Kes ei oleks tundnud vajadust toetuda kellegi suure ja tugeva õlale ning küsida, kas kõik saab ikka korda? Mõnikord pakub vajalikku toetust keegi reaalselt eksisteeriv isik, vahel võib aga selleks osutuda mõni kõrgemate sfääride esindaja. Meie kultuuriruumis kutsutakse teda tavaliselt Jumalaks, Tais Buddhaks ja näiteks Marokos pakub Allah võimalust südant puistata ja abi küsida. Kui vanasti ei olnud kombeks oma taustsüsteemist pärit usundist loobuda ja naised vahetasid oma religioosseid veendumisi näiteks vaid mõne teise suuna esindajaga abiellumise tõttu, siis tänapäeva naiste jaoks on usuasjad tihti seotud muuga: trendide, eneseotsingute, stressi vastu võitlemisega.

Täna juut, homme budist

Maailmas, kus poode on hakatud nimetama elustiilikeskusteks, läheb kaubaks lisaks disainprillidele ja sisekujundaja konsultatsioonidele ka hingerahu. Järjest rohkem julgetakse usuga ka eksperimenteerida. Seda võiks võrrelda juuksevärvi vahetamisega: kui ma ei tunne end enam blondiinina, siis muundun brünetiks. Ehk teisisõnu, kui kristlus mu tuju paremaks ei tee ja igavestele küsimustele vastuseid ei anna, äkki prooviks hoopis krišnaiidipõlve. Ja kõige enam on altid usku vahetama just noored naised.

Praegusel ajal on meie elud ebastabiilsemad kui kunagi varem. Twitter ja Facebook toovad plaanidesse korrektuure iga poole tunni tagant, keegi ei eeldagi enam, et ta püsib ühes töökohas kauem kui paar aastat, suhetest meestega ei otsita enam püsivust, vaid lõbusat ajaveetmist. Veel meie emad elasid hoopist teistsugust elu, sellist, kus oli tunduvalt rohkem reegleid, kuid ka palju vähem vastutust.

Päästerõngas teispoolsusest

Ühe keskmise Cosmo lugeja nädal on kordades tihedamalt täidetud üllatuste ja lahendamist vajavate probleemidega, kui seda oli kunagi temast 25 aastat vanema sookaaslase oma. Tuleb välja, et põneval elul ja võrdõiguslikkusel meestega on oma hind ja ootamatud varjuküljed. Lõpmatu pidude-, šoppamis- ja
Loe Cosmo aprillinumbrist:
• Intervjuu: Lady Gaga tahab sind

• Täida tema nr 1 seksfantaasia

• Kadunud Y-põlvkond

• Saa ise enda turvameheks

• Skoori 6 minutiga vapustav keha

• Twitter ja Facebook – vestluse
starter
või
killer
?
glamuuriralli võib lõpuks mõjuda laastavalt. Mingil hetkel ei oska sa enam ära tunda, mis vahe on sinul ja sinu sotsiaalvõrgustiku profiilil, hakkad võtma oma bossi sõnu tõeoraakli pähe, unustades, et kõige targem oled siiski sina ise.

Samuti võid nihkuda ohtlikult lähedale oma arvamuse kaotamisele erinevate seltskondade vahel pendeldades. Mõnda meist päästab läbipõlemisest ja stressist turvalisust pakkuv perekond, mõni otsib abi psühholoogilt või pikkadest vestlustest sõbrannadega. Sotsioloogid väidavad, et nendele kolmele päästerõngale on lisandunud ka religioon. Järjest enam kasutavad noored naised stressiga võideldes usu abi.

Kultuste invasioon

Kuigi materiaalses maailmas on meil justkui võimalus kõike saavutada, jääme siiski tundma puudust millestki sügavamast, mida ei saa asendada kalli kosmeetika ega uute armuseiklustega. Naised on vaimsemad kui mehed. Me vajame rohkem võimalusi oma emotsionaalse külje väljaelamiseks, kui tänapäevane vaimsust tagaplaanile jätnud ühiskond meile pakub. Sellegipoolest ei paku klassikaline pühapäeviti kiriku külastamine ja piibli lugemine moodsale naisele rahuldust. Käimas on eksootiliste kultuste invasioon, kus lisaks vanadele tegijatele on areenile tulnud ka tuunitud moereligioonid. Kõik on kuulnud saientoloogiakultusest, mille kutsus ellu ulmekirjanik Ron L. Hubbard, ning popikuninganna Madonnale lohutust pakkuvast kabalast. Reeglina ei nõua trendireligioonide prohvetid paksude raamatute tudeerimist ja maistest rõõmudest loobumist, pigem tahavad nad saada lähemale sinu rahakoti sisule.

Taevalik rosolje

Lisaks sellistele liikumistele on tegemas suurt comeback´i hipiajastul laineid löönud New Age, mis segab kokku Lääne ning Ida erinevaid ebauske ja uskumusi. Tüüpiline oma elule toetuspunkti otsiv naine ei otsusta aga ühegi konkreetse voolu kasuks, nagu ei kanna ta üleni ühe brändi rõivaid. Kõige omapärasemaks “uskumise” viisiks on hetkel ühe kange teoloogilise kokteili segamine. “Võiksin öelda, et religioon on mingis mõttes minu hobi. Olen lugenud väga palju mainstream-usundite kohta, püüdes leida just endale sobivat perspektiivi. Lõppkokkuvõttes ei saa ma öelda, et olen kristlane või budist, kuid need kaks sobisid mulle kõige paremini. Eriti tore on budistlik viis näha asju hetkes, arvestada sellega, et me oleme siin ilmas vaid külalised ja ees on veel pikk teekond,” räägib 22aastane ajalootudeng Tagni. Sarnaselt temale otsivad teisedki noored naised lohutust mitmest allikast korraga.

Oma isiklik usk

Tarbimisühiskonna liikmed on harjunud langetama otsused läbimõeldult, kuna turul on palju erinevaid, kuid samu funktsioone täitvaid kaupu. Samasugune suhtumine jääb alles ka siis, kui otsitakse hingerahu ning tuge igapäevase eluga hakkamasaamiseks. Laineid löönud dokumentaalfilmi “Oh My God” autor
Kaas_aprill_sm
John Demartini arvab, et nii talitades saavad noored naised ainult targemaks ja paremaks: “Igati mõistlik on uurida ja õppida nii palju, kui suudad ja tahad ning seejärel luua oma isiklik religioon – midagi sellist, mis sobib just sulle. Kui su elus on rasked ajad, võid otsida abi perekonnalt ja sõpradelt, kuid sama hästi ka jumalalt.” Filmi tehes jõudis Demartini järeldusele, et just naised vajavad usulist tuge: “Välimusele ja edule orienteerunud maailmas on just noortel naistel eriti raske. Paljud neist tunnevad vajadust vaadata pealispinnast sügavamale ja avastada enda jaoks vaimsemat ja inimlikumat elustiili.”
Miks mitte teha oma elu mugavamaks, lootes sellele, et meie saatus on kohati ette määratud, ja otsida uusi mõtteid inimloomuse üle arutlevate teoloogide kirjatükkidest. Kõik, mis teeb meid tugevamaks ja targemaks, saab ainult kasuks tulla, olgu selleks eneseabiõpik või Tiibeti surnute raamat. Siiski tasub meeles pidada, et erinevate usuvoolude vahel võib eksida isegi kiiremini kui Dubai kaubanduskeskuses ja elada tuleb eelkõige pärismaailmas – kõrgemad sfäärid jäägu pärastiseks.