Sagedamini on haprate, murduvate ja välja langevate juustega hädas naised, kes iga hinna eest üritavad kaalu alandada ja võtavad selleks ette ekstreemseid dieete. Kõige hävitavamalt mõjuvad juustele dieedid, mis keelavad liha söömise. Juuksekarv koosneb aga 87-90 % ulatuses keratiinidest, seetõttu ei tohiks dieet mingil juhul olla valguvaene.

Ei aita ka liha asendamine kalaga — mereandides puuduvad need aminohapped, mida juustele kasvamiseks vaja. Seetõttu peab õigesti tasakaalustatud dieet lubama looma- ja sealiha, nii kana ja kala kui ka mune ning kaunvilju.

Juuksed tahavad vitamiine

Kui soov kaalust alla saada on kindel, peab meeles pidama, et tasakaalustamata dieedi tulemuseks on mikroelementide defitsiit. Seetõttu tuleb dieeti pidades kindlasti lisaks tarvitada vitamiine (eelkõige A-, B-grupi, D- ja E-vitamiine) ning mineraale (rauda, tsinki, joodi, vaske, seleeni, väävlit, räni, magneesiumit, mangaani, kaaliumi). Apteegist võiks küsida spetsiaalselt juuste jaoks välja töötatud preparaate.

Ka liiga kaloririkkad toidud mõjuvad juustele halvasti. Tugevalt ülekaalulistel inimestel on juusteprobleemid vägagi tavalised. Rasvumise puhul langevad juuksed välja sama intensiivselt kui pärast järsku kaalulangetamist.

Tasub meeles pidada, et kui inimene suhtub oma kehasse otsekui lõõtspilli — võtan alla, võtan juurde, siis täpselt samuti käituvad ka tema juuksed.

Stress ehmatab karva lahti

Kõige rängemalt mõjub juustele stress. Kui inimene avastab, et pärast juustepesu on äravoolutoru maha tulnud karvadest jälle umbes, ehmud ning elad üle uue stressi. Nüüd on tagajärjeks juba juuste krooniline väljalangemine. Sa muretsed oma juuste pärast üha rohkem ning juukseid kaob järjest enam. Kuni sa ei rahune, juukseid juurde ei sigine, seetõttu tuleks stressi leevendamiseks kiiresti spetsialistu poole pöörduda.

Juuksed annavad märku rauapuudusest

Rauadefitsiit on sagedamini probleemiks naistel. Vererohke menstruatsioon, taimetoitlus ja aktiivne treening koos võivad olla aneemia tekkepõhjuseks. Rauapuudus annabki endast märku just juustel, küüntel ja nahal. Nahk on kuiv, küüned murduvad, juuksed langevad välja, naine on apaatne ja väsib kiiresti. Siis enam apteegi käsimüügiravimid ei aita, vaid peab pöörduma arsti poole, kes määrab sisse võtmiseks rauapreparaadid ja annab toitumissoovitused.

Apteekides saada olevaid juuksehooldustooteid valides tuleb tähelepanu pöörata juukse tüübile ja paksusele ning tuleb arvestada, kas juukseid on värvitud või keemiliselt lokitud.

Anna juustele süüa!

*Et juuksed läigiks, alusta hommikut kausitäie kaerahelbepudru või kaerahelbeid sisaldava müsliga.

*Põhilised B-grupi vitamiinide allikad on liha, kala, spinat, spargel, kaunviljad, kartul, tatrapuder, õllepärm.

*Rauda sisaldavad loomamaks, hirsipuder, mereannid, peet, tomatid, õunad, viinamarjad.

*Vaske võib leida mereandides, munades, kuivatatud puuviljades, piimatoodetes.

*Tsinki on hulgaliselt idudes ja kliides, munades, pähklites, leht- ja juurköögiviljades.

*Merikapsas ja kala on rikkad joodi poolest.

*Lihasült, kalatarretis ning teisedki road, mis on valmistatud želatiiniga, „maitsevad“ juustele kõige enam.

*Soja sisaldab östrogeenile keemiliselt sarnaseid aineid, mis aitavad juustekadu ja muude vananemisnähtude ilmnemist edasi lükata.

Vanaemade juuksehooldusnippe

*Mask — kastoorõli, munakollane, mesi ja sibulamahl segada kokku. Kasutada kord nädalas, hoida peas kolm tundi ja loputada.

*Sibulamahl — toore sibula mahla hoida enne igat pesu peas pool tundi. Tulemus on näha alles poole aasta pärast. Soovitav ei ole vihma kätte jääda ja juuksuris pead pesta (lööb sibulalõhna üles).

*Munamask — üks munakollane teelusikatäie leige veega läbi segada. Kuuma vett panna ei tohi, siis muna kalgendub ja seda pähe määrida ei saa. Mask määrida juustesse ja peanahale, hoida 2-3 minutit, loputada.

*Tomat — Aeg-ajalt hõõru peanahka enne pesemist puruks muljutud värske tomatiga.

*Tammekoore ja takjajuure leotis — keeda kuivatatud koort ja juurt 15 minutit, kasuta keedist viimase loputusveena.

*Universaalsed juuksetugevdajad on kaselehed, saialill, kõrvenõges, pärnaõied, kaerakliid, kummel, humalakäbid, nõmm- või aed-liivatee, salvei, kanarbik, tammekoor, takjajuur. Valmista meelepärasest taimest tõmmis: võta 20 grammi kuivatatud taime, vala üle poole liitri keeva veega ning lase pool tundi tõmmata. Kurna. Loputa sellega juukseid iga peapesu järel.

Allikad: lookbeauty, safenaturaltips, freebeautytips