Mis eriala doktor olete?

Olin kakskümmend aastat tagasi sisehaiguste arst, aga sealt suundusin töötervishoiu erialale. Viimased kakskümmend aastat olen aga tegelenud just ajurvedaga.

Kas TM ja mediteerimine on üks ja seesama?

Mõiste “meditatsioon” on väga lai ja ebatäpne, umbes sama lai nagu mõiste “arstirohi”. Me ei ravi ju näiteks peavalu penitsilliiniga. Laias laastus võib meditatsioone jagada kaheks:

1. Idamaised variandid lõõgastustehnikatest. Kujutatakse ette ilusaid pilte, hingatakse rahulikult jne. Sellega saab füsioloogiliselt küll keha rahustada, aga kõigil sellistel tehnikatel on ajutine mõju — nad ei muuda keha, isegi kui seda järjepidevalt harrastada. Võib magada paremini jne. Aju muutmise ja arendamise jaoks on vaja midagi sügavamat. Lõõgastustehnikaid on uuritud teaduslikult juba 50 aastat ja neid tuntakse hästi.

2. Idamaise ja vedalise algteadmisega seotud tehnikad nagu kundalini jooga — tegelevad energiavooludega. Energiavoolude manipuleerimine on problemaatiline, kuivõrd isegi rahvusvahelises kirjanduses on korduvalt mainitud, et võib põhjustada vaimuhaigust. Need tehnikad on päris võimsad. TM näiteks mõjutab energiavoole, aga ei manipuleeri nendega. Liiga võimas tehnika võib peente energiavoolude manipuleerimisega kogu süsteemi paigast lükata.

Veda traditsiooni keskne eesmärk on inimese areng inimesena, teadvuse areng. Kõik hilisemad tehnikad arendavad inimest mingi piirini — parandades keha motoorikat vms, aga mitte nii kaugele kui TM. Esimesel juhul on inimene veel võimeline reguleerima, mida ta teeb. TMis inimene ennast ei kontrolli — see on lihtsalt protsess, mis toimub TMi läbi ja inimene ei püüa seda protsessi kontrollida. TM toob kaasa teise teadvusseisundi.

Meil on kolm erinevat teadvuse seisundit — aktiivsusetaset:
1. tavaline mõtlemine — igapäevane teadvus — klassikaline füüsika tase
2. kvanttase
3. ühendvälja teooria (kõige peenem tase) — TM töötab sellel tasemel.

Meditatsioone võib ka liigitada “transtsendentseks” ja “mittetranstsendentseks”. Vahe on äärmiselt suur. Suurem osa meditatsioone töötab nö jämedamal tasemel, mõningad ka üsnagi peenel tasemel, kuid ükski ei küüni sinnani, kuhu ulatub TM. Vaatamata sellele, et TM pole religioon, tegelevad sellega tuhanded buda mungad. Kaks suurimat iidset õpetajat — Budha ning Shankara — pooldasid mõlemad TMi. See on ka võrdlemisi uus uudis, kuna 3-4 aastat tagasi leiti vana dokument, kus arutatakse, milline tehnika viib kõige kiiremini valgustatuseni — täieliku enesekehtestamiseni. Lõpuks jõuti järeldusele, et TMi printsiip on kõige tugevam.

Inimene on purustanud kõik piirid, ta on universumiga üks. Seda teadvuse kõige peenemat taset on nüüd juba 30 aastat väga põhjalikult teaduslikult uuritud ning avastati, et see toob kaasa teatud füsioloogilised muudatused ajus. Kui inimene kogeb seda, siis tema aju võnked on kõrgkoherentsed — erinevad võnked on kooskõlas.

Oled kogu universumiga harmoonias — sa justkui vibreerid kooskõlas kõige ümbritsevaga, oled täielikus resonantsis, ning sinu keha väljendab täielikult kõiki neid omadusi, mis on piiramatul teadvusel, mida religioonid nimetavad Jumalaks. Kui sinus ka on midagi mitteharmoonilist, siis see seisund “raputab” su paika. Kui algaja suudab seal ainult mõni sekund olla, siis valgustatusse jõudnu jõuab kaotada selle käigus kõik vaimsed ebakõlad. See omakorda toob kaasa ravi.

On see kasulik, kui protsess kontrollib inimest?

See on suurepärane küsimus! See ei kontrolli meid, me laseme loodusel teha oma töö. Protsess, mille TM käivitab, toimub ilma meie kontrollita. Alustame meditatsiooni, läheme kiiresti sügavale rahuseisundisse, ja seal me ei mõtle, et nüüd ma mõtlen seda või teist — vaid laseme sellel protsessil toimuda spontaanselt.

Kui sekkume — proovime mingeid mõtteid ära hoida või esile tuua, siis tuleme sealt kohe välja. See seisund on loomulik tasakaaluseisund, ja tekib ainult siis, kui me ei püüa millekski keskenduda/kontsentreeruda või mõtteid juhtida mingis suunas. Tänu TMile õpib aju ise ära, kuidas efektiivsemalt töötada. Eriti suurt mõju avaldab see uneajale. Need, kes on kaua mediteerinud, vajavad palju vähem und — näit Maharishi, juhtiv TMi guru maailmas, magab ainult neli tundi ööpäevas. Ta on täiesti teisel energiatasemel. Tal on kolm sekretäri, kes tema jaoks eri aegadel töötavad.

Kuidas sealt väljuda, kui ise ei tea, mida teen. Kas võingi sinna jääda?

See on aju kõige rahulikuma seisundi alalhoidmine. Kui sa sinna sisened, siis on sul ajutiselt piiramatu tunne — sa ei tea midagi ja oled justkui piiridest väljas. Aga tuled momentaalselt tagasi, sest et see protsess on seotud nii kõrge korrastatusega terves süsteemis, et sellel on nii suur ravi mõju. Sel momendil, kui aju muutub, siis ta aktiveerub ja inimene ärkab.

Kuidas inimene teab, mis on kasulik ajavahemik?

Me teeme seda 20 minutit kaks korda päevas ja see on piisav aeg.

Kuidas inimene ise suudab aega võtta?

Need on nii lühikesed momendid, et vahepeal oleme väljas, ja teame, mis toimub. Kui saame edasijõudnumaks, on meil üha suurem võime olla teadlik sellest, kus me oleme. Tõeline spetsialist suudab juba saavutada kõrgeima teadvuse seisundi (tõelise rahu seisundi) paralleelselt igapäevase teadvusega, on mitmes teadvusedimensioonis korraga. Tal on pidev ühtsustunne (kogemus) terve universumiga. Sellega kaasneb absoluutne rahu ja mitte miski ei saa sind enam häirida. Samaaegselt tegeled kõigi igapäevaste tegevustega — oled suures rahus ja siiski aktiivses tegevuses.

Paljud arvavad, et harmooniline inimene peab nägema välja väga rahulik. Mida kaugemale sa oled TMiga jõudnud, seda rohkem peegeldad oma tõelist iseloomu. Ise olen ajurveda intensiivne, entusiastlik inimene. Päris kindlasti olen nüüd rohkem selline, kui olin varem. Samas tunnen ka pidevalt kombinatsiooni rahus olemisest ja õndsustundest ja seda juba 1999.aastast.

Keskendumisega pole siin midagi pistmist?

TM on keskendumise vastand. Keskendumine aktiveerib aju — nii kui millelegi konkreetsele keskendud, tuled kohe seisundist välja.

Aga kui inimesel on keskendumisega raskusi, kas TM aitab seda parandada?

Täpselt nii! USAs on juba uurimine näidanud, et koolilapsed, kellel on keskendumisraskused, teevad suuri edusamme juba pärast kolmekuulist TMi harrastamist. Võin näidata ka DVDd, kus on intervjuud lastega n.ö. enne ja pärast. Keskendumisraskused tekivad siis, kui aju on kergesti ärritatav. Mida rohkem aju korrastatud on, seda lihtsam on sisemist rahu hoida.

Olete rääkinud varem ka TMi uuringust Rootsi lennuväe pilootidega. Võib sellest järeldada, et mõnes riigis on TM saanud lendurite väljaõppe kohustuslikuks osaks?

Lennuvägi kasutas mind selles projektis konsultandina. See oli juba 1977. Rootsi lennuväe kolonel, kes vastutas lendurite turvalisuse eest, oli saadud tulemustega sedavõrd rahul, et ta avaldas soovi, et TMi regulaarselt läbi viima hakataks. Kindral oli aga vastu — tollal oli see kõik väga uus ja võõras. Nüüd, kus niipalju on maailmas muutunud, võib seda uuesti proovida.

Aga sport ja TM?

Jah. Mitmed sportlased kasutavad. Kunagi oli näiteks Aftonbladetis suur pealkiri: “Kõigepealt meditatsioon, seejärel kuld”. See oli artikkel Rootsi kuulsast kiiruisutajast Gustafssonist, kes enne starti mediteeris ja pärast võitis MMi kulla.

Kuidas seda meditsiiniliselt määratleda? Võib seda võrdsustada dopinguga?

Minu meelest peaks see olema hoopis soovitatud vahend (naerab). See toob kaasa palju positiivset. Arendab ju inimene end äärmiselt peenele teadvuse tasemele. Temast saab rohkem inimene, kui ta ennem oli — nüüd suudab ta kasutada kuni 100% oma ajust. Võtame ükskõik millise idamaise võitlusviisi, näit aikido — juba filosoofiliselt on sel väga ilusad põhimõtted.

Aikido looja Morihei Ueshiba kohta räägitakse, et ta suutis minna vaimselt nii kaugele (satori’sse), et kord, kui 10 pätti ta ümber piiras, kadus ta ühtäkki nende keskelt ning ilmus 100m eemal uuesti nähtavale. Mida arvate?

See on täiesti võimalik. Õpetame meiegi neid tehnikaid. Mõiste satori on aga sama, mis shamati — valgustatus. Mõni vahel küsib, kas TM on mõni võõrkultuur? Ei ole. TM on leiutis.

Kuidas TM avastati?

Seda ei tea keegi. See võime on teadvuse kooskõla universumiga ning kergemini arendatav nende jaoks, kes juba loomult on harmoonilised. Lühidalt öeldes — kui tekkis tsivilisatsioon, oli inimesel juba spontaanselt kergem seda avastada ning teatud momentidel kogeda. Ligi 10-15% kõigist TMga tegelejatest on väitnud, et juba nende varasemas elus olnud hetki, kus nad on seda seisundit kogenud — enesele teadvustamata, aga siiski…

Kui see sporti üle kanda, võib spekuleerida, et tulevikus konkureerivad omavahel geenidoping ning teadvusedoping?

Miks mitte! (naerdes).

Erki Nool palus ühel teada-tuntud sensitiivil näidata, kuidas oleks võimalik teda kõrgemale hüppama panna. Kahjuks sinna see asi jäigi. Milles probleem?

Me ei tegele sellise bisnessiga (naerdes). Aga peale Gustafssoni olen kuulnud mitmetest kuulsatest golfimängijatest, kes läbi TMi on suutnud end tippu viia. Samas nad hoiavad omaette, ei taha saladusi rääkida. Olen näinud ka raamatut “Quantum golf” (kvantgolf).

Kui TMiga tegelemisel väheneb aju ärritavus 40-50%, kas see tähendab, et kui pistan käe tulle, kas ma ei tunnegi enam valu?

On tehtud palju teste, kuidas inimene kogeb valu enne ja pärast TMiga tegelemist, ja rõhutan, valu kogeti mõlemal juhul sama tugevalt. Mis aga muutus, oli see, et pärast TMi ei kaasnenud inimestel enam valuga stressi. Öeldakse, et kui sul on sisemine õndsuse tunne, on see seotud endorfiinidega. Selliselgi juhul ei ole valu nii häiriv. Nimetatud uuring aga näitas, et valuärritus ei vähenenud mitte endorfiinide, vaid TMi tõttu.

Mis on lühidalt TMi peamine eesmärk? Jõuda valgustatuseni. Kui inimene on valgustatud, kasutab ta oma aju 100% — ajutöö on koherentne. Samas see ei väsita aju sugugi. Nagu ka magamisega — tähtis pole kaua, vaid kuidas sa magad.

Kui aga inimene otsustab raamidest väljuda — teeb midagi rekreatiivset. Kas sel pole sama efekt? Kas pole see mitte vaimselt lõõgastav?

Sel on efekt, aga teistsugune efekt. Siin tegeldakse tagajärgede, mitte põhjustega. Jah, loodusesse minek mõjub hästi, aga ainult ajutiselt. Lendurite väljavalimiseks kasutatakse testi nimega Defence Mechanism Test (DMT), ja seda peetakse parimaks, kuna see näitab objektiivselt sügavate, stressitundlikkusega seotud häirete olemasolu. Taolised häired on tänapäeval tavalised, aga tihti sellisel määral varjatud, et tavaliste psühholoogiliste testimismeetoditega pole neid võimalik avastada.

Kuivõrd kõrge stressitaluvus on tänapäeval haruldane, on DMT näidanud, et väga vähe on noorte seas neid, kes lenduriteks sobiksid. DMT arendas välja Rootsi sõjaväe psühholoog Thomas Neumann, kes väitis, et tavalise psühhoteraapiaga on võimalik stressitaluvust parandada 20-30 aastaga. TMi kasutades toimub sama juba aastaga! See oli Neumanni sõnul ennekuulmatu.

Kuidas mõjutamine ikkagi toimub, kas lihtsalt kiirgamise või inimsuhete läbi?

Täpselt nii see ongi! Lihtsalt kiirgame harmooniat. Juba Maharishi ütleb, et väike küünalgi suudab tervet saali valgustada. Isegi füüsikas öeldakse, et kui mitu allikat on koherentsed, siis nende ühismõju tõuseb kvadraadina. Meeles tuleb ka pidada, et me ei ole mingi usulahk, vaid õpetamiseorganisatsioon. Tahtsin tookord tuua ka Eestit näidiseks teistele riikidele, et mis toimub riigis, kui siin tegutseb suur rühm TMiga tõsiselt tegelejaid. Analoogselt toimitakse hetkel näiteks Hollandis, kus on juba täheldatud suuri muudatusi positiivses suunas. TMi organisatsiooni eesmärk on edendada elanikkonna arengut vaimsel tasandil — ka tervet riiki.

Mis eesmärgid on Eestis?

Eesmärk on avada Eestis TMi kesk- ja ülikool. Sinna juurde rajatakse ka nn “rahuküla” — ühiselamud ja üksikelamud, kus elavad juba kooli lõpetanud.