Toome ära 10 nõuannet, mis aitavad sul öiseid luupainajaid vältida.

1. Vabane stressist!

Stress ajab meid pingesse. Mida rohkem pinges oled, seda suurem on stress ja vastupidi. Oled sattunud painajalikku nõiaringi ning sinu unenäod püüavad sulle seda mõista anda. Esimese asjana peaksid õppima lõõgastuma kehaliselt, laskma järjestikku lõdvaks kõik lihased.

2. Keskendu!

Kui töötad, tee üks asi korraga! Ära mõtle samal ajal teistele ülesannetele, keskendu sellele, mida parajasti teed. Samamoodi võta ette järgmine ülesanne ning keskendu sellele, mitte juba tehtud või veel eesolevatele asjadele. Ainuüksi selline lähenemine aitab kõvasti stressi vähendada. Keskenduma õppimine võtab küll aega, kuid tulemused on seda paremad.

Sama kehtib ka kodus: võta ette üks asi korraga ning vii see lõpule. Kui sa ei jõuagi kõikide tegemistega valmis, siis tühja sellest — enamasti pole tegu eluküsimusega. Pea meeles: mida rohkem stressi sa lähed, seda rohkem lõivu tuleb sul maksta — näiteks vastikuid õudusunenägusid läbi elades.

3. Ei taha kukkuda

Üks tavalisemaid unenägusid on seotud kukkumisega. Vaata jällegi üle oma igapäevane elu: kas sulle tundub, et kontroll hakkab käest kaduma? Muuda oma argipäeva.

Kas sa näed unes lendamist? Lendamisega seotud unenäod on sagedased teismelistel, mis võivad viidata sellele, et inimene tunneb end ebakindalt ning tahaks parema meelega põgeneda suurekssaamisega kaasnevate kohustuste eest.

Täiskasvanu öised lendamised võivad aga viidata põgenemisele kellegi või millegi eest, probleemi eest, millele näkku ei taheta vaadata. Siin aitab, kui püüad n-ö kahe jalaga maa peale tagasi tulla ning muuta asju, mis sulle vastumeelsed on või sind igapäevaelus häirivad.

4. Lõpeta mõtete kerimine

Ikka uuesti ja uuesti tagasipöörduvad mõtted võivad peas korraliku väsimuse kokku jahvatada. Edasi-tagasi saalivad mõtted on ka halbade unenägude esilekutsujateks. Soovitus: katseta stopp-tehnikat. Niipea, kui mõtted jälle keerlema hakkavad, ütle pea sees endale stopp!

5. Kontrolli ravimeid

Mõned arstirohud, muuhulgas unerohud, võivad n-ö kõrvalmõjuna esile kutsuda halbu unenägusid. Seetõttu konsulteeri arstiga, kui kasutad pidevalt mõnd ravimit. Ka päevapealt mõne rohuga lõpetamine võib und häirida.

6. Vähem alkoholi

Kui palju sa alkoholi tarbid? Alkohol summutab und ning kui seda liiga palju saab, paiskuvad kõik peidus olnud unepildid üles ning tulemuseks ongi sageli õudusunenäod. Inimene peab igal ööl und nägema, see on omamoodi päeva läbivaatus ning kui unenägude ilmumist takistada, murravad need seda jõulisemalt esile.

Uurijad on ka spekuleerinud, et alkoholi liigtarbimisel saabuv seisund delirium tremens, kus inimene hakkab nägema hallutsinatsioone, on tegelikult „ärkvel nähtud uni“.

7. Keera külge!

Üks võimalus end halvast unest lahti raputamiseks on külge pöörata — nagu tahaksid vaadata, kes või mis sind unes taga ajab. Selleks pead aga n-ö unenäo sisse minema ja endale sisendama, et sa pead end pöörama.

8. Hakka vastu!

On teatud liik õudusunenägusid, kus sa pead ja saad ise unenäo sisu muuta. Tavaliselt on nende põhjustajaks kunagised halvad üleelamised, mida reaalsuses enam muuta ei saa, kuid mida unenäos aktsepteerima ei pea. Olgu selleks kas või mõni konkreetne isik — hakka vastu, suru ta nurka.

9. Kontrolli tervist!

Lase oma tervist kontrollida. Võib juhtuda, et halvad unenäod on tegelikult hoiatussignaaliks, et sinu kehas on midagi korrast ära.

10. Otsi abi!

Kui ükski nõu ei aita, otsi abi uneterapeudilt, arstilt, mõnelt saatusekaaslaselt. Ükskõik, millise tee sa valid, pea meeles: tegu on ikkagi sinu enda tervisega ning selle nimel tasub pingutada.