Ravimtaimedest parandavad nahahaavu ja haavandeid saialill, eukalüpt, islandi samblikud, angervaksa tee kompress, mähised aaskannikese teega, kummel. Ohatist huultel ja nahalööbeid (punetavaid täpikesi) ravib hästi ka teepuu- või astelpajuõli ja -kreem — parandab nahadefekte näol ja mujal, palsamina sobib ka juustele, kärnadele, seentele.

Vereurmarohu tõmmisega (2 spl kuivatatud või 4 spl värskele ürdile vala peale 0,5 l keeva vett ja keeda vesivannis 15 min, lase 1 tund tõmmata ja kurna) võib määrida naha ekseemi ja põletikulisi (täpilisi) kohti 5 korda järjest 3-5 minutiliste vaheaegadega 2 korda päevas; tinktuuriga määri nahka putukahammustuse, paise ja nahavähi puhul.

Tinktuur tee nii: 0,5 liitrilisse purki pane vereurmarohu ürti ja juuri pool osa, lisa täis purgini viina, sulge kaanega, jäta seisma pimedasse 5-6 päevaks, loksutades aeg-ajalt) Peenestatud kogu taimest väljapigistatud mahl leevendab päikesepõletust, aitab kõrvaldada soolatüükaid, konnasilmi ja tedretähti (ei tohi silma minna!); mahla võib peale panna ekseemile, ohatisele, haavale ja nahavähile. Mõjub hävitavalt ka seenhaigustele — nii nahale kui küüntele vanne tehes nahk puhastub ja paraneb.

Kaelanahale tehtud riivitud kartuli soe mask (20 minutiks) puhastab, taastab ja uuendab pindmist kihti, muudab naha siledaks ja elastseks (pese maha sooja ja külma veega), kreemita, põlenud nahk (villidega) paraneb riivitud kartuliga.

Kortse aitab kaotada näo, kaela ja rinna puhastamine rukkilille, saialille, kummeli tõmmisega pärast hommikust kümblust. Pane termosesse 1 osa taimi ja 10 osa vett, lase seista, kurna.

Rukkilille õielehtede tõmmist kasutatakse suurepoorilise naha ja veenilaiendite puhul, silmalaugude ja silmade eest hoolitsemisel, juuste väljalangemise ja kõõma vastu, näonaha puhastamisel 2-3 korda päevas.

Saialille ekstrakt (vala 3 väikest õit või 1 spl kuivatatud õisi 100 ml salitsüülpiiritusega üle 1 ööpäevaks, kurna, sega 1 klaasi veele 1 spl ekstrakti) näo puhastamiseks rasuse naha ja komedoonide (tumedad täpikesed nahal) puhul.

Kummelitõmmise kompressid vähendavad vinne ja mädavistrikke. Naha ainevahetust ergutavad, nahka toidavad ja puhastavad ka marja-, puu- (õuna) ja köögiviljamaskid (kurgist, porgandist).

Mitmekordsesse marlisse lõigatakse silmade ja suu jaoks avad, siis niisutatakse see marjamahla (maasikas, vaarikas) või -pudruga, liigne vedelik pigistatakse välja, marli asetatakse näole või kaelale 15-20 minutiks. Maski pealekandmiseks võib kasutada ka pintslit või lapikut puupulgakest, mille ümber on vatt. Mask eemaldatakse nahalt vees niisutatud pehme käsna või vatitampooni ja keedetud leige veega ning tupsutatakse käterätiga kuivaks. Seejärel kaetakse silmade ümbrus (kuiva näonaha puhul kogu nägu) õhukese toitekreemikihiga.

Tursunud silmalaud ja kottis silmaalused (neerude, südamehaigusest, allergiast, ka alkoholist jt põhjustel) paranevad salvei tõmmise kompresside abil (1 tl 1/2 kl keeva veele, hoida 10 min kaane all). Panna silmadele õhtuti osalt soojendatult, osalt külmalt vahelduvate kompressidena 5-10 minutiks.

Kartulimask parandab silmade verevarustust (pane riivitult suletud silmadele). Aedkannikese, aaloe, rukkilille ja rosmariini vann või mähis muudab virgeks ülepingutatud silmad. Kui silmad jooksevad vett ja on pistelised valud, sobib ka raudrohutee. Silmade läiget aitab säilitada pärnaõie- ja kummelikompress.

Pleegitava toimega pigmentlaikudele ja tedretähnidele on võilille- ja saialillemahl (värske) või võililleõite, -lehtede ja -juurte tõmmis (2 spl keedetakse 20 min 1/2 liitris vees, puhastatakse nägu 2 korda päevas).