kuni liha pruunistub. Panna kastrulisse, lisada juurviljad. Pannile, kus liha pruunistus, valada veidi vett ning kallata see segu juurviljade peale. Vajaduse korral lisada natuke kuuma vett (vesi peab ulatuma kastrulis poole peale). Jätta roog tasasele tulele 2 tunniks.
Võtta liha välja ning teha juurviljadest ja järelejäänud vedelikust kaste, kuhu on lisatud 4 spl veega segatud jahu. Serveerida hautatud baklažaaniga.

Baklažaanid kaljukitsedele

2 väikest või 1 suur baklažaan,
400 g lambaliha,
1 keskmine sibul,
¾ kl riisi,
½ kl ilma kivideta rosinaid,
¼ kl pähkleid,
2 spl võid,
¼ kl jahu,
soola ja pipart

Lõigata lambaliha tükkideks, maitsestada soolaga ja veeretada jahus. Või ajada pannil kuumaks, asetada sinna lambalihatükid ja praadida mõlemalt poolt. Lisada vett, niipalju et tükid kaetud oleksid, sibul, sool ja pipar ning hautada tasasel tulel 30 minutit. Samal ajal keeta riis ja valmistada ette baklazhaanid. Ajada suures kastrulis keema 2 l vett, mis on maitsestatud 2 spl soolaga.
Pesta riis külma veega, kuivatada ja puistata keevasse vette. Keeta ilma kaaneta, kuni riis on pehme. Valmistada ette baklažaanid: lõigata ära varreotsad ja eemaldada viljaliha, jättes alles 2-3 cm paksused seinad.
Täidise jaoks lõigata peeneks üks osa lihast. Ülejäänud liha panna suurde, kaanega kaetavasse potti ja hoida aeglasel tulel. Valada riisilt ära vesi ja loputada külma veega. Segada riis lambaliha, rosinate, pähklite, soola ja pipraga.
Täita baklažaanid seguga. Asetada need ülejäänud liha juurde, vajadusel lisada keeva vett ja maitseaineid, katta kaanega ja hoida tasasel tulel, kuni baklažaanid on pehmed. Lõigata baklažaanid ristipidi katki ja siis õhukesteks viiludeks. Järelejäänud vedelikust võib järgmisel päeval teha supi, kasutades ära ülejäänud liha ja täidise. Kui peale puljongi midagi järele ei jää, puistata sisse riis.

Puuviljasalat kaljukitsedele

1 keskmine melon,
1 keskmine kantaluup,
6 aivat

Koorida melonid ja kantaluubid, puhastada aivad koortest ning lõigata kuubikuteks.

Kaljukitse dieet

Tüüpiline kaljukits on püsiva elustiiliga ja korrapäraste eluviisidega. Kaljukitsele omane suur sisemine distsipliin väljendub ka söömisharjumustes, mis on püsivad ja enamasti tervislikud. Kaljukits püüab vältida suuri elumuutusi, seetõttu püsib ta ka oma toitumisharjumise juures. Kui ta aga kord otsustab lahjumisdieedi kasuks, viib ta selle enamasti innukalt võiduka lõpuni.

Kaljukits usub ainult silmaga nähtavaid asju, seepärast mõjub talle kõige paremini oma välimuse halastamatult kriitiline hindamine peegli ees. Kaljukitsedele ei sobi aga spontaanselt alustatav kiirdieet, seetõttu tuleks tal anda endale piisavalt aega oma ettevõtmise eesmärk täpselt paika panna ning kogu lahjumisprogramm ratsionaalselt planeerida.