Erootilisi unenägusid näevad peaaegu kõik. Enamasti ilmuvad nad hommikupoole ööd. Magav naine võib tunda erutust isegi siis, kui räägib unes sõbrannaga, imetleb omaenese peegelpilti või sünnitab parasjagu last. Vahel aga teeme unes midagi säärast, et hommikul ärkame lausa jahmunult.

Loomulikult on iga unenägu sügavalt individuaalne ning põhineb isiklikel üleelamistel, hirmudel, soovidel ja kogemustel.Siiski on psühholoogidel õnnestunud välja selgitada erootiliste unenägude üldised stsenaariumid.

Kunagise kallima kaisus

Kas juhtub vahel, et kohtad unes puhtjuhuslikult endist kallimat ning järgmises „kaadris“ oled temaga juba voodis? Kas sa pole tõesti suutnud teda unustada?

Ühekordseid erootilisi unenägusid ekspartneri osavõtul ei tasu tõsiselt võtta. Pigem on need vaid meeldivad mälestused: alateadvus näitab sulle seksuaalobjekti minevikust. Kui aga unenägu hakkab korduma, tasuks tõsisemalt järele mõelda. Võimalik, et sel moel püüab endast teada anda lahendamata jäänud probleem, millele sa mõelda ei taha. Näiteks oled minevikusündmuste pärast ikka veel solvunud.

Seks eelmise kallimaga võib olla ka su soovide metafoor, mis seostuvad just tema kujuga. Näiteks kui näed unes inimest, kellega sul oli kunagi puhkusel romaan, võib see märku anda peidetud stressist: tahad põgeneda oma väsitavate tööde ja tegemiste eest, ihkad puhata ning sukelduda muretusse eufooriasse.

Naise käte vahel

Olles unes nautinud naise lähedust, ära kiirusta end otsekohe liigitama homoseksuaalide hulka. Võimalik, et sul on puudu hoolitsusest ja hellusest, tunned end üksikuna ning just naise kujus leiad vajaliku tähelepanu, hoolitsuse ja õrnuse.

Kui näed unes seksi sõbrannaga, kolleegiga või mõne teise tuttava naisega, mõtle järele, kuidas temasse tegelikult suhtud. Sageli on nii, et erootiliste unenägude abil, millest võtavad osa tuttavad, kellesse me ilmsi ei suhtu kui seksiobjektidesse, viitab meie alateadvus varjatud kadedusele või siis vaimustusele.

Sel moel sümboliseerib seks soovi võtta üle partneri neid omadusi, mida sul endal ei ole. Näiteks huumorimeelt, head suhtlemisoskust, sihikindlust või töövõimet.

Vastik öine külaline

Aga mis siis, kui näed unes inimest, kes ilmsi ei kutsu esile mingeid erootilisi tundeid, vaid vastupidi, on sulle lausa vastik? Ka kõige tüütumas kolleegis, vastikumas klassivennas ja ebameeldivamas naabris leiame alateadlikult neid jooni, mida tahaksime üle võtta. Isegi kui see inimene on lausa vastik, on olemas hetki, mil tahaksid milleski tema sarnane olla.

Taolised unenäod sümboliseerivad üsna sageli igavust: näiteks ebameeldiv kolleeg — see on äratüüdanud töö. Need unenäod on enamasti tuhmid, seks on igav ning tekitab ärritust. Sellisel juhul on see kindel signaal, et on kätte jõudnud aeg oma elus midagi muuta.

Seks kuulsusega — kõik näevad seda und

Seks kuulsusega on kõige levinum erootiliste unenägude tüüp. Selle unenäo seletamine sõltub suuresti unenäo kontekstist ja su isiklikust suhtumisest kuulsasse persooni. Kui magamistuba on täis riputatud lemmiktähe plakateid ning oled veidikene temasse armunudki, siis on selline unenägu sinu soovide otsene kehastus. Ka räägib see, et ilmsi pole sa veel oma ideaali kohanud.

Selline uni võib viidata ka teatavale infantiilsusele: sul pole veel välja kujunenud isiklikke soove ning kasutad juba valmis koondkujusid. Kui unenägude kangelane ei kutsu reaalses elus esile mingeid emotsioone, siis räägib see vaid su soovist saavutada oma elus midagi rohkemat.

Seks saladusliku tundmatuga

Uskumatult meeldiv on näha unes, kuidas sind hellitab tundmatu. Sellistel unenägudel on väga harva negatiivne iseloom. Seks tundmatuga annab tunnistust hästi arenenud kujutlusvõimest ning seiklushimust. Selliste unenägude abil on võimalik end välja lülitada argipäevast ning sukelduda erutavasse naudingute maailma, mille pärast ei pea vastutust kandma. Kuna sa ei tunne oma partnerit, pole emotsioone ega probleeme, mis teid segada saaksid, ning sa ei karda ka juhusliku läheduse tagajärgi.

Ometi on paljudele tuttav ka teistsugune süžee. Avastad, et oled seksinud võõra mehega avalikus kohas sadade inimeste silme all. Selliste unenägude peamine motiiv on rahutus, mis võib olla põhjustatud ebameeldivustest suhetes oma reaalse partneriga või siis hirmust intiimse läheduse ees pärast läbielatud stressi.

Kõige paremini saad oma unenägusid lahti seletada üksnes sa ise, sest iga selle detail tähendab sulle midagi: see puudutab nii situatsiooni kui ka öise külalise isiksust. Kui tead, et unenäod on su soovide kehastus, püüa mõista, mida nimelt tahtis sulle teada anda su alateadvus. Ja ära ehmu üleliia avameelsetest üksikasjadest. Kus siis veel mujal kui mitte unes saame tunda seda, mis on meile reaalses elus kättesaamatu?

Unenäo tähendus sõltub selle nägijast

Erootilised unenäod on üks inimese seksuaalsuse ilmingutest. Selliste unenägude hulk suureneb seksist hoidumise ajal. Nende abil tuletab aju meile viisakalt meelde sellist eluliselt tähtsat asja nagu seks. Samas näevad nõrga seksuaalse potentsiaaliga inimesed neid unenägusid harva.

Erootilised unenäod on erootiliste fantaasiate analoogid. Kuid erinevalt fantaasiatest on neis rohkem väljendunud alateadlikkuse element. Unenäod jagunevad lihtsateks ja keerulisteks. Lihtsates unenägudes on vaid soovitud süžee, milleks on meie realiseerimata jäänud ihad. Keeruliste unenägude süžee on aga hulga mitmekülgsem, seal põimuvad nii psühholoogia, suhted kui ka seks.

Ometi ei tasu unenägude tõlgendamisest liialt innustuda. Oma keerulistest unenägudest võiks jutustada seksuoloog-psühhoterapeudile. Analüüsides nende sisu, tuleb tingimata arvestada konkreetse isiku psühholoogiliste iseärasustega. Ühel ja samal unel on erinevate inimeste puhul täiesti erinev tähendus.