Vanasti oli ennustamine üks peamisi naiste meelelahutusi. Vallalised neiud tulid kokku ning suundusid juba hommikul kusagile mahajäetud majja saatust proovile panema. Olid olemas erilised päevased, õhtused ja öised ennustamised. Mõnede puhul neist pidi isegi tervisega riskima — tuli ju ühendusse astuda mustade jõududega.

Ettevalmistamata inimestele selliseid asju ei soovitatagi. Kuigi ega süütu ennustamine sõrmusel või pähklikoore järgi halba ei tee; läbi küünalde peeglisse vaatamine võib aga hoopis hullusti mõjuda. Poleks tarvis ka riskida mahajäetud majadesse või kalmistute kellatornidesse minekuga. Vaevalt et peale ebameeldivuste sealt midagi leida on.

Siluettide, varjude jms tõlgendamine on samuti vaieldav. Hea, kui võib pulmi ja rahakotti näha. Aga kui silme ette kerkib hauaküngas? Väga tundlikud natuurid võivad ehmatusest koguni haigeks jääda ning sellesamaga oma saatuse ära rikkuda.

Ennustada võib üksinda, aga ka koos lõbusa seltskonnaga. Seltskonda ei tohi võtta vaid neid, kes kahtlevad või irooniliselt asjasse suhtuvad. Nemad võivad kogu loo ära rikkuda.

Seltskonnaga

1. Kreeka pähkli koortega

Tütarlapsed võtavad kreeka pähklite poolikud koored, asetavad neisse küünlajupid ning lasevad need siis veega täidetud kaussi ujuma. Seejärel süütab iga neiu oma küünla. Mida kiiremini põleb ära küünal, seda kiiremini saab selle omanik mehele, mida aeglasemalt kustub leek, seda vähem lootust peatseks abiellumiseks.

2. Sibulatega

Piigad võtavad igaüks endale mugulsibula, märgivad selle ära, kuidas keegi oskab ning istutavad ühisesse potti. Kelle sibulal ilmuvad kõige esimesena kasvud, see saab ka kõige enne mehele.

3. Pähklikoorest paatidega

Võetakse kauss, täidetakse veega, kuid mitte ääreni. Äärtele riputatakse pooleks murtud paberilipikud, millel ennustajate nimed või huvipakkuvad sündmused (raha, edu, uus amet, surm…) Seejärel võetakse poolik kreeka pähkli koor ning asetatatse sellesse küünlajupp. Valmis paadike lastakse vabasse vette ristlema kausi keskelt ning süüdatakse küünal.

Sõltuvalt sellest, millise ääre juurde paat ujub ning millise paberi süütab, ennustatakse oma tulevikku.

4. Sõrmusega

Kolmveerand tavalisest veeklaasist täidetakse veega ning keset selle põhja lastakse ettevaatlikult abielusõrmus. Sõrmuse keskele tulebki oma tähelepanu koondada, et tulevase kuju näha. Selleks on kõige parem pime tuba, kus annab valgust vaid üksainus küünal. Et vette vahtimine igavaks ei läheks, võib sõbratari kutsuda. Tema ohjeldab ennustaja fantaasiat juhul, kui viirastub tont teab mis.

On veel üks võimalus sõrmuse abil ennustada: sõrmus kinnitada niidi otsa, lasta see klaasi keskele ja öelda: “Kallis sõrmus, kui mitme aasta pärast ma mehele saan?” Mõne aja pärast hakkab sõrmus võnkuma ning vastu klaasi toksima. Siin tuleb lugemisega kiire olla.

5. Siluettidega

Tütarlapsed valivad puhta lumise koha, kuhu selili heidavad, kusjuures nii, et kõik kehaosad oleksid lumel selgesti eristatavad. Seejärel tõustakse ettevaatlikult ning minnakse koju. Hommikul tullakse ning uuritakse, mis siluettidest saanud on.

Kui (jumal hoidku selle eest!) pole enam pea jälge, siis ootab piigat sellel aastal kurb saatus. Kui siluett on tasane ning selgete piirjoontega, on kõik korras — tuleb õnnelik aasta.

6. Pokaalidega

Kandikule asetatakse viis pokaali. Ühte valatakse vesi, teise puistatakse sool, kolmandasse — suhkur, neljandasse asetatakse laulatussõrmus, viiendasse — mündid. Ennustaja silmad seotakse kinni ning tütarlaps valib ühe pokaali. Kui seal on sool, peab vaeseke terve aasta nutma, kui suhkur — tuleb edukas aasta, kui vesi — möödub aasta tühistes askeldustes.

Raha tähendab loomulikult ikka raha, sõrmus aga abielu.

7. Jalatsitega

Pimedal talveõhtul, kui pole absoluutselt midagi teha, võiks lõbusa seltskonna kokku kutsuda ning minna tänavale ennustama. Parem oleks valida vaiksem ja üksildasem koht. Vasaku käega võtta vasakust jalast saabas (king…) ning sõnadega:” Näita, saapake, kust poolt on peigmeest oodata!”, visata see käest. Kuhu saapanina näitab, sealt tulebki oma saatust otsida.

