Ameeriklaste tehtud uurimus kinnitab, et uni aitab kaasa probleemide lahendamisele. Uni nimelt tugevdav meie loovaid võimeid.

Kalifornia ülikooli uurimuses osales 77 vabatahtlikku, kellele anti terve rida erinevaid loovat lahendust vajavaid probleeme. Katsealused pidid leidma lahenduse kas unetuna pidevat mõttetööd tehes või kontrollitult (lõuna)uinakut tehes.

Tulemusi võrreldes selgus, et REM-unes viibinud leidsid probleemile lahenduse oluliselt kiiremini: ligi 40%. Uurimus kinnitab paraku ka fakti, et igasugune magamine olukordi ei paranda. Oluline on une kvaliteet.

Professor Sara Mednicki sõnul avastati uuringu käigus, et aja kulumine aitas probleeme lahendada vaid juhul, kui probeemidele oli eelnevalt pikalt lahendusi otsitud ja olukordi nö läbimängitud. "Uute probleemide lahendamisel aitas katsealuseid ainult REM-uni," kinnitas professor.

REM-uni on üks une faasidest, mis kestab 8-tunnis uinaku puhul umbes kaks tundi ja mille vältel me näeme und. REM-une ajal muutuvad meie kehatemperatuur, pulss ja hingamine ebakorrapärasteks.

Mida noorem on inimene, seda suurema osa oma unest veedab ta REM faasis. Varajases looteeas on beebi uni peaaegu 100-protsendiliselt REM, imikul umbes 50, täiskasvanutel umbes 20 ja vanuritel 15 protsendiliselt.

Allikas: BBC Health