Naha liigid ja hoolduse viisid

Pindvärvitud nahast jalatsit

• tuleb korrapäraselt puhastada. Lahtine pori eemaldada lapiga, katta jalatsid kreemiga, mis on nii hooldusvahendiks kui ka läike andjaks. Hooldusvahendil tuleb lasta kuivada, pärast seda hõõruda king puhta lapiga või kingaharjaga läikima.
• tuleks aeg-ajalt puhastada spetsiaalse hooldusvahendiga, mis teeb jalatsi mustust ja vett tõrjuvaks.

Seemis- ja veluurnahast jalatsit

• puhastada vajadusel spetsiaalsete harjade ja käsnadega. Nii eemaldub tolm ja kuiv lahtine pori. Seejärel hõõruda määrdunud kohti seemisnahakiviga või töödelda spetsiaalse hooldusvahendiga. Lasta kuivada ja harjata jalatsit lõpuks ettevaatlikult ühes suunas.
• Oluline on kaitsta seemisnahka niiskuse eest — kasutada spetsiaalseid hooldusvahendeid, et muuta nahapind vett tõrjuvaks.

Aniliinnahast jalatsit (õrn nahk, mis on värvitud aniliinvärvidega ja millel on säilitatud naha loomulik muster)

• puhastada ettevaatlikult, eemaldades lahtise pori spetsiaalsete harjade või käsnadega.
• hooldada spetsiaalsete vahade ja õlidega.

Nubuknahast jalatsi puhul (pind siidjas, karvane)

• kasutada ainult nahka küllastavaid hooldusvahendeid, et nahka toita.
• hooldada sarnaselt seemis- ja veluurnahkjalatsitega.
• oluline on hoida jalatseid niiskuse eest.

Tekstiilist jalatsi puhul

• eemaldada kuivanud mustus pehme harjaga.
• plekkide eemaldamiseks kasutada spetsiaalseid plekieemaldusvahendeid (sarnaselt seemisnahkjalatsitega).
• hoida niiskuse eest, kasutada impregneerivaid (vett tõrjuvaid) vahendeid.

Sünteetilisest materjalist jalatsit

• puhastada pehme harjaga või silikoonshvammiga, vajadusel märja lapiga või pesta veega.
• hoida niiskuse eest.

Kingsepad võivad pikendada jalatsi eluiga, kuid igat tüüpi parandused ei sobi igale jalatsile. Näiteks on väga raske leida töökoda, kus liimitaks niiskuse ja vale kuivatamise tõttu lahti tulnud tallad kinni sama kvaliteetselt kui seda on tehtud tootmises. Meeles tuleb pidada, et ka pärast ebakvaliteetset kingaparandusteenust on tarbijal õigus esitada parandustöökojale pretensioon.

Erinevad plekid — kuidas neist vabaneda?

Soola ja lume jäetud laigud

Sega võrdsetes osades vesi ja äädikas. Kasta puhas lapp segusse ning hõõru sellega jalanõusid, seejärel puhasta niiske pesukäsnaga ning hõõru üle kuiva lapiga. Kui jalatsid on kuivanud (eemal küttekehadest), poleeri neid flanelli või mõne muu pehme riidetükiga.

Mustad triibud

Ära püüa neid jõuga maha kraapida, nii vaid rikud jalatsite naha. Raputa vees niisutatud lapile söögisoodat ning hõõru triipe hoolikalt, ilma jõudu kasutamata. Kummijalanõude puhul tee sama, ainult vee asemel kasuta köögi puhastusvahendit (selline puhastusviis sobib ka plastmassist või puust kontsade puhul). Niipea kui triibud kaovad, hõõru jalatsid üle kuiva puhta lapiga ning pane kuivama.

Läikima löönud samss

Enamik nahast jalanõudele mõeldud puhastusvahenditest samsile ei sobi, kuna samss peab jääma kuivaks. Puhastamiseks tuleb kasutada spetsiaalset kummist harja, millega hõõrutakse jalanõud kiiresti üle, seejärel raputatakse kogunenud puru ära. Kuivanud pori võib jalatsilt pühkida smirgelriidega.

Läikima löönud samssi hõõru puhta hambaharja või kareda käterätikuga. Kui see ei aita, hoia saabast või kinga mõni sekund kuuma auru kohal, seejärel puhasta spetsiaalse harjaga.

Hoolitse oma saabaste ja kingade eest kogu aeg!

Kui jalanõud on märjaks saanud, tegutse kohe, kui oled koju jõudnud. Ootamata nende kuivamist, hõõru neid üleni niiske pesukäsnaga. Nii väldid soolarante. Et jalanõud niiskuse tõttu oma vormi ei kaotaks, topi neile sisse ajalehti (kuid mitte nii palju, et nad laiaks veniksid).
Enne kodunt väljumist kanna jalatsitele kaitsekreemi niiskuse, lume ja soola vastu. Liiga tihti seda aga kasutada ei tasu: 1-2 korda nädalas on täiesti piisav. Nahksaapaid võib määrida ka tavalise lastekreemi või kätekreemiga, mille koostises on silikooni.