Aurusaun ja vihtlemine

Juba ammu on teada-tuntud fakt, et saun pole mõeldud mitte ainult ihu pesemiseks, vaid ka lõõgastumiseks ja tervise parandamiseks. Kindlasti ei tasu protseduuridega liiale minna, kuid isegi ilma eriliste lisaprotseduurideta aitab 40-kraadises kuumuses higistamine kehast välja viia sinna kogunenud haigust tekitavaid baktereid ja mürkaineid. Vihtlemine, mis käib maasauna traditsiooniga käsikäes nagu aamen kirikus, soodustab vereringet, kiirendab higistamisprotsessi ning mürkainete väljumist kehast, leevendades ka lihase- ja liigesevalu. Vihtlemine teeb ära ka naha tõhusa sügavpuhastuse ning naha noorenduse töö — kasutage selleks vaid sügavkülmutatud kasevihta.

Mida peaks teadma enne saunaprotseduure:

*Kui teil on plaanis ka kogu keha koorida, ärge vihtlemisega hoogu minge, sest nahka ei tohi liialt ära koorida. Kui iluprotseduure pole plaanis teha, aitab aga ka pelk vihtlemine.

*Kui te pole aktiivne saunaskäija, siis võiks saunaskäiguga olla alguses veidi ettevaatlikum. Ei tasu minna kohe pooleks tunniks 60-kraadise kuumuse kätte ja arvata, et kõik toksiinid ja lihasevalud kaovad nüüd topeltkiirusel. Ka saunaskäiku peab võtma mõnuga ja mitte kiirustades — keha peab selle kõigega harjuma.

*Isegi kui teil pole plaanis juuksemaski teha, tuleks juuksed alati sauna minnes katta rätikuga või siis juukseid eelnevalt jahedama veega niisutada, kuid mitte pesta. Juustepesu võiks jääda saunas viimaseks tegevuseks.

*Kõik segud, mis segatakse saunas iluprotseduuride tarbeks (kreemid ja maskid, mida hoiame nahal kauem kui viis minutit), peaksid seisma eelnevalt jahedas. Neid kanname samuti peale sauna eesruumis ning laseme siis toimida.

*Saunas ei tohiks keha koorida, kui nahal on väikesed haavandid või marrastused. Siis peate koorimise jätma järgmiseks korraks.

*Kehakoorijaid saame kasutada saunaruumis, kus need saab kohe ka maha pesta.

*Sauna tuleks vältida haigena. Isegi siis, kui arvate, et saunalaval higistate palaviku välja, ärgem siiski ennast ülehinnakem. Samuti ei tohiks sauna minna üleväsinuna.

*Sauna minnes tuleks kõik ehted eemaldada ning kui olete läätsekandja, siis ka läätsed silmast võtta.

Sügavpuhastav koorimine

Koorimise puhul mainitakse ikka ja jälle aineid, mis oma headuses kunagi alt ei vea: pruun suhkur, meresool, mesi segatuna teiste koostisainetega ja kohvipuru, mis aitavad nahka puhastada, niisutada ja hooldada. Kõige tänuväärsem ongi, et sellised protseduurid saab edukalt läbi viia naturaalsete ainetega, mis koduses majapidamises alati olemas on.

Koorijana võib kasutada ka kõige elementaarsemat — meresoola. Soolasauna mõnusid nautinud teavad, millise pehme ja siidise naha annab soolaga koorimine. Kes tahab soola kokku segada mee või mõne õliga (selleks puhuks sobivad kõik naturaalsed toiduõlid ja beebiõli, küll aga ärgem kasutagem mittenaturaalseid aroomiõlisid), võib seda teha, kuid edukalt saab ka ilma.

Kehanahka meresoolaga koorides peaksite enne end saunas nii-öelda üles soojendama, nii et nahk oleks piisavalt pehme ja kuumusega harjunud. Seejärel kastke ja niisutage ennast (spaas hüpatakse siinkohal tavaliselt basseini ja siis vupsti! sauna higistama) ning kuumutage end veel kord saunalaval. Seejärel võib hakata soolaga koorima. Mõnel juhul soovitatakse sool hoida valmis jahedamas eesruumis, et see kuumas keskkonnas ei sulaks. Soola toime hakkab tõhusalt tööle, kui nahk parasjagu higistab. Hõõruge sool õrnade ringjate liigutustega nahale, selle jaoks sobib kas pesukäsn või pehmemat sorti svamm. Tulemus on siidjas, pehme ja puhas nahk. Ettevaatlik tuleks aga olla sellega, et liiga hoogsalt nahka ei hõõru, arvestagem, et saunas, kus kuumus on tugevam kui vannitoas, on ka nahapoorid avatud ja tundlikumad.

Tundlikuma naha puhul võib koorimiseks segada massi: pruun suhkur meega, oliiviõli meresoolaga, beebiõli suhkruga ja koorimiseks võib kasutada ka kohvipaksu. Laske segul enne saunaminekut jahedas olla, sest päris vedela massiga ei tule koorimisest eriti midagi välja. Paha ei tee ka lihtne moodus raputada seebi hulka veidi peensoola, et siis koos vahuse nuustiku ja soolakogusega nahka punastada ja koorida.

Kasutada võib ka naturaalseid koorimisseepe, mida saab loodustooteid müüvatest kauplustest. Saunas võib edukalt teha ka jalavanni ning jalgu segumassi või kooriva seebiga koorida.

Näo koorimine: komedoonide ja rasvase näo piirkonnas saab efektiivselt kasutada ära suhkru häid omadusi. Tehke sõrmeotsad kergelt seebivahuseks ning määrige probleemsetele kohtadele ringjate liigutustega. Siis kastke sõrmed — võimaluse korral pruuni — suhkrusse ning hakake ringjate liigutustega õrnalt nahka koorima. Seejärel loputage mass näolt sooja veega. Efekti peaks andma ka pruuni suhkru ja sidrunitilkade segu, mis puhastab naha topelt nii rasust kui ka mustusest.

Maskid

Mesi on aegade algusest peale olnud pea asendamatu element nii meie köögilaual kui ka iluarsenalis. Kosmeetikatööstuses on mesi hinnas. Varuge endale kohe mitu purki ja poodidest võib küsida ka spetsiaalset saunamett.

Saunas saab meega nii mõnegi tõhusa teo ära teha ning oma kehale toonust ja tervist juurde anda. Mee üldised omadused on nii lõdvestavad kui ka toitvad, see niisutab ja turgutab nahka, lõdvestab ning vabastab stressist ja soodustab ka sügavat und.

Nagu koorimise puhul saime vajaduse korral hakkama ka täiesti pesuehtsa meresoolaga, saame mee puhul toimida samalaadselt, kui kasutame mett niisutava maskina, ilma sinna juurde muid komponente lisamata. Kandke mesi õrna kihina nahale ja laske seista 10 minutit. Seda võiks teha sauna eesruumis, kui olete kõik muud kehakoorimised ning muud protseduurid juba ära teinud. Õrna kihina mett nahale määrides ei ole ohtu, et mask hakkaks näonahalt maha voolama — saate ikkagi ringi liikuda. Mask peske maha õrnalt soojapoolse veega ja ärge nahka liiga tugevalt nühkige või kuivatage. Pärast maski sobib puhastamiseks hästi õunaviil, millega võib näo kergete ringjate liigutustega üle hõõruda. Samamoodi saab toimida, kui hõõruda õrn meekiht tervele kehale, istuda viis minutit soojas saunas ning pesta seejärel kogu meekiht kehalt maha.

Meega maskid, mis sobivad kokku teiste naturaalsete ainetega, on väga erinevad. Mett saab segada näiteks tummiste kaerahelvestega ning lasta näol seista 10 minutit.

Alternatiivina on alati väga tõhusad ka muda- ja savimaskid, mida soovitatakse soetada taas kosmeetikakauplustest või loodustoodete müügipunktidest. Savi soodustab naharakkude uuenemist, on hea verevarustusele ja aitab nahal kaua tervena säilida. Kes soovib aga teha maski, kui mett käepärast pole, võib proovida sulatada pärmi ning samuti õrna kihina kanda näole, kuni pärm hakkab pragunema. Seejärel tuleks näonahk kohe puhtaks pesta ja õunaviiluga üle puhastada.

Aroomid kehale

Tavapäraselt kasutame kehahoolduses koorijat ja niisutavat kehakreemi. Saunamõnude puhul sobib aga kasutada eeterlikke õlisid, mida saab tilgutada leilivette. Eks naised ja aroomid ole justkui kokku loodud ning igal eeterlikul aroomil on ka oma mõju. Peamine on kasutada seda aroomi, mis endale meelepärane. Koduste vahenditega saab valmistada näiteks roosivett (sellest oleme rääkinud Elukirja varasemates numbrites), võib ka tilgutada pesuvee hulka paar sidrunitilka.

Juustele

Juuksed tuleb saunas olles kindlasti rätikuga katta. Enne saunaminekut võib aga juustele kanda naturaalse juuksemaski või õli ja see saunas maha pesta. Valmistage näiteks segu, kus koos oliiviõli või kookosõli, mesi ja sidrunimahla tilgad. Pange segu tund aega enne saunaminekut pähe ning katke rätikuga. Saunas peske segu maha. Kui muud komponendid ehk kodus just hetkel otsa saanud, katke juuksed näiteks oliiviõliga.

Kui segada oliiviõli ja mee hulka muna, soodustab see juuksekasvu ja tugevdab juuste tervist. Kogused võiksid sõltuda sellest, kui pikad on teie juuksed. Võtke üks muna, 1 sl mett ja 1,5 sl oliiviõli ning kandke segu taas tunniks enne saunaminekut pähe. Tunni möödudes loputage ja peske pea saunas šampooniga puhtaks. Kes tahab juustele eriti toonust anda, tilgutagu maski hulka paar tilka riitsinusõli.