Kui aastasadu hindasid inimesed ruubenslikke kehavorme, siis viimase saja aasta jooksul on kehavormid jäänud aina kiitsakamaks. Mida aeg edasi, seda hullemaks läheb — viimastel aastatel on saleduse teenimiseks ja saavutamiseks välja mõeldud sadu dieete.

Tänini 41 kilogrammi kaaluv 1960ndate kultusmodell Twiggy kinnitab, et tema dieete ei pidanud, vaid püsis vormis tänu sellele, et lubas endale vaid ühe magustoidu kuus… Kuidas said hakkama tema kaasaegsed Eesti naised?

Säilitage inimest!

Kuigi lavatähena tundis laulja Heidy Tamme (65) pidevat survet olla ilus, sale ja stiilne, pole tal kehakaaluga kunagi tõsist probleemi olnud. “Noore inimese rumalusest tahtsin täita teiste ootusi ja seda muidugi ka välimuses. Sind kritiseeritakse, loitsitakse halba energiat ja resonantsi, mis mõjub ka tervisele,” tõdeb ta.

Dieedist kuulis ta päris esimest korda teismelisena. “Viiekümnendatel sai ema kelleltki käsitsi kirjutatud ja käest kätte levinud India dieedi,” mäletab daam. Dieet keelas igasugused süsivesikud, näiteks leiva ja kartuli, kuid lubas süüa lihatooteid ning salatit.
Mõnda aega toitiski ema peret võõramaise ettekirjutuse järgi, kuid see lõppes ühes pühadelauas. “Kus kõik klassika — kartulisalat, kasukas, sült ja nii edasi reas olid,” naerab Heidy.

Teadlikult hakkas Heidy dieeti pidama pärast poja Enzy sündi. “Meil oli juba mahlapress, tegin igaks hommikuks toormahlu.”
Üsna pea pärast sünnitust pidi Heidy Aafrikasse esinema sõitma. “Seal jõin väga palju sidrunimahla. Nii palavuse pärast kui selleks, et haigeks ei jääks,” räägib Heidy. Kahe nädalaga oligi ta taas vormis. “Sidrunivesi pani kõhu hirmsasti mürisema-korisema, küll mul oli siis häbi,” naerab daam.

Nooruspõlvest mäletab Heidy veel kaheksa päeva veedieeti ja ühe-sordi-toidu-dieeti. Soomes elades oli laulja kaks aastat toortoidul ning tegeles ja tegeleb siiani joogaga. “Kurb, et tänapäeval säilitatakse toitu, aga mitte inimesi,” sõnab naine.
Daam toonitab kolme A tähtsust: “Armasta, austa ja ole aus oma keha vastu!”

Patustad, siis palu andeks

Näitleja Eve Kivi on 70aastaselt sama kadestamisväärses kaalus (52 kilo!) kui noorena. “Ma pole tõesti pidanud saleduskuure pidama,” tunnistab ta.
Olgugi et looja on Eve suhtes äärmiselt armuline olnud, vaatab naine ikka, mida ja kui palju suhu pistab. “Kui ühel päeval patustad, siis teisel päeval hoia tagasi.” Tihti seda pattu tal ei juhtu, kuid vahel harva rõõmustab ta end mõne küpsisega.

Evel on piisavalt distsipliini ja talle meeldib ka väga liikuda. “Eriti kiirkõnnis. Ma olen kunagi kergejõustikku teinud, jooksin. Käisin 14aastaselt isegi Balti matšil Dünamo võistkonnas,” teatab naine.
Dieeti pole Eve kunagi pidanud, kuid on organismi puhastanud veepäevadega. “Filmi “Ei või olla” režissöör soovitas mul seda teha. Ta ise oli piitspeenike mees, aga kord aastas paastus seitse päeva.”

Eve tervet nädalat paljalt vee peal vastu ei pidanud, sai jagu kolmest piinarikkast päevast. “Teisel päeval tahtsin midagi suhu pista, aga kui sul on tegevust, siis läheb see meelest ja on kergem,” lohutab ta.
Näitleja peab tänaseni kord aastas mõnepäevase veepaastu, aga seda vaid suvekodus, kus on puhas kaevuvesi. “Toidud sisaldavad nii palju suhkrut ja kõiksugu E-sid. Kõik müügiks, kuigi peaks olema kõik terviseks!”

10 kõhnumiskuuri, mis lõid laineid 50 aastat tagasi

  • Puder ja vesipesu. Tatarlaste kingitust eestlastele, tatart, söö nädala jooksul iga päev nii palju, kui soovid. Lisaks tee igal hommikul ja õhtul puhastavat jämesoole vesipesu ehk klistiiri.
  • Üks ja sama. Söö näiteks ainult liha, järgmisel päeval salatit jne. Jälgi rangelt, et nosiksid täpselt iga nelja tunni tagant. Iga söögikorra peale tohib juua vaid pool klaasi vett. Praktikud kinnitavad, et ühe päevaga võtsid nad alla kaks-kolm kilo.
  • Puhastav vesi. Veepaastu ajal joo päevas ainult vett, aga see-eest niipalju kui kulub. Dieet kestab nädala jagu.
  • Abiks piimatoode. Keefiridieet kätkeb sama mis veedieet.
  • Uhke ubin. Õunadieedi ajal tuleb ära nosida kilo õunu ühes päevas. Kuuriga ei tohi äärmustesse minna, õunapäevi võib pidada nädala jagu. Õunadieeti kiidavad ka asjatundjad, sest ubinates on palju vitamiine, mineraalaineid ja nad aitavad puhastada ka seedesüsteemi. Rahvatarkuski ütleb: kui tahad hoida arsti eemal, söö õun päevas!
  • Kaalujälgija sõber. Söö vaid lahjat suhkruta kohupiima. Lühidieet aitab kaalust alla võtta paari päevaga. Imet ei tasu oodata, sest iga inimese organism on isesugune ja allub vaid sobivale dieedile.
  • Vitamiinipomm. Puhasta sooli nädala jooksul paar korda päevas klistiiriga ja söö samal ajal polüvitamiine. Tollal oli vitamiini-klistiiridieet väga menukas meditsiinitöötajate seas!
  • Seenemikk sõdib. Väga pika ajalooga teeseen jõudis Euroopasse alles 19. sajandil ja maarjamaalaste kodudesse kolmkümmend aastat tagasi. «Seenejook ravitseb, tervistab ja annab jõudu!» teatas nõuka-aja reklaam. Teejooki joodi üks klaas kolm korda päevas. Kuur kestis nii kaua, kui jätkus südikust.
  • Elumahl. Nõuka-aja popp, kuid vajalik potipõllundus täitis tolleaegsete saleduskuuripidajate unistused. Muuda porgandid, peedid, õunad, seller, tomat jne mahlapressis kasulikuks rüüpeks. Tee nädalas üks päev toormahlapäevaks.
  • Hindud teadsid juba. Keegi ei tea täpselt, kuidas sattus põhjamaale India dieet, kuid 50ndatel levis see käest kätte käsitsi kopeerituna. Dieeti mahtusid lihatooted ja salatid. Karmilt olid keelatud süsivesikud, näiteks leib ja kartul. Sellega on sarnane paljude tänaste Hollywoodi staaride lemmik Atkinsi dieet.