Kuid mitte sõnasõnalises tähenduses, mitte lähedalasuvast majast (kuigi, peigmees võib ju ka seal täiesti vabalt peidus olla). Kaasas võiks näiteks kompass olla, et selle abil suunda määrata, siis saab hiljem oma saatuse marsruudi atlaselt või lausa gloobuselt leida.

Üksinda

8. Ajalehega

Kortsutada ajalehte, kuni sellest saab vormitu mass suvaliste piirjoontega (ainult mitte pallikujuline). Kortsutatud paber asetada kummuli keeratud taldriku põhjale ning süüdata põlema. Seejärel viia põlenud paber ettevaatlikult (et tuha vorm säiliks) seina äärde ning keerata seda seal niikaua, kuni seinale ilmub vari, mille järgi saab tulevikku ennustada.

Tekkinud mustreid on parem ise dešifreerida, sest sõbratarile võib midagi hoopis muud paista… Saatus on ju ikkagi enda kätes!

9. Peegliga

Võetakse kaks täiesti ühesuurust peeglit, soovitavalt — suured, ning asetatakse teineteise vastu, nii et moodustuks lõputusse ulatuv koridor. Külgedele asetatakse küünlad, et need valgustaksid koridori kahelt poolt.

Tütarlaps, kellel on antud hetkel parem alasti olla (või vähemalt ilma aasade ning nööpideta riietuses), istub peegli ette ning suunab pilgu koridori anfilaadide ristumispunkti. Ennustamise kestust ei saa kindlaks määrata, võib istuda kaua üle kesköö ning mitte midagi näha. Võib ka tukastada ning unes näha oma unelmate meest.

Üldiselt räägitakse, et peegel tuhmub enne nägemuse nägemist ning küünlad kaotavad oma esialgse valguse. Tõsi küll, selline ennustamine on küllalt ohtlik, vanasti arvati, et saatuse poolt määratu võib ilmudes ennustaja ära kägistada.

10. Sõnumitega

Klassikaline variant on järgmine: tütarlaps läheb õhtusele jumalateenistusele ning jääb seisma sissekäigu juures. Neid fraase, mida ta juhuslikult kirikuliste ning kerjuste käest kuuleb, tuleb tõlgendada kui saatuslikke.

Veel võib kolmekuningapäeval jalutada naabrite akende all. Kui sealt kostab sõimu, tuleb ka endal terve aasta sõimelda, on aga kuulda õrnu sõnu ning suudlusi — võib oodata armastust, kui aga kõrvu hakkab imiku nutt… Noh, siis on asi selge.

11. Kohvipaksuga

Keeta paks kange kohv ning see mõnuga ära juua. Seejärel mõelda välja küsimus ning katta siis tass koos selles oleva kohvipaksuga alustassiga. Tass keerata ringi nii, et kohvipaks valguks ääri pidi alla. Nüüd asetada tass lauale, taldrikule kallata aga vett.

Tassi põhjast kinni võttes kasta see kolm korda vette (taldrikule) sõnades: “Truudus, sõprus, üksmeel”. Tassi sisse moodustub keeruline muster. See tulebki lahti seletada.

Inimese siluett tähendab kohtumist, taimed või puud — tülisid, ebaõnnestunud ettevõtmisi, armusidemete purunemist, kurbust, samuti ka kaugeid reise. Looma või linnu vari ennustab kurbi uudiseid, rahutust, vaenu. Ehituse vari tõotab rikkale veel suuremat varandust, vaesele aga olemasolevagi kaotust; heldele lubab ootamatut rikastumist.

12. Kanamunadega

Soovitav on kasutada koduste kanade mune — poest ostetud pole just eriti kõlblikud selleks ettevõtmiseks. Klaasi kallata soe vesi ning lüüa sinna lahti munavalge. Kui see äkki põhja laskub, tuleb valmistuda ebameeldivusteks. Vallalisi tüdrukuid ähvardab see üksindusega. Tavaliselt jääb aga munavalge klaasi keskele ning moodustab kalgendudes mitmesuguseid kujundeid.

Kirik tähendab peatseid pulmi; purjekas — abielunaisele mehe saabumist, tütarlapsele abiellumist ning lahkumist võõrale maale, noormehele — kauget reisi.

13. Küünlavahaga

See on üks kõige enam levinud ennustamise viise. Et ennustamine täpne oleks, tuleks leida vahaküünal, ometi võib sellise puudumisel kasutada ka parafiinküünalt. Küünlapuru panna metalllusikasse. Lusika põhja kuumutatakse leegi kohal nii kaua, kuni vaha muutub vedelaks. Seejärel valatakse vedel vaha kiiresti varem valmispandud veekaussi.

Vaha tardub ning moodustuvad erisugused vormid — saadud figuuride sümboolset mõtet püütaksegi lahti seletada. Selle järgi ennustatakse võimalikku rikkust, õnne, viljaõnne või ikaldust. Antud juhul pole ennustajal tarvis tingimata valmis mõelda oma küsimust — saadud figuur sümboliseerib pigem üldisi muudatusi tema saatuses.

Head lugejad, milliseid ennustamise viise teie teate ja kasutanud olete? Jagage kogemusi!