Tänapäeval on teada, et need ajaloolised keemilised koorijad sisaldavad alfahüdroksühappeid (AHA-happeid), mis on ühtedeks naha koorimise aktiivaineteks.

Iga päev rakud epidermise põhjakihis paljunevad, alustades teekonda naha pinnal oleva sarvkihi suunas. Uute rakkude saabumisel vanemad irduvad. Vanusega muutub see protsess kahjuks aeglasemaks ja korrapäratumaks ega võimalda enam nahal efektiivselt vabaneda tumedatest laikudest, päiksekahjustustest või tuhmist jumest. Peale selle kiireneb kollageeni lagunemine, väheneb naha elastsus ja verevarustus, ilmnevad kortsud. Nahakahjustust süvendavad eksponeeritus päikesele, keskkonna tegurid ja suitsetamine.

Keemiline koorimine tekitab kontrollitud sügavusega naha kahjustuse, kiirendades kahjustatud rakkude irdumist. Sellele järgneb haava paranemine, mis taastab epidermise, stimuleerib uute ja tervemate rakkude paljunemist, uue ja kvaliteetsema kollageeni ning vett siduvate glükoosaminoglükaanide tootmist. Tulemuseks on naha väljanägemise paranemine, pindmiste kortsude vähenemine, pigmendi ühtlustumine. Kollageeni remodelleerimine on peamine põhjus, miks keemilised koorimised on võimelised tasandama kortse.

Keemilise koorimise abil võib saavutada järgmist:

  • Parandada fotokahjustusi (kareda, ebaühtlase pinna ja tuhmi jumega nahk, peenelaiguline hüperpigmentatsioon, peened kortsud)
  • Parandada probleemset ja aknele kalduvat nahka
  • eemaldada või vähendada pigmendilaike
  • tasandada kerget armistumist, sh. akne arme
  • parandada suurte pooride väljanägemist
  • pinguldada ja tugevdada nahka
  • parandada naha verevarustust ja jumet
  • muuta nahk pehmemaks ja säravamaks

    Keemiline koorimine ei võimalda:

  • parandada väga lõtva, väljaveninud nahka; see vajab operatiivset ravi
  • eemaldada sügavat armistumist; teised ravimeetodid on efektiivsemad
  • ravida laienenud veresooni; need tuleb eelnevalt eemaldada elektrokoagulatsiooni või laseri abil.

    Keemilist koorimist võib teha näole, kaelale, rinnale, kätele ja säärtele. Enim teostatakse seda siiski näol, kuna seal on hea verevarustus ja suur rasunäärmete ning karvanääpsude hulk, mis tagab poole kiirema paranemise kui mujal kehapiirkondades. Rinnal, labakätel ja kaelal tehakse üldjuhul korduvaid pindmisemaid koorimisi.

    Naha ettevalmistus

    Olulise tähtsusega enne keemilist koorimist on naha ettevalmistamine spetsiifilise ühe või mitme toimeainega (tretinoiin, glükoolhape, hüdrokinoon, laia spektriga päikesekaitsevahend vähemalt faktoriga 15). Selle kestvus on tavaliselt 1-6 nädalat, sõltuvalt koorimise tüübist ja sügavusest. Ettevalmistus soodustab keemilise aine ühtlasemat imendumist, kiirendab koorimisjärgset naha paranemist ja tagab paremad tulemused.

    Spetsiifiliste kreemide kasutamist jätkatakse tavaliselt ka peale koorimist. Need on maailmas dermatoloogide poolt ühtselt tunnustatud naha noorendamise skeemides, pigmendilaikude ja teiste nahaprobleemide ravis. Sageli lisatakse veel stabiilset C-vitamiini sisaldav kreem või seerum.

    Keemilise koorimise sügavuse valik

    Koorimise sügavuse otsustab dermatoloog. Valik sõltub eelkõige nahaprobleemi sügavusest, kuid ka nahatüübist, naha piirkonnast ja patsiendi eelistustest. Keemiline koorimine võib olla pindmine, andes nahale “värskema väljanägemise”, kuid ka agressiivsem, eemaldades nahalt sügavamaid probleeme ja aastaid. Ta on üks paindlikumaid naha noorendamise ravimeetodeid. Mitmete probleemide korral võib esialgu alustada pindmiste protseduuridega ja hiljem vajadusel jätkata sügavamalt.

    Peab siiski arvestama, et ka paljud pindmised koorimised ei pruugi anda sama tulemust kui üks keskmise sügavusega koorimine, välja arvatud juhtudel, kui ravitav defekt on pindmine. Samuti keskmise sügavusega koorimine ei asenda sügavamat koorimist või laserlihvimist, kuid viimaste puhul on ka riskid suuremad ning patsient pannakse üldnarkoosi.

    Pindmine koorimine

    Pindmine koorimine piirdub epidermise ülemiste kihtide või kogu epidermisega ja seda teostatakse põhiliselt glükoolhappe, kuid ka salitsüülhappe, piimhappe ja triklooräädikhappega (TCA). See on maailmas enim praktiseeritav, kuna on ohutu ja väikese tüsistuste riskiga, paraneb keskmiselt 1-2 päevaga. Patsiendid saavad kohe jätkata igapäevast elu. Tavaliselt on efekti saavutamiseks vajalikud mitmed protseduurid 1-4 nädala tagant. Oluline on samaaegne eelpool nimetatud spetsiifiliste toimeainetega kreemide kasutamine.

    Glükoolhappega koorimine

    Need nn.“värskendavad või lõunavaheaja-koorimised” on saavutanud suure populaarsuse. Glükoolhape kuulub puuviljahapete (AHA-hapete) hulka, olles kõige sagedamini kasutatav AHA-hape kosmeetikatoodetes. Ta on tuntud oma omaduste poolest korrigeerida ja vähendada akne koldeid, pehmendada ja niisutada epidermist, ühtlustada nahapigmenti ja parandada keskkonna poolt kahjustatud, fotovananenud nahka. Glükoolhape on kerge kooriva toimega, kiirendades pindmiste, kahjustunud rakkude irdumist ja uute, tervemate rakkude paljunemist. Mõnedesse toodetesse on lisatud ka salitsüülhapet, mis on rasvlahustuv ja lahustub väga hästi poorides.

    Glükoolhappega koorimist soovitatakse korrata 1-2 nädala tagant. Sageli on parimate tulemuste saavutamiseks vajalikud korduvad protseduurid ja soovitud efekt võib saabuda alles mitmete kuude pärast. Ravile reageerimises esineb suuri erinevusi patsientide vahel. Mõnedel on tulemused märkimisväärsed, teistel tagasihoidlikumad. Ravi efektiivsust tõstavad spetsiifilised paiksed toimeained (tretinoiin, glükoolhape, hüdrokinoon, C-vit. jt.), mis on olulise tähtsusega nahaprobleemide mõjustamisel.

    Protseduuri teostus

    Tüüpiliselt valmistatakse nahka ette 1-2 nädalat 5-6% (maksimaalselt 10%) glükoolhapet sisaldava tootega. Koorimiseks kasutatakse tavaliselt 20-30% glükoolhappe lahust või geeli, mida hoitakse nahal 3-6 minutit. See võib põhjustada vähest kipitust. Hape neutraliseeritakse spetsiaalse aluselise lahusega ja loputatakse veega maha. Tuleb jälgida, et nahk ei läheks liialt punetama.

    Koorimisjärgne periood

    Koorimise järgselt võib mõnedel patsientidel jääda vähene punetus 12-24 tunniks. Selle varjamiseks võib kasutada mõne tunni pärast puuderkreemi. Mõnikord võib üksikutes piirkondades esineda kerget kestendust 1-2 päeva, mida leevendavad niisutavad kreemid. Enamus patsientide nahk on täiesti normaalne päev peale koorimist. Seejärel võib jätkata naha ettevalmistuses kasutatavate vahenditega. Kahe nädala jooksul on vajalik korralik päikesekaitse. Maksimaalsed protseduuri tulemused ilmnevad 2-3 nädala pärast.

    Keskmise sügavusega koorimine

    Keskmise sügavusega koorimine haarab kogu epidermise ja ulatub pärisnaha ülemisse kihti. Kemikaalina kasutatakse tavaliselt 15-20% TCA lahust. Protseduur võimaldab korrigeerida paljusid nahaprobleeme, mille jaoks näiteks mikrodermabrasioon ja glükoolhappega koorimine jäävad liialt pindmiseks (suured poorid, akne jm.armid, tugevamad fotokahjustused ja sügavamad pigmendihäired, aktiinilised keratoosid). Parema tulemuse saab ka pindmiste kortsude ravis. Naha paranemine võtab aega keskmiselt 5-7 päeva. Parimate tulemuste saavutamiseks võib mõnikord olla vajalik rohkem kui 1 protseduur. Koorimiste vahe peab olema pool aastat. Selline järk-järguline lähenemine on ohutum kui 1 sügavam koorimine.

    Protseduuri teostus

    Arst kannab nahale 1 või mitu kihti hapet, jälgides tekivaid spetsiifilisi tunnuseid ja hinnates koorimise sügavust. Lahuse pealekandmisel tekib kerge kuni mõõdukas kipitus –või põletustunne, mis kestab 3-5 minutit. Seda saab soovi korral leevendada elektrilise puhuriga.

    Koorimisjärgne periood

    Peale koorimist muutub nahk tumedamaks (eriti pigmendilaikude piirkonnad), pingsaks, maskitaoliseks ning hakkab tavaliselt 3. päeval maha kooruma. Esmalt kooruvad suu ja silmade ümbrus, viimastena otsmik ja juustepiir. Kogu nahk on harilikult koorunud 5.-6. päevaks.

    Oluline on paranemise ajal piisavalt nahka niisutada, mitte koorikuid enneaegselt eemaldada ning vältida liigset miimikat näos. Vajalik on korralik päikesekaitse.Täpsemad instruktsioonid annab dermatoloog.

    Sügav koorimine

    Sügav koorimine ulatub pärisnaha keskmisesse ja alumisse kihti. Koorivaks aineks on põhiliselt fenool (karboolhape). Paranemine kestab 2-3 nädalat ning nahatoon jääb püsivalt veidi heledamaks. Eestis seda ei tehta.

    Keemilise koorimise võimalikud tüsistused

    Naha koorimine on kompleksne protseduur koos teatud loomupäraste riskidega. Kuigi tüsistused on harvad, võivad nad tekkida, olles tavaliselt võrdelises seoses koorimise sügavusega. Pindmise koorimise puhul on tüsistused vähetõenäolised ja mitte tõsised. Kui järgitakse korralikult arsti nõuandeid ja juhiseid, siis tüsistuste risk on väike ka keskmise sügavusega koorimise korral. Enamasti on tüsistused ajutise iseloomuga, ise mööduvad ja hästi ravitavad. Nende vältimisel on määrava tähtsusega õige koorimisjärgne režiim ja nahahooldus.

    Õnneks on armistumine ebatavaline keemilise koorimise tüsistus. Pindmise koorimise puhul on see äärmiselt vähe tõenäoline, keskmise sügavuse korral on risk väike, alla 0,25%, sügaval koorimisel alla 1%.

    Elo Kuum
    dermatoloog
    Cleanline erakliimik