Kuidas pesta pead?

Tundub naljakas, aga enamus inimesi teeb seda valesti. Korralik peapesu peaks aega võtma keskmiselt 15 minutit. Esiteks tuleb pead pesta šampooniga alati kaks korda, sest esimese korraga pesed maha mustuse ja tolmu ning esimene pesukord väga ei vahuta. Teise korraga pesed juuksed sügavuti puhtaks ja alles teise korraga tulevad ka raviained esile ning siis juba vahutab ka mõnusalt.
Ja kogused olgu väikesed! Ühe pesukorra jaoks on paras kogus umbes pool teelusikatäit šampooni, mis tuleb enne käte vahel laiali hõõruda ja korralikult peanahale masseerida. Juuksed peavad siis ka enne korralikult märjaks tehtud olema, et šampoon saaks ilusti peas laiali minna. Vajadusel võid ka korgi sees šampooni veega lahjendada, et paremini seda pähe jaotada. Ja šampooni kannad ainult peanahale, sest see vaht, mis valgub otstele, peseb juba otsa puhtaks. Siis masseerid korralikult ja vahepeal lisad törtsu vett, masseerid uuesti ja nii mitu korda.
Erilist tähelepanu tasub pöörata kõrvatagustele ja näo- ning kuklaäärsetele juustele, kuna need kohad lähevad kõige kiiremini mustaks. Shampoonil võiks lasta siis ka peas natuke aega mõjuda, et ta mustuse lahti leotaks ja raviained juuksesse tungida jõuaks. Siis loputad korralikult ja siis kordad sama asja. Loputada on alati vaja korralikult!

Palsami kasutamise kuldreeglid

Enne palsamit tuleb käterätikuga vesi juustest välja kuivatada. Ainult väänamisest ei piisa, sest muidu palsam lahjeneb ja libiseb juuksepinnalt maha ja kui vesi on juuksekarva sees, siis palsam lihtsalt ei mahu sinna enam. Palsam käib siis juustesse, mitte peanahale. Palsamit tuleb panna niipalju, kui vaja, aga mitte liiga palju. Pead tundma, et kõik juuksed saavad ilusti kokku ja et palsam imendub juuksesse, mitte ei jää üleliia juuksepinnale. Kui palsam peas, võib juuksed laia kammiga läbi kammida, selleks et palsam jaotuks ühtlasemalt või siis kergelt sõrmedega juukseid mudida. Ja mõjuaeg on hästi oluline. See on tavaliselt pudelil kirjas, enamjaolt on see 1-5 min ja see tuleb alati täis hoida, sest muidu ei jõua kõik vajalikud ained juustesse.

Pigem hoida peas kauem kui vähem! Ja lõpuks hoolikalt loputada sooja veega, mitte väga kuumaga, sest väga kuum vesi ärritab peanahka ja liiga jahe jälle ei pese shampooni ning palsamit välja. Viimane loputusvesi võib olla küll jahedam, sest siis püsivad juuksed kauem puhtad, kuna soe vesi avab rasunäärmed, aga külm vesi seevastu suleb need ja siis ei hakka rasueritus kohe uuesti pihta ja seetõttu püsivadki juuksed kauem puhtana.

Kui juuksed pestud, pigista nendest õrnalt vesi välja, mitte ära peksa ega vääna ning rapsi neid, sest märgi juukseid on väga lihtne katki venitada. Rätikuturbanit ei ole ka soovitatav pähe jätta kauemaks kui minut, sest siis hakkab juba vajalik niiskus juuksest rätikusse imenduma ja see muudab juukseotsad kuivaks. Vajadusel pigista paar korda juukseid kuivemaks.

Kuidas valida endale šampooni ja palsamit?

Toode valitakse alati lähtudes peanaha seisundist ja palsam juuste seisundist lähtudes, sest šampoonil on otsene kontakt peanahaga, palsamil aga mitte.
Tihtipeale on peanahk rasune ja läheb kiiresti mustaks, aga juukseotsad on kuivad. Siis peaks šampooni valima kerge, näiteks kohevust andva või igapäevaseks pesuks mõeldud ja palsami niisutava või toitva.
Kui tegu on tundliku peanahaga, mis kisub või sügeleb, siis tuleb valida spetsiaalselt tundliku naha toode või kergelt niisutav.
Kui juuksed on ületöödeldud, blondeeritud ja venivad, siis peaks valima keratiini- ja proteiinirikka toote, sest keratiin-proteiin tugevdab juukseid, ega lase neil katkeda.
Kui juuksed on kuivad ja kahused või lokkis, siis kindlasti tuleb valida niisutav toode, sest niisutav palsam silendab ja pehmendab juuksekarva, annab neile elastsust ning liikuvust.

Kas ma pean alati palsamit kasutama?

Juukseid katavad soomused, mis kaitsevad juukseid mustuse, tolmu, külma ja keskkonnakahjustuste eest ja ka föönitamise, triikimise ning päikese eest. Et juuksesoomused oleks ilusti suletud ja juus kaitstud, siis selleks tulebki kasutada palsamit alati iga kord pärast šampooniga pesemist. Shampoon avab juuksesoomused, et juuksed saaksid ilusti puhtaks ja palsam suleb soomused, et neid kaitsta ja ühtlasi annab ka sileduse ning läike. Ja palsamit tuleb hoida alati juustes niikaua, kui pudelil kirjas on, sest see on see aeg, mida vajavad raviained juuksesse sisenemiseks.

Kas ma võin kasutada mahaloputatava palsami asemel pähejäetavat palsamit?

Põhimõtteliselt võid, aga pähejäetav palsam ei suuda kunagi täielikult sulgeda juuksesoomuseid ega ole nii tõhus. Üldiselt on pähejäetav palsam mõeldud lisapalsamiks, et parandada juuste kammitavust ja anda nendele lisaniiskust-läiget. Seega soovitan alati ikkagi kasutada maha loputatavat palsamit. Kui tegu on väga õhukese ja peene juuksega, siis tuleks palsam valida hästi kerge, kas igapäevaseks kasutamiseks mõeldud või kohevust andev.

Kas maske on vaja teha ja kui tihti neid teha võib?

Juuksemaskid on juustele lisatoit nagu meile vitamiinid. Kui sul on 100% terved juuksed, siis ei ole vaja maske teha. Kui sul on väga rikutud juuksed, siis nad vajavad hädasti ka lisatoitu ehk maski. Siin sõltub juba kõik maski intensiivsusest, kui tihti neid teha ja kui kaua peas hoida ja kas mask vajab ka veel palsamit peale. See info peaks olema igal konkreetsel maskil kirjas. Ja millist maski juus just vajab, selle kohta oskab hinnangu anda juuksur, sest omapäi ostes arvavad kõik, et juuksed on väga rikutud kõigil ja kõik tahavad kõige ravivamat toodet alati osta, kuid ettevaatust ka juuste ületoitmisega. Ületoidetud juus näeb samamoodi õnnetu välja nagu rikutud juuski ja kui valida vale mask, siis võid kasu asemel kahju teha hoopis oma juustele. Näiteks juuksed, mis vajavad niiskust — kui neile teha hoolega proteiinimaski, siis tulemuseks on see, et juus muutub veel kuivemaks ja kangemaks ja hakkab veel rohkem murduma, sest proteiinid annavad tugevust juurde. Ja kui rikutud juukseid üle niisutada, siis juhtub see, et nad hakkavad venima. Neile on vaja hoopis proteiine, et muuta nad tugevamaks ja vastupidavamaks.