Prantslastel väidavad, et kui tahad teada naise vanust, siis heida pilk ta kaelale ja lisa veel 5-10 aastat. Kaelanahk on õhuke ja liikuv ning sellele ilmuvad väga lihtsalt põikivaod, mis aja jooksul aina süvenevad ning muutuvad kortsudeks. Selles piirkonnas on suhteliselt vähe nahaalust rasvkudet, samas aga palju lihaseid. Lihaste kokkutõmbed provotseerivad samuti enneaegsete kortsude teket. Lisaks on kaela piirkond sageli avatud ultraviolettkiirguse toimele.

Hoolitsedes iga päev oma näonaha eest unustame, et kael vajab samuti (võib-olla veel rohkemgi) hooldust. Mõne aja pärast märkame hirmuga, et lõua alla on kogunenud lõdvad kortsud, nahk muutub kollakaks ja väga kuivaks. Üksteise järel ilmuvad „aastarõngad”. Nii nimetavad kosmeetikud põikikortse, mis ümbritsevad kaela.

Ennetamaks selle reeturliku ala vananemist, võiks jälgida mõningaid lihtsaid reegleid.

1. Kui hoolitsed igapäevaselt oma näo eest, ära kunagi unusta ka kaela. Müügil on suur hulk vahendeid, mis on ette nähtud just selle piirkonna hoolduseks. Osa kosmeetikutest kinnitab, et kui pole soovi eraldi vahendeid osta, siis võib kasutada ka näo jaoks ette nähtud kreemi, toonikut või piima.

Igapäevane hooldus võiks olla järgmine: hommikul - toniseerimine (toonik või piim) ning toitmine (kreem, mille koostisse kuuluvad koensüümid, A- ja E-vitamiinid, suvel UF-filtriga kreem), päeval - niisutamine (termaalne vesi, kerge niisutav geel), õhtul puhastamine, toniseerimine ning toitmine (puhastav vaht, toonik, öökreem).

2. Mõtle hoolega järele, kuidas sa magad. Liiga kõrge või vastupidi, liiga madal padi võib samuti kaela „aastaringide” põhjustajaks olla. Ideaalis vajad sa ortopeedilist patja - kolmnurkse kujuga, millel on ühes ääres paksend, mille suuruse määrab sinu õla laius. Paksend toetab su pead ja kaela piirkonda ning võtab kaelalihastelt pinge.

3. Vähemalt kaks korda nädalas tee kaelale kontrastseid veekompresse. Võta kaks käterätti ja kaks kaussi - ühes kausis on külm, teises kuum vesi. Kasta käterätik kuuma vette, vääna välja ja mähi ümber kaela. Jäta kaelale 3-5 minutiks. Seejärel korda sama külma veega. Kogu protseduur võiks kesta 25-30 minutit. Pärast seda ära unusta kaelale kandmast tõstva toimega toitekreemi. Selline kontrastne võimlemine veresoontele ja dermale ehk pärisnahale toniseerib suurepäraselt nahka ja noorendab seda.

4. Sama kasulikud on ka õlimähised kaelale. Sobivad praktilised igasugused õlid: takja- või oliiviõli, isegi kõige tavalisem taimeõli. Õli tuleb veeanumas soojendada. Seejärel võta flanellist riidetükk, kasta õlisse ning mähi siis ümber kaela. Kompressi soojenduseks võib kasutada veel ka vatti ning keerata siis soe sall ümber kaela. Hoia kompressi 15-20 minutit, seejärel eemalda õli jäägid vatipadjakestega. Sellist protseduuri võiks teha vähemalt kaks korda kuus. Pärast kompressi ei tohi mingil juhul kaela pesta veega ega puhastavate vahenditega. Las õli imbub hästi nahka. Vaid nii on võimalik taastada kaotatud elastsust.

5. Hellita oma kaela ka sagedamini maskidega. Poest saab osta valmismaske, täiesti vabalt võib aga kasutada ka rahvaretsepte. Peab ainult meeles pidama, et kõik maskid kantakse kaelale 15-20 minutiks, seejärel pestakse kael jaheda veega puhtaks. Kui oled kaelale maski kandnud, tuleb lamada, mitte ringi jalutada. Nii imenduvad kasulikud ained nahka kergemini.

Allikas: SamaJa