Miks me higistame?

Inimese keha on kaetud higinäärmetega, mille ülesanne on reguleerida kehatemperatuuri ja viia välja jääkained. Higistamisega reageerib keha ka stressile ja erutusele. Kuna inimene on kuumavereline loom, tuleb meil leppida sellega, et kõik, ka naised, higistavad.

Millest tekib higilõhn?

Higi ise on segu veest, sooladest, suhkrust ja orgaanilistest hapetest, millel ei ole lõhna. Aga kui sellega segada end soojas ja niiskes keskkonnas hästi tundvad bakterid, ongi haisupomm käes.

Kuidas higistamist vältida?

Higistamine ei ole midagi muud kui keha loomulik jahutussüsteem. Halba higilõhna ja niiskust on võimalik tõrjuda terve elustiili ja kehahooldusvahenditega.

Antiperspirandid ja deodorandid

Mõnelegi üllatuseks on tegemist erinevate toodetega, mille mõju on erinev.
Antiperspirandid kontrollivad kehast erituvat niiskust alumiiniumkloriidi abil. Metallisoolad segunevad higiga higinäärme sees ning moodustavad ajutise tõkke. Viimased uuringud on näidanud, et antiperspirandid võivad põhjustada vähki.

Deodorandid ei hoia teid kuivana, vaid piiravad bakterite aktiivsust ja summutavad ebameeldivat lõhna. Neile, kes ei higista kuigi tugevalt, on see ideaalne lahendus.

Negatiivne on asja juures see, et nii antirespirandid kui deodorandid võivad ärritada nahka. Märgadest rõngastest kaenla all on hullem vaid pidev ärritunud naha sügelemine.

Dieet

Kui te sööte tervislikku väherasvast toitu, higistate vähem. Hoiduge ka vürtsikate toitude, küüslaugu ja sibulaga liialdamisest. Vältida tasuks kofeiini ja nikotiini ning muid närvisüsteemi ergutavaid aineid. Ka alkoholiga tasuks piiri pidada.

Looduslikud lahendused

Kui te olete otsustanud antiperspirantidest ja deodorantidest loobuda, on olemas ka looduslikud higistamist pidurdavad vahendid (teepuu ja salvei, efektiivsed koos selliste lõhnataimedega nagu lavendel, piparmünt ja sidrun).

Ihupuudrid

Talgivabad puudrid, näiteks maisitärklis või antibakteriaalne ihupuuder, aitavad hoida higistamisaldid piirkonnad kuivana. Oleneb ainult teist, kas te kasutate neid koos antiperspirandi ja/või deodorandiga.

Tõsine higistamine

Mõnel inimesel esineb sündroom, mida tuntakse hüperhidroosi nime all.See väljendub kaenlaaluste, käte ja jalgade tugevas higistamises. Sellise probleemi korral pöörduge arsti poole.

Kuidas higistamist vältida:

- käige sageli vannis
- kasutage antiperspiranti või deodoranti
- raseerige kaenlaalused
- kandke avaraid looduslikest materjalidest riideid
- kandke nahast kingi ja vältige kunstnahka
- kasutage higilappe riiete sees