Nõu annab kosmeetik Ülle Valter:

Näo ja kaela puhastamiseks soovitan emulsioonkreeme, rasusele nahale aga kosmeetilist seepi. Pärast naha puhastamist peaks kasutama ka näovett, see eemaldab teiste puhastusvahendite jäägid. Kes end tugevasti meigib, sellele on näovesi hädatarvilik.

Rasust näonahka tuleb puhastada nii hommikul kui õhtul. Normaalse ja kuiva naha korral läheb õhtul vaja emulsiooni ja näovett, hommikul lihtsalt jahedat vett ja piirituseta näovett. Normaalsele ja kuivale näonahale seepi ei soovita, see eemaldab näolt ja kaelalt koos mustusega ka nahka kaitsvad ained — rasu ja niiskuse.

Nahk vajab niiskust seda enam, mida vanemaks muutud. Jalutuskäik vihmas ja udus teeb nahale ainult head. Tugev dušš elavdab vereringet ja annab nahale nii vajalikku loomulikku niiskust. Nahatüübile sobiv niisutava toimega kreem hoiab ära naha kuivamise ja kestenduse, seega ka püsikortsude tekke. Külmade talveilmade tulekul ja eriti talvel on niisutava toimega kreem kurjast. Seda võib kasutada kodus, õhtul. Kreem hõõrutakse kergete ringliigutustega puhtale nahale. Veerand tunni pärast pühitakse kreemi ülejäägid salvrätiga ära.

Aurutus lisab nahale elastsust ja avab poorid. Mustus ja surnud rakud eemalduvad ja ainevahetus kiireneb. Nahk saab niiskust ja elastsust. Punetav nahk aurutamist ei talu.

Aurutusaparaati “Romaška” tasub osta. Saab ka lihtsamalt: läheb vaja kaussi, keeva vett ja froteerätti, mis laotatakse üle pea ja kausi. Aurutamine kestab 5-10 minutit. Pärast seda puhastatakse nägu näoveega ja kasutatakse niisutava toimega kreemi.

Naha koorimine puhastab, ergutab ja uuendab nahka. Eriti hea on see protseduur pika haiguse järel. Aga mitte sagedamini kui kord nädalas. Kooriva maski saab teha ise. Selleks läheb vaja: 4 sl mett, 1 sl nisukliisid, 1/2 sl peenestatud mandlipulbrit, 1/2 sl valget savi ehk Bolus Alba. Mett soojendatakse pisut ja segatakse sinna kõik teised ained, siis lisatakse veidi leiget vett, et segu saaks sobiva konsistentsiga. Segu hõõrutakse niiskele ja puhtale nahale, eriti sinna, kus on komedoone ja kust nahk sügavalt määrdunud. Seda hoitakse nahal 5-15 minutit. Seejärel pestakse nägu jaheda veega.

Pärmikuur ebapuhtale näonahale peab olema nii sees- kui välispidine. Kaks korda päevas, hommikul ja õhtul, tuleks süüa suure pähkli suurune pärmitükk. Kaks korda nädalas teha näole pärmimaski. Pärm segatakse piimaga ja kantakse puhtale nahale. Kui segu näol hangunud, pestakse see leige veega maha. Pärmikuur kestku 4-6 nädalat.

Allikas: “Nõukogude naine” 11/1984