Dr Lauri Maisvee on tuntud pea- ja kaelakirurg ja viib enne dr Peter Lohuisi operatsioone läbi kõik vajalikud patsientide konsultatsioonid ja nõustamised. Küsisime dr Maisvee käest, mida kliendid nõustamisel küsivad ja mille järgi huvi tuntakse.

Millised on iluoperatsioonide trendid maailmas?

Esteetiliste kirurgiliste operatsioonide arv on ülemaailmselt tõusmas, üldiselt võib öelda, et mida arenenuma riigiga on tegemist, seda lamedam on tõusukõver. Arenenud maailmas on kõige kiireminini kasvav kaalukaotusjärgsete patsientide segment (inimesed, kes on läbi teinud bariaatrilise operatsiooni ning vajavad täiendavat kehatüveplastikat, kaelaplastikat vms.)

Kes on põhiline sihtgrupp nii Eestis kui ka mujal maailmas, kes iluoperatsioonidel käib?

Ligi pooled patsientidest on vanuses 40-55 ja umbes 90% patsientidest on naised.

Millised on põhilised probleemid ja soovid, millega patsiendid teie poole pöörduvad?

Näo- ja kaelapiirkonna esteetilise kirurgia kaks peamist eesmärki on noorendamine e. rejuvenatsioon ja kuju muutmine e. rekontureerimine. Patsientide seas on nii neid, kes on tulnud igapäevaelu häiriva probleemi tõttu, kui ka neid, kes soovivad korrigeerivat lõikust vaid esteetilisel kaalutlusel.
Laugude korrigeerimiseks vajalik lõikus tõuseb päevakorda ealiste muutuste ilmnedes – siis, kui peegelpildiga enam rahul ei olda. Aja jooksul on osal patsientidel võimalus laugude langevuse tõttu nägemisulatuse häirumiseks, samas on nii üla- kui ka alalaugude lõikus esteetilisel põhjusel üha populaarsem.

Näo- ja kaelaplastika soovijate peamine eesmärk on noorema ja värskema välimuse saavutamine.

Ninaplastika soovijate seas on nii mehi kui ka naisi – igaühel on oma põhjus. Meeste puhul on eelkõige probleemiks kas sünnipärane või traumajärgne nina deformatsioon, mis ühtlasi võib segada hingamist. Naised pole seevastu enamasti rahul nina kuju või suurusega.

Peast eemal asetsevate kõrvade asendit korrigeeriv lõikus on levinud eelkõige eelkooliealiste laste puhul. Suhteline näidustus lõikuseks on juhul, kui kõrvalest hoiab peast üle 2 cm eemale.

Milline on hinnavahemik, millega dr. Lohuis iluoperatsioone Eestis teostab?

Mujal maailmas on hinnatase võrreldes Eestiga oluliselt kõrgem. Dr. Peter Lohuis’i poolt Eestis teostatavad iluoperatsioonid ja funktsionaalsed operatsioonid jäävad 1500€ – 6000€ vahemikku.

Kas seda on võimalik ka järelmaksuga teha?

Loomulikult on kirurgiliste teenuste eest tasumine võimalik ka järelmaksuga, selle vormistamine on finantseerimisteenuste pakkujate vahendusel üsna lihtne. Järelmaksu kohta leiab rohkem infot siit: http://www.fertilitas.ee/hinnad

Mida üks iluoperatsioon kliendile tähendab?

Eelkõige igati läbimõeldud otsust ning realistlikke ootusi, sest kirurgilise operatsiooniga on võimalik saavutada paljut, kuid mitte kõike. Kindlasti on mõistlik uurida opereeriva kirurgi tausta - tema haridust, töökogemust, teadus- ja arendustegevuse andmeid, samuti võimalikku rahvusvahelist praktikat ja referentse. Tuleb olla valmis ka selleks, et töökaaslased, tuttavad jt. võivad muutunud välimuse suhtes pärast ravi lõppemist kõrgendatud huvi tunda - üldjuhul on see igati positiivne. Samuti tuleb valmistuda operatsioonijärgse perioodiga toimetulemiseks.

Kui kaua peab tööst eemal olema?

See oleneb kindlasti lõikusest ja selle ulatusest, aga üldjuhul kuni 2 nädalat.

Millal tehakse lõikus kohaliku tuimestusega? Kas inimene tunneb lõikuse ajal midagi?

Laugude plastikalõikused sooritatakse sagedamini kohaliku tuimestusega, mille käigus valu ei ole, küll aga võib patsient kogeda mõningat ebamugavustunnet.
Üldnarkoos on vajalik ninaplastikate, näo ringlõikuse, kaelaplastika, otsmiku- ja kulmuplastikate teostamisel, samuti juhul, kui patsient ei soovi kohaliku tuimestusega operatsiooni ja tunneb end kindlamalt üldnarkoosis.

Milline on parim vanus teha iluoperatsiooni?

See sõltub sellest, milline on kliiniline probleem - kõrvalestaplastikat tehakse palju eelkooliealistel lastel, ninaplastika teostamine on mõeldav peale näokolju lõplikku väljakujunemist, näo ringlõikus, kaela pinguldamine ja otsmiku- ja kulmuplastikad tavaliselt alates 40. eluaastast.

Kas saab öelda, et inimese välimus omandab noorema ja värskema mulje?

Jah, otse loomulikult.

Kui kiiresti on muudatused nähtavad?

Juba koheselt peale operatsiooni, lõplik paranemine aga võtab aega mitmeid kuid.

Kui kaua operatsiooni tulemused püsivad? Mis seda mõjutab?

Operatsiooni tulemused püsivad aastaid, kindlasti on olulised inimese enda eluviisid. Tervislik toitumine, korralik töö- ja puhkeaja režiim, päevitamisega mõõdukuse piiridesse jäämine, tubakast ja alkoholist hoidumine on samuti ülitähtsad komponendid.

Kas mõnel juhul on vaja teha ka kordusoperatsioon?

Kordusoperatsioone tuleb enim ette ninaplastikate puhul - rahvusvahelise kogemuse alusel kuni 20% juhtudest on vajalik täiendav korrigeerimine, mis valdavalt on väiksemamahuline (nn. peenhäälestus).

Milliseid toimingud peab patsient läbima enne, kui tegelikult lõikusele läheb?

Tavapärased operatsioonieelsed ülduuringud - vereanalüüsid, terviseriskide puhul ka anestesioloogi konsultatsioon. Tungivalt soovituslik on suitsetamisest loobumine.

Kas dr. Peter Lohuis’i juurde on järjekorrad ja kui lihtne on sinna pääseda?

Dr. Lohuis'i operatsioonid toimuvad kaasaegses Fertilitase erahaiglas eelregistreerimisega neljal korral aastas. Patsientide konsulteerimise ja eelvaliku viib läbi dr. Maisvee, järjekord on kuni 2 nädalat. Eelvaliku järgselt konsulteerib patsiente dr. Lohuis esmalt e-visiidi käigus ja vahetult operatsioonieelselt.

Fertilitase iluoperatsioonidega saad põhjalikumalt tutvuda siin. Konsultatsiooniaegu aga broneerida e-posti aadressil plastika@fertilitas.ee või helistades numbril +372 5622 7626.
Jaga
Kommentaarid