Pigmendilaigud pole ühesugused. Neid põhjustab liigne päevitamine ja ka vistrike armid muutuvad aegamisi pruunideks laikudeks. Rasedus või valesti valitud antibeebipillid võivad aga põhjustada melasmat. Samuti ei sobi kokku päike ja lõhnaõlid (või valgustundlikkust põhjustav ravim). Ent paanikaks pole põhjust, lahendusi leidub.

Kuidas pigmendilaigud tekivad?

63 protsendi pigmendilaikude põhjuseks on päike, 13 protsendi aga vanus. Sünnimärgid kehal — tõelised pigmendilaigud — on märk sellest, et osa elu jooksul ette nähtud päikesehulgast on “ära kulutatud”. Kui melaniini tootev ja jaotav mehhanism on tasakaalust väljas, tekivad väikesed, lokaalsed pigmendilaigud. Neid ei tohi segi ajada pärilike, UV-kiirguse käes tumenevate tedretähnidega.

Hormonaalse tasakaalu muutustest tulenev melasma ehk rasedusmask kaob reeglina kuus kuud pärast sünnitust. Kuid vahel see sõna otseses mõttes sööbib nahka (nagu valesti valitud kontratseptiivi puhulgi) ning tekib uuesti isegi päikeseta.

Kuidas pigmendilaigud välja näevad?

Harilikult on pigmendilaike helebeežist tumepruunini ning need paiknevad piirkondades, kuhu päike kõige kergemini ligi pääseb (nägu, eelkõige laup ja põsed), kuid neid tekib ka käelabadele, käsivartele, dekolteele jalgadele.

Niinimetatud rasedusmask, mida päike samuti intensiivistab, koosneb üsna suurtest, ebakorrapärastest piimakohvivärvi laikudest. Melasma tekib harilikult lauba ülaosale, meelekohtadele, põskedele ja ülahuule kohale.

Millises vanuses?

Pigmendilaigud ilmuvad 40. eluaasta ümber, väga heleda nahalistel 30. eluaastates. Ei pääse neist ka tumedama nahaga inimesed, kuna nemad päevitavad reeglina enam ja kaitsevad end vähem. Nende elu jooksul soovitatav päikesekiirguse hulk on enneaegu ära kulutatud ning melanotsüüdid paljunevad ohjeldamatult. Nendel tekib ka tihedamini melasma.

Kas pigmendilaigud on ohtlikud?

Põhimõtteliselt ei ole, kuid aastate möödudes võivad need pakseneda ja suureneda ning põhjustada keratoosi ehk naha karedust. Igal juhul tasub neid nahaarstile näidata.

Kuidas pigmendilaike eemaldatakse?

Iga pigmendilaik on ainulaadne. Kõigepealt tuleb konsulteerida nahaarstiga. Kui tegemist on pindmise pigmendilaiguga (marrasknahas), piisab spetsiaalse kreemi kasutamisest. Süvapigmendilaigu eemaldamiseks on olemas terve rida meetodeid. Melasma puhul kirjutab nahaarst välja hüdrokinooni sisaldava kreemi ja soovitab teatud tüüpi koorimist. Pärast pigmendilaikudest vabanemist tuleb kahe aasta jooksul vältida päevitamist või kasutada kõrge päikesekaitsefaktoriga (50+) kreemi alates esimeste päikesekiirte ilmumisest. Pigmendilaigud on väga visad kaduma. Me võime näha küll hulganisti vaeva, et pigmendilaikudest vabaneda, kuid varem, kui me arvatagi oskame, on need jälle tagasi. Melanotsüütidel on elevandi mälu.

Pigmendilaikudevastased kreemid

Pigmendilaike helendavad ja nende teket ennetavad kreemid pärsivad melaniini moodustumist ning soodustavad surnud naharakkude koorumist nahapinnalt. Toimeained võivad olla väga erinevad, alustades nahka koorivatest hapetest ning lõpetades C-vitamiini, lagritsajuure- jm taimeekstraktidega. Kui alustada kreemi kasutamisega kohe pärast pigmendilaikude ilmnemist ja määrida toodet nahale 1-2 korda päevas, on sellest märkimisväärselt kasu. Kui seda tingimusel, et kreemi kasutatakse järjepidevalt kaks kuud.

Tõhusad on Givenchy öökreem Radically No Surgetics Age-Defying&Unifying Nightcare (1862 kr), Kanebo Sensai nahatooni parandav näokreem Silk Brightening Cream (1185 kr), Akademiklinikeni seerum Pure Active Serum (1359 kr), Elizabeth Ardeni kapslid Intervene Skin Tone Perfecting Capsules (675 kr), Skin Nutritioni seerum Complexion Brightening Serum (969 kr), Guinot’ valgendava sarja Blancheur kreem (815 kr), losjoon (375 kr), seerum (970 kr) ja mask (420 kr), Eisenbergi jumet parandav emulsioon Brightening Emulsion (760 kr), Scrinium Vitali pigmendilaikudevastane seerum Dark Spots Pigmental Serum (779 kr), Dermaheali seerum Lighten and Brighten Serum (695 kr), The Body Shopi seerum Vitamin C Facial Radiance Powder Mix (342 kr) ja Avoni öine emulsioon Anew Reversalist (220 kr).

Loe Marie Claire´i septembrinumbrist:
-Eksklusiivne: Chaneli ikoon Anna Mouglalis

-Eve Hanson, Eesti tunnustatuim disainer

-Kui palju maksab Sinu elu?

-India kadunud tüdrukud

-Moe-eri: Sügistuuled Pariisis, Milanos, New Yorgis

-Ilu: Suur meigiülevaade

Krüoteraapia ehk külmutusravi

Tegemist on igihalja meetodiga. Nahaarst kannab pigmendilaigule vedelat lämmastikku, mis on temperatuuril –190 °C. Ööpäevaga moodustub nahale väike koorik, mis tuleb 1–3 nädala pärast maha.

Krüoteraapiat soovitatakse üksikute, pindmiste pigmendilaikude puhul; rohkete pigmendilaikude või rasedusmaski puhul see ei sobi. Hooldatud piirkondade ümber võivad tekkida väikesed valged laigud, eriti kätel ja dekolteel. Hooldust tehakse üks kord aastas.

Hooldamine laseriga

Kõikvõimas laser lahustab melaniinirakud nahka soojendamata juba ühe seansiga. Hooldatud piirkondadele tekkivad koorikud eemalduvad ühe nädala möödudes. Enne protseduuri võiks nahka koorida või pleegitada. Pärast hooldust aga ei tohi üks kuu päikest võtta ning kasutama peab kõrge päikesekaitsefaktoriga vahendeid. Medemise salongis maksab laseriga fotonoorendus kogu näole 3850 krooni, kuid seda on võimalik teha ka osaliselt (üksik laserimpulss maksab 165 krooni).

Koorimine

Tegu on püsiva rasedusmaski erihooldusega. 10–15-päevase intervalliga tuleb teha 3–6 protseduuri. Hooldusele järgnevatel päevadel võib nahk kestendada, kuid see ei nõua kodurežiimile jäämist. Vähemalt kolm kuud pärast viimast protseduuri tuleb end ülihoolikalt päikese eest kaitsta ning kasutada eel- ja järelhooldustooteid. Salongis Hurmus maksab nanotehnoloogiline Lipoceutical Ferulaci koorimine 1300 krooni ja Mediderma glükoolkoorimine Glycopeel KH 800 krooni.