Selteltnägijate tuleproovis osalev Heino Mart on lõpetanud Tartu Ülikooli psühholoog-nõustaja kutsega ning läbinud analüütilise psühhoterapeudi koolituse. Aastaid ise depressiooni käes vaevelnud mees on nii iseenda kui teiste psüühika korrastamiseks välja töötanud Osalusanalüüsi ehk Haavatud Tervendaja meetodi, kus peamine idee seisneb selles, et tuleb julgeda otsa vaadata endas pesitsevale kurjusele ja ebatäiuslikkusele. Mart on saanud tänu oma karmidele ja äärmuslikele meetoditele kirjanikult Kati Murutarilt hüüdnime Vatsla vanapagan. Mehe 15 aasta tagune sügav depresioon on õnneks jäädavalt minevik. Mees jagab Naisteka lugejatele mõned õpetussõnad, mida võiks meelde jätta.

Soovita, kuidas ennast kurja inimese eest kaitsta.

Kõige kindlam kaitse alati on positiivne suhtumine enda poolt. Kurja inimest pole tegelikult olemas. On haiget saanud inimesed, kes tahavad oma valust vabaneda, aga ei tea muud moodust, kui seda valu teisele edasi anda. Parku jääb siiski oma valu ka alles ja isegi kasvab.

*Millised “esmaabivahendid” peaksid oma kodu kaitsmiseks ja koduse heaolu parandamiseks igal inimesel kodus olema?

Kuulsalt kvantfüüsilkult Niels Bohrilt küsiti kord, et miks tema kui tõsiteadlane, kes ometi igasguu rahvajutte ei usu, oma ukse kohale hobuseraua on pannud. Teaduskorüfee vastas see peale, et hobuseraud olla nii kõva asi, et aitab isegi siis, kui temasse ei usu. Seega on hobuseraud minugi kodu uste kohal. Aga ärge tehke seda laialt levinud viga, et raud paigaldatakse kummuli e kumerus üleval. Siis ta mõjub hoopis blokeerijana ja võib takistada oma kaitsva kaarega nt rahasadu. Õigetpidi U-na püüab ta aga kõik õnne koju.

Kel võimalik tasuks kindlasti pihlakas maja kõrvale istutada või vähemalt tema oksi tuppa tuua. On ju pihlaka nõiavägi ammu teada. Mul on veel oma isiklik ruunidest kaitsemärk, mis ilmus mulle unes. See on raiutud maja kõrval hiies asuva altari kivisse ja joonistatud ka maja seinale. Ruune tasub uurida ja kui mõni neist teid kõnetab, siis saab seda ka kaitseks kasutada. Kõige tähtsamad on kodus siiski inimesed ja nendevahelised suhted. Kui kodustes suhetes valitsevad isekus ja üksteisele ärapanemine, siis ei aita ükski nõidus. Maagia toetab tarka inimest, aga võib väiklase elu hoopis vussi keetara.

Kas needus on päriselt olemas ja kas ma ise saan aru, kui keegi on mulle needuse peale pannud? Kes ütleb, et ma olen neetud? Kuidas sellest vabaneda?

Üldiselt tunneb needuse ära selle järgi, kui mingi negatiivne käitumismuster hakkab vägisi pidevalt korduma. Selle põhjuseks on see kui inimese alateadvusese on tekitatud seos, mis juhib mõtted düfunktsionaalsesse (ebakohasesse, mittetoimivasse) seosesse ja nii tekitab inimesele plaanide täideviimisel tõrge, mille põjustest ta ise ei pruugi üldse aru saada. Kui selline seos teadvustada, siis needuse vägi kaob. Päris inimese enda teadmata peale pandud needustesse ma eriti ei usu. Reeglina on ikka inimene konfliktist ise teadlik. Kõige kindlam kaitse needuste vastu on neid mitte karta ja inimestest mitte halvasti mõelda. Pahatahtlikus tabab ikka neid, kes ise on pahatahtlikud. Kes aga ise on armastuses ja suhtuvad teistesse inimestesse heatahtlikult, sellele ei hakka külge ükski needus. Kui aga on kahtlus, et needus on siiski küljes, on abiks puhastavad rituaalid nt puhastav saunamaagia. Ma olen selliseid puhastusrituaale läbi viinud nt kaduneljapäevadel.

Kui tunnen, et kodus kummitab, siis kuidas saada aru, kas tegu on hea või halva vaimuga?

Reeglina ei jää nn head vaimud kummitama. Kes juba kummitana jäi, sel on hing väga vaetvatud ja ilmselt temalt palju heatahtlikust pole oodata. Teisalt pole neil enamasti ka piisavalt väge, et siinses maailmas palju pahandust teha. Pigem on nad tüütud, mitte ohtlikud. Kui kodus kummitab, on mõttekakas kutsuda kohale spetsialist, kes viib läbi vastava puhastus ja vabastusriituse ning aitab õnnetud hinged rahuriiki.

Milliseid rituaale võiks naine teha, et suurendada oma atraktiivsust, et püsida terve ja kaunis?

Ilu on meil ennekõike kahe kõrva vahel. Seega tasub teha asju, mis tõstavad meie enesekindlust ja usku endasse. Nt viibida kodus võimalikult palju alasti ja ka vaadata ennast peeglist. Mida rohkem me enda välimust naudime, seda enam me meeldime ka teistele. Iga naine peaks endast aktifotosid laskma teha, et õppida julgust olla ilus.

Kuidas leida endale see tervendaja/selgeltnägija/nõid ehk abimees, kellest inimesele kindla peale ka abi on? Mida peaks jälgima ja milliseid märke tähele panema?

Kõige tähtsam on enda tunnetus, et kas inimesega koos on hea tunne või mitte. Ettevaatlikuks peaks tegema tervendaja/maagi liiginnukas enesekiitus. Tõsistest tegijatest õhkab enamasti rahu ja soojust. Nad ei kiru teisi inimesi ja maailma, sest neis endis valitseb sisemine rahu.

Mida soovitad sügistalvise külma ja pimedusega toime tulekuks?

Hoidu negatiivsetest hinnangutest, sest need on koleda ja depressiivse maailma ehituskivid. Püüa leida igas päevas see päikesekiir, millele tänulik olla. Meie tähelepanu on see vägi, mis meie maailmas kas siis kurja või head võimendab. Seega märgakem head ja olgem selle eest tänulik ning see hakkab meie eludes kasvama. Eriti tuleks hoiduda ensekohastest hinnangutest. Isegi headest. Ma ei ole ei hea ega halb, ma lihtsalt olen. Kõik on hea või halb minu suhtes. Ka enesekiitus tegelikult süvendab enese väärtusetuse tunnet, sest süvendab alateadlikku usku, ete me peame ennast veenma enda väärtusest e siis me pole tegelikult väärtuslikud. Kõige rohkem tõstab enesetunnet ja -väärtust teiste väärtustamine. Kui meie ümber on väärtuslik maailm (aga väärtuse me anname talle ju ise), siis me tunneme ka ennast väärtuslikuna ja siis meid depressioon ei ohusta.