Organismi talitluse seisukohast algab vananemine väga noorelt - 20-25. aastaselt. Esimesteks tunnusteks on muutused rakkude ainevahetuses, mis hakkavad peatselt ilmnema ka kogu organismi elutegevuses. Vananemist ei saa keegi ära hoida, küll aga takistada nn mõttetut vananemist. Tegurid, mis seda nähtust soodustavad, on väga külm või kuiv ja kuum ilm, saastunud õhk, järjepidev ravimite tarvitamine, haigused, ebatervislik (rasvane, soolane, magus) toit, suitsetamine, liigne alkoholi ja kohvi tarbimine, aga ka organismi, eelkõige naha hooldamatus.

Keskealisi ja vanemaid naisi kohutab see kreemide, geelide, emulsioonide, peitepulkade, kreempuudrite ja mille kõige hulk, mida meie naisteajakirjad lehekülgede kaupa soovitavad. Saab nahk nende kihtide all veel üldse hingata?
Vastupidi: tänapäeva hooldusvahendid hoopis kaitsevad nahka päikese ultraviolettkiirguse ja poore ummistava saastunud õhu eest, võimaldades nahal hingata.

Palun nimetage ainult kõige vajalikumad kosmeetikatooted, mida iga enesest hooliv keskealine naine kasutama peaks.
Keskealiste kirja läheb kosmeetilisel hooldel juba 35 - 40. aastane naine. Kogu päevane rasu, tolm ja meik tuleks kõrvaldada näopiimaga. Näopiim kantakse sõrmede abil pehmelt kogu näole, muditakse ja masseeritakse õrnalt ja seejärel pestakse puhta veega maha. Kuna kraani-või kaevuvesi tekitavad nahal pingulolekut, tuleks näopuhastus lõpetada näovee e toonikuga, mis taastab naha loomuliku pH.Toonikut kantakse näole vatiga.

Piiritust sisaldav näotoonik mõjub ju kuivatavalt.
Kui näovesi sisaldab kuni 5 protsenti piiritust, loetakse seda veel praktiliselt alkoholivabaks, mis ei kahjusta isegi kuiva näonahka ja mida kantakse näole vatitopiga. Nii et alkoholi protsenti puhastustoonikul peaks kuiva nahaga inimene küll vaatama.

Alati rõhutavad kosmeetikud õrnu silmaaluseid, mida kohe kuidagi ei tohiks tavaliste puhastuspiimade ja kreemidega töödelda.
Puhastuspiima tuubile on tavaliselt kirjutatud, kas sellega tohib ka silmaümbruspiirkonda puhastada. Parim silmaümbruse nahale oleks küll spetsiaalne silmameigi eemaldaja. Veekindel ripsmetushsh tuleks eemaldada õli sisaldava silmameigi eemaldajaga, tavalise näopiimaga on see vaid naha armutu nühkimine.

Mis nüüd peaks järgnema, enne kui üks keskealine naine voodisse läheb?
Vananev nahk vajab tavaliselt toitvat öökreemi. Öökreemide koostis on teisem kui päevastel, näiteks ei ole sees ultraviolettkiirguse vastast (UV) faktorit. Magades nahk lõtvub ja omastab kreemis sisalduvaid toiteaineid paremini kui päeval. Kaelale, mille naha all rasvkude peaaegu et puudub, võiks aga kasutada nimelt selleks valmistatud öökreemi. Meie inimesed on harjunud mõjuvaks pidama niisuguseid kreeme, mis imenduvad hästi ja jätavad mati pinna. Et siis on kohe kindel, et "läks ja mõjus".

Öökreem peale kantud, tuleks vist ainult selili magada, muidu kaob suur osa head kraami patja?
Üldse on näonaha välimusele kõige soodsam selili ja madalal padjal magamine. Kõhuli magamine venitab põski, vajutab näole kortse, soodustab "buldogipõskede" teket ja silmade alla kotte. Hästi ei mõju ka kaua magamine ja vedeliku tarbimine õhtul - needki tekitavad silmade alla kotid. Vett tuleb naha heaoluks palju juua, aga seda võiks teha hommikupoole. Ajutine silmade turse hommikuti võib aga olla tingitud lihtsalt puudulikust mikrolümfiringest silmade liikumatuse tõttu. Vereringe parandamiseks aitavad jääkülmad kompressid kummelitee või mineraalveega silmade ümbrusesse. Kogu keha vereringe parandamiseks soovitan aga kuivharjamist, millele peaks järgnema kreemitamine niisutava emulsiooniga.

Kui siis ilusti selili ja madalal padjal ärganud keskealine daam voodist tõuseb, mis oleks ta esimene tegevus oma näo juures?
Öökreemi jäägid tuleks vati abil näotoonikuga maha pühkida ja üks hea päevakreem peale kanda. Silmade ümbrusse kanda aga õrnema ja peenema struktuuriga silmakreem. Kui silmade ümbrust kreemitada rasvase päevakreemiga, võib juhtuda nii, et õhtuks on silmaalused paistes. Alles seejärel võiks järgneda meik: puuderkreem või matistav kreempuuder ja soovi korral tasandav tolmpuuder. Nii mõnigi naine ütleb, et mul hea nahk, ma ei vaja keemiat. Aga ma kordan: tänapäeva keskmiselgi tasemel hindadega kreemid kaitsevad nahka, mitte ei kahjusta.

Meigivahendeid on nii palju, et hommikuti nende kasutuse üle otsustamine peaks käima iga naise oma äranägemise järgi. Mina arvan, et mida tagasihoidlikum päevajumestus, seda kaunim. Lillade laugude, ronkmustade silmade ja veretavate põskedega vanem (aga ka noorem) daam on pigem naeruväärne kui nooruslik. Ka väga hoogsalt kõigi maailmas moes olevate meigiuudistega kaasa minek ei ole ehk keskealise naise jaoks. Parim on tasakaalukus ja soliidsus.

Kas huuled vajavad erihooldust?
Tõepoolest on välja töötatud kaitsekreem huulte jaoks, mis kantakse peale enne huulevärvi.Teeb huuled pehmeks ja vetruvaks, kortsukesed ei paista nii silma. Seda kreemi võiks huultele kanda öösekski. Huultele võib aga ka kasutada silmaümbruse kreemi.

Kas kulme tuleks kitkuda või raseerida? Kitkumine nõrgestab karvade kasvu, seda saab salongides teha üsnagi valutult poolautomaatpintsettidega. Raseerimine toimub vastu karva, kuivatab nahka ja muudab karva pigem tugevamaks. Aga nii kriipspeeneks kitkutud kui raseeritud kulmud on ebaloomulikud. Õnneks soosib ka praegune moesuund loomulikku klassikalist kulmukaart.

Missuguseid toitemaske te soovitate keskealisele naisele?
Tõhusalt mõjuv näomask peaks jääma siiski salongi jaoks. Poest ostetud maski mõju on lühiajaline, sest nende koostis ei ole nii mitmekesine ja peene struktuuriga. Vähemalt kord kuus peaks nelja- viiekümneaastane naine endale salongis ühe protseduur lubama. See on igale inimesele (ka meestele) lausa oivaline rahustav puhkus.

Kahetunnise protseduuri jooksul lamab klient teki sisse mähituna ja saab tavalisele näopooride puhastusele lisaks nautida 20 minutilist näo-, kaela ning dekolteemassaashi, mis mõjub eriti hästi vereringele ning tõstab lihastoonust. Ühtlasi mõnuleb ta kosmeetiku poolt valitud lõhnalise maski all.