Tavalistes oludes näevad aurat — eseme pinnalt lähtuvat värvilist kuma või mitut üksteise sees olevat kontuuri — vaid eriliste võimetega inimesed. Kui aga veidi treenida või erilise filtriga prille kasutada, võib aurasid näha igaüks, ka Kirliani tehnika abil filmile püüda. Auraterapeudid väidavad, et nad diagnoosivad ja ravivad haigusi aurat tõlgendades ja seda mõjutades. Et aura ilmutab haiguse märke enne, kui need füüsilises kehas ilmnevad. Populaarseim aurateraapia vorm on raviv puudutus (
therapeutic touch)
. Seda õpetatakse õenduskoolitustel ja praktiseeritakse mitmes haiglas.

Aurasid võib õppida nägema ka teatud harjutuste abil, näiteks hämaras toas valgel taustal olevat eset üksisilmi vaadates. See, mida siis nähakse, on põhjustatud võrkkesta väsimusest ja teistest loomulikest tajuprotsessidest, mitte varjatud üleloomulike võimete vallandumisest. Midagi sarnast juhtub, kui teatud mustvalgeid mustreid pikalt vaadata. See, mida näeme, ei ole välismaailma täpne salvestus. Aju ise lisab suure osa visuaalsest tajust. Värvid ei eksisteeri esemel endal, kuigi tajume seda nii. Lühidalt, isegi kui aurasid nähakse, pole see tõend sellest, et füüsilises või üleloomulikus maailmas on olemas tajutavale vastav energiaväli.

Kui te aga aurasid näete, pole te tingimata üleloomulike võimetega. Teil võib olla ka migreen, teatud epilepsiavorm, nägemis- või ajuhäire. Aurasid nägevaid inimesi on Eestiski. Pole põhjust kahelda nende siiruses ning võib olla üsna kindel, et nende nägemistaju registreerib värvilisi helendusi objektide ümber. Paraku pole ühtegi tõendit, et see, mida nähakse, oleks põhjustatud vaadeldavatest objektidest. Kui aurade tõlgendajad kontrollitud tingimustes proovile on pandud, pole neil õnnestunud demonstreerida isegi seda, et nad aurat tajuvad, veel vähem on nad suutnud selle abil diagnoosida.

Olen nõus omast taskust maksma 10 000 krooni sellele, kes objektiivse testimise käigus demonstreerib, et suudab aura nägemisega hankida kontrollitavat infot. Testi tingimused lepitakse osapoolte vahel eelnevalt kokku, testi läbiviimiseks kutsutakse kokku komisjon. Raha ei pea sugugi endale jätma, võib ka puudust kannatavatele annetada. Samas oleks positiivne testi tulemus inimkonnale igati kasuks — nii laiendame teadmiste piire ning meil oleks uus ja tõhus võimalus oma tervise eest hoolt kanda.

*

Kes on oma võimetes kindel ja tahab testi läbida, saatku oma kontaktandmed Terviselehe toimetusse või Naistelehe mailile woman@delfi.ee